Kent Konseyi'nde soğuk rüzgarlar esti

Son günlerde Kapaklı'nın gündemine oturan 'Hükümet Konağı' yeri, Kapaklı Kent Konseyi'nde de gündeme oturdu. Kaymakam Gürbüz, Hükümet Konağı ile ilgili Kaymakamlık yazısın

GÜNDEM 15.04.2015 18:17:00 0
Kent Konseyi

Kapaklı Kent Konseyi Toplantısı dün saat 14.00’da Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz’ün Hükumet Konağı yeri hakkındaki eleştirileri damga vurdu. Toplantıda yan yana oturan Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz ile Belediye Başkanı İrfan Mandalı arasındaki soğukluk dikkatlerden kaçmadı. Hükümet Konağı meselesinin kapalı kapılar ardında konuşulacak bir mesele olmadığını söyleyen Kaymakam Gürbüz, “Bu mesele benim ya da İrfan Mandalı’nın meselesi değil. Bu 100 bin nüfuslu bir ilçenin meselesidir” dedi.

KENT KONSEYLERİ ŞEHİRLERDEKİ EN GÜÇLÜ YAPILARDAN BİRİDİR

Kapaklı Kent Konseyi Toplantısı’na İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kent Konseyi Başkanı Fahrettin Gür, MHP İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Anadolu Partisi İlçe Başkanı Talip Öztürk, Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, BBP İlçe Başkan Yardımcısı Mustafa Öztürk, muhtarlar ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Fahrettin Gür, “Kent Konseyleri, bulundukları şehirdeki en güçlü ve kurumsal yapılardan biridir.” dedi.

BARIŞ İÇİNDE İNSANA SEVGİ, ÇEVREYE SAYGI

Kent Konseylerinin etkinliği ve gücünün tartışılamaz olduğunu ifade eden Fahrettin Gür, “Hepimizin el birliği ile Kent Konseyi’ni işler hale getirmemiz lazım. Yöremizde, halkın güvendiği ve inandığı bir kuruluş olmalıyız. Sosyal hayatta hemşehrilik bilincinin oluşturulmasını sağlamalıyız. Çevreye karşı duyarlı olmalıyız. Dezavantajlı kesimin toplumsal hayatta daha fazla yer alması için ortam hazırlamalıyız. Herkese ve her kesime hitap edebilen bir uzlaşma noktası olmalıyız. ‘Barış içinde insana sevgi, çevreye saygı’ sloganı ile hareket etmeliyiz” diye konuştu.

HEMŞEHRİLİK BİLİNCİ OLUŞTURULMALI

Kapaklı’nın tarihinden bahseden Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise “Kapaklı kısa zamanda çok yol kat etti. Köy statüsünden Belediye statüsüne geçti. Beldelikten ilçeliğe yükseldi. Akabinde Kapaklı’ya Devlet erkanı da hızlı bir şekilde gelmeye başladı. Şimdi de Kent Konseyi geldi. Kapaklı 81 vilayetten vatandaşımızın bir arada yaşadığı bir şehirdir. Kent Konseyimizin öncelikli görevi hemşehrilik bilincini oluşturmak olmalıdır” dedi.  

YÖNETİŞİMİN ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR

Kent Konseylerinin, bir şehirde siyasi olarak temsil edilemeyenlerin de söz hakkının olduğu demokratik bir kurum olduğunu belirten Kaymakam Mehmet Ali Gürbüz ise “Kent Konseyimizin ilçemizde oldukça faydalı işlere imza atacağına inanıyorum. Kent Konseyi, düşüncelerin hiçbir çekinme olmadan demokratik bir şekilde savunulduğu bir ortam olmalıdır. Bu yönüyle Kent Konseyleri yönetişimin önemli parçalarından biridir” diye konuştu.

GÖRÜŞLERİNİZİ ÖZGÜRCE DİLE GETİRMELİSİNİZ

Kapaklı nüfusunun her geçen gün arttığını ve bugün itibari ile 100 bini aştığını dile getiren Kaymakam Gürbüz, “İlçemizin en önemli ihtiyaçları derslik, hastane ve Hükümet Konağı’dır. Bu ihtiyaçlar Kent Konseyi’nin alanına mı giriyor? Hayır. Fakat sizler burada bu konulardaki görüşlerinizi özgürce dile getirmelisiniz” ifadelerini kullandı.  

