"Çanakkale'de yetişmiş bir nesli kaybettik"

Çanakkale Gezici Müzesi Kapaklı Anadolu Lisesi'nde öğrencilerin ziyaretine açıldı. Müzenin açılışına katılan Kaymakam Gürbüz, "Bütün gençlerimizin Çanakkale'ye gitmesini

GÜNDEM 14.04.2015 18:16:00 0

Çanakkale Gezici Müzesi, Kapaklı Anadolu Lisesi’nde düzenlenen törenle ilçede eğitim öğretim gören öğrencilerin ziyaretine açıldı. Açılış törenine Kaymakam Mehmet Ali Gürbüz de katıldı.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Çanakkale Gezici Müzesi’nin Kapaklı Anadolu Lisesi’ndeki açılış törenine İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz’ün yanı sıra, Kapaklı Belediye Başkan Vekili Yılmaz Saç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Kapaklı Belediyesi Danışmanı Veli Çeken, Çanakkale Gezici Müzesi Koordinatörü Cengiz Yürükaslan, Okul Müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI

 

Açılış töreninin ardından Çanakkale Gezici Müzesi Koordinatörü Cengiz Yürükaslan, katılımcılara gezici müzede bulunan her bir parçanın anısını tek tek anlattı. Yürükaslan’ın anlattıklarını dikkatle dinleyen katılımcılar, müze gezisi sırasında duygu dolu anlar yaşadı.  

 

MERMİLER HAVADA ÇARPIŞTI

 

Çanakkale Savaşı’nda metrekareye 6 bin adet merminin düştüğünü ifade eden Çanakkale Gezici Müzesi Koordinatörü Cengiz Yürükaslan, “Öyle ki, mermilerin bazıları hedefe ulaşmadan havada başka mermilerle çarpıştı.” dedi.  

 

İNGİLİZLER ÇANAKKALE’DE SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ

 

Yürükaslan, “Çanakkale Savaşı'nda savaş suçu işleyerek ''çivi bombası'' kullanan İngilizler, Türk askerleri için özel ürettikleri zehirli çivilerle savaş suçu işlemiştir. Tarihin en korkunç yöntemlerinden biri olan bu çiviler, uçaklar vasıtasıyla cephelere dağıtılmış. Çanakkale'de zaten ayağında doğru dürüst çarık dahi olmayan binlerce Mehmetçik, yukarıdan atıldığı zaman mutlaka bir tarafı dik kalan bu zehirli çivilere basarak kangren olmuş” dedi.

 

DUYGULANMAMAK ELDE DEĞİL

 

Müze gezisi sonunda kısa bir konuşma yapan Kaymakam Mehmet Ali Gürbüz de “Bütün gençlerimizin Çanakkale’ye gitmesini sağlayamayız. Fakat, Gezici Çanakkale Müzesi sayesinde gençlerimize o havayı yaşatabiliriz. Çanakkale ilgili herhangi bir şeyi 100 defa görsek de duygulanmamak elde değil” diye konuştu.  

 

ÜLKEMİZİN 20 YILINI KAYBETTİK

 

Çanakkale’nin, müthiş savaş suçlarının işlendiği bir yer olduğuna vurgu yapan Kaymakam Gürbüz, “Bütün düşmanlar, bize karşı hiçbir kural gözetmeden saldırdı. Eğer bugün buradaysak, bunu Çanakkale’de şehit düşen atalarımıza borçluyuz. Çünkü o dönem millet olarak top yekun savaşa girdik. Yetişmiş bir nesli kaybettik. Ülkemizin 20 yılını kaybettik. Okullarımız o yıllarda mezun veremedi” açıklamalarında bulundu.

 

SINIFLARI DOLAŞTI

 

Çanakkale Gezici Müzesi’nin açılış töreninin ardından Kaymakam Mehmet Ali Gürbüz, beraberindekilerle birlikte Anadolu Lisesi sınıflarını dolaşarak öğrencilerle sohbet etti. Öğrencilere, işledikleri derslerle alakalı sorular soran Kaymakam Gürbüz, “Hayatta hedefleriniz olsun. O hedeflere ulaşmak için elinizden geleni yapın” tavsiyesinde bulundu.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