BU MESELE 100 BİN NÜFUSUN MESELESİDİR

Son günlerde gündemde olan Hükumet Konağı sorununa da değinen Kaymakam Mehmet Ali Gürbüz, üstü kapalı bir şekilde Belediye Başkanı İrfan Mandalı’yı eleştirdi. Bu konunun kapalı kapılar ardından konuşulamayacak bir konu olduğuna dikkat çeken Kaymakam Gürbüz, “Bu konu ne Kaymakam Mehmet Ali Gürbüz’ün ne de Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın meselesidir. Bu konu ilçede yaşayan 100 bin nüfusun meselesidir. Hatta Tekirdağ’ın meselesidir. Kaymakam arkadaşlarımla konuşuyorum. Arsası var parası yok. Diyorlar ki ‘para çıkarabilsek Hükümet Konağımızı hemen yapacağız’. Bizde ise durum tam tersi! Paramız var ama arsamız yok” dedi.

MAALESEF İLÇEMİZ TOY BİR İLÇE

Kapaklı’da 140 bin metrekare arsanın çeşitli nedenlerle kullanılamayacak durumda olduğunu söyleyen Kaymakam Gürbüz, “140 bin metrekare içinde arsa bulamadık ve Belediyemizin arsasını istedik. Önce aramızda konuştuk ve mutabık kaldık. Sonrasında resmi yazı yazdık. Ben bir işi yaparken önce karşı tarafla sözlü anlaşırım sonra resmi yazı yazarım. Böylece beklemek zorunda kalmazsınız. Hem de teknik tabiri ile refüze edilmektense hiç yazmamak daha iyidir. Maalesef ilçemiz toy bir ilçe. Bu sorunları yaşamaktayız. Belediye ile aramız 100 metre. Olmayacaksa bunların gelip güzellikle anlatılabileceğini düşünüyorum. Yoksa burada Kent Konseyi’nde 3 ayda bir toplanılmasının ne esprisi var. Birbirimizi sadece toplantıdan toplantıya görüp görüşlerimizi orada beyan edeceksek, toplantı dışında da görüşmemek için fırsat kollayacak isek ne esprisi var?” diye sordu.  

İNSANLAR KONUŞA KONUŞA ANLAŞIR

Her ilçeyi bir aile olarak değerlendirdiğini söyleyen Kaymakam Gürbüz, “Bütün boşanmalara baktığınızda temel sorun, insanların anlaşamamasından yani birbiri ile konuşamamasından kaynaklandığını görüyoruz. Konuşulursa çözülemeyecek sorun yoktur. İnsanlar konuşa konuşa anlaşır. Demokrasi de konuşma rejimidir. Söz alacaksınız. Karnınızdan konuşmayacaksınız. Fikirlerinizi beyan edeceksiniz. Sonuçta çıkacak karara da herkesin saygı duyması gerekmektedir” açıklamalarında bulundu.

O BENİM EKSİKLİĞİM

Hükumet Konağı için Beyaz Saray Düğün Salonu yeri hakkında söz verdiğini kabul eden Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise “Fakat konuyu teknik olarak incelediğimizde Kültür Merkezi Projesi’ni başka bir yere yapmaya kalktığımızda proje 3 yıl gecikmeli hayata geçecekti. Kaymakam Bey iletişimsizlik konusunda haklı, o benim eksikliğim. Fakat şunu da söylemeliyim ki konuyla ilgili Büyükşehir Meclis kararı oy çokluğu ile değil, oy birliği ile alındı” dedi.

LOGO YARIŞMA İLE BELİRLENECEK

Konuşmaların ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Kent Konseyi Yürütme Kurulu Yedek Üyeliklerine Talip Öztürk, Mustafa Öztürk ve Hayati Çakan seçilirken, Genel Sekreterlik görevine ise Gülşah Seçkin Selçuk seçildi. Toplantı Kent Konseyi Logosu’nun belirlenmesine ilişkin gündem maddesi ile devam etti. Toplantıda, Kent Konseyi Logosu’nun düzenlenecek yarışma ile belirlenmesi uygun görüldü.

Haber / Ahmet KARDEŞ