Ekmeği ve el dokuma işleri ile ünlü Poyralı Köyü

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı köyünde, sindirimi kolay olan ve bir hafta tazeliğini koruyan Poyralı ekmeği özellikle tatilciler tarafından büyük beğeni topluyor. Buradan gelip geÃ?

KÜLTÜR SANAT 14.04.2015 17:09:00 0
Ekmeği ve el dokuma işleri ile ünlü Poyralı Köyü

Pınarhisar ilçesi Yıldız Dağları eteklerinde yer alan Poyralı köyü, pekmezi ile olduğu gibi  ekmeği ve el dokuma işleriylede ünlü bir yerleşim yeri. Kırklareli ve çevre illerden gelen vatandaşların uğrak yerleri arasında bulunan Poyralı meşhur Poyralı ekmeği  ile de pekmezinden sonra ünlenen bir yer ayni zamanda son yıllarda köyde kurulan dokuma tezgahları ile özellikle bayanlar el dokuması kilim ve giysi işleride  yolu buraya düşenlerin ilgisini çekmekte ve buradan mutlaka bir şeyler almadan gitmemektedirler. Poyralılar,  “Poyralı ekmeğinin meşhur olmasının en büyük nedenlerinden  birinin unlarının çok  kaliteli ve fırıncılık mesleğinin püf noktalarını çok iyi bilen fırıncılar tarafından ekmeğin yapılması olmaktadır. Fırıncılık bizim  atalarımızdan kalma dede mesleğidir. Dedelerimizden babamıza, babamızdan bize sırları ve püf noktalarıyla geçmiş özel bir meslek. Ekmeğimizin yapılması aşamasında, ekmeğin  mayalanması, pişirilmesini iyi bilmek lazım. Yapmış olduğumuz ekmeklerimizi köyümüzden dışarı satmıyoruz,  ancak sadece köyümüzde satışa sunuyoruz” dediler. İğneada’ya tatile giderken köye uğrayarak ekmek alan  vatandaşlar da, “Her yıl İğneada’ya  buradan giderken Poyralı’ya  mutlaka ekmek almak için uğruyoruz. Buranın ekmeği hiçbir yerde yok. Gerek lezzeti bakımından gerek uzun süre tazeliğini koruması bakımından gerekse hazmı bakımından çok güzel. Her tatile giderken ve tatil dönüşü buradan ekmek alıyoruz. Ayrıca Poyralı’nın yoğurdu da çok nefis yoğurt almadan da gitmiyoruz.”dedi. 

KÜLTÜR EVİ YÖRENİN GELENEKSEL EL SANATLARINI SÜRDÜRÜYOR

Poyralıda köy Muhtarlığı tarafından açılan Kültür evinde poyralı her yaştaki bayan burada dokuma tezgahlarında yöreye ait giysiler başta olmak üzere yine yöreye özel kilimleri itina ile dokuyarak satışa sunuyorlar.Hem aile bütçelerine katkı sağlıyorlar hemde boş zamanlarını değerlendirmiş oluyorlar.Buraya yolu düşenler Kültür evine de uğramadan geçmiyor  ve kendilerine uygun bir şeyler alıyorlar.Poyralıda el sanatlarının da oldukça gelişmiş olması yöreyede örnek teşkil ediyor.

KOYUN YOĞURDU DA MEŞHUR

Poyralı gerçekten bölgenin diğer yerleşim yerleri gibi lezzet duraklarından pekmezi,ekmeği,el sanatlarının yanı sıra özelliklede koyun yoğurdu da çok güzel.Doğada yetişen koyunların sütünden yapılan ev yapımı koyun yoğurdu çok lezzetli.yoğurdun üzerinde bir parmağa yaklaşan kaymağı da bir harika.buraya yolu düşen yada buradan gezerseniz mutlaka buraya haz olan pekmezinden,ekmeğinden,koyun yoğurdundan ve el dokumalarından almanızı tavsiye ediyoruz.

TARIM VE HAYVANCILIK OLDUKÇA İLERİ

Poyralı’da Tarım ve hayvancılıkta ileri düzeyde bulunuyor. verimli topraklarında şeker pancarı,ayçiçeği,buğday,kanola,mısır,başta olmak üzere hemen hemen tüm tarım ürünleri ekilmektedir.Bağcılık ve meyvecilikte yapılmaktadır. Poyralıköyü’nde büyük ve küçükbaş hayvancılıkta son derece ileri bir düzeyde yapılmaktadır.Ayrıca sebze ve meyvecilikte son yıllarda daha da gelişmiş olup bu yönde de bölgede adından söz ettiren bir köy olmuştur.

TARİHİ VE DOĞA GÜZELLİKLERİNE DE EV SAHİPLİĞİ YAPILIYOR

Poyralıköyü’nün kuruluşunun çok eskilere dayanması nedeniyle köyde eski medeniyetlere ait ve Osmanlı dönemine ait tarihi kalıntılarada rastlamak mümkün. Oldukça güzel bir doğaya da sahip olan Poyralı’nın içme suyu bakımından da suyu bol olan bir yerleşim yeridir.Poyralı halkı gelenek ve göreneklerini günümüzde de en güzel şekilde sergilemeye devam ederek gelecek nesillere ışık tutmakta ve eski gelenek ve göreneklerin yaşatılmasını sağlamaktadırlar.

PİKNİK ALANLARI İLGİ GÖRÜYOR

Poyralı köyünün piknik alanları yaz günleri bölgenin ilgi gören yerlerinden. Özellikle İlk bahar olmak üzere yaz ayları ve son baharın ilk ayı Poyralı Piknik alanları bölgeden ve İstanbul’dan gelen piknikçilerle dolup taşıyor.Piknikçiler bakir bir doğa yapısına sahip olan Poyralıköyü piknik alanlarında gün boyu bol oksijen alarak yemyeşil çayırlarda günübirlik tatilin keyfini doyasıya çıkarıyor.

AKÖRENKÖYÜ

Akören köyünün de kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte İstanbul'un Fethinden önce Konya-Karaman civarından gelen ailelerce kurulduğu söylenmektedir.  Çukurpınar (Sazara), Yündalan ve Akören köyleri aynı zamanda kurulmuşlardır. Bu köyler arasında akrabalık ilişkisi vardır. Köylerin tamamı aynı zamanda ve tarihte aynı yerden göç olarak gelmiştir. Balkan savaşlarında Bulgarlarca ve 1. Dünya savaşı sırasında ise Yunanlılarca işgal edilmiştir. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Verimli topraklara sahiptir.

ATAKÖY(YANCIKLAR)

Ataköy eski adı  ise Yancıklar olan köyün  kuruluş tarihide eskidir. En son 1922 yılının Kasım ayında Yunanlılardan geri alınmıştır. Köy son zamanlarda diğer köylerin gerisinde kalmıştır ve çoğu evi harabeye dönmüştür. Yakında bu köyün ortadan kalkacağını tahmin ediliyor çünkü çoğu insanlar Pınarhisar'a yerleşmeye başladı. Ataköy, eski adı Yancıklar, Kırklareli ilinin Pınarhisar ilçesine bağlı bir köydür. Özellikle de Kuru fasulyesi ünlüdür.Ayni zamanda Türk Sanat müziğinin ünlü sanatçısı Sibel can’ında  baba ocağıdır .Ataköy 1968'e kadar Yancıklar daha da eski tarihlerde Bahçeköy olarak bilinir. Pınarhisar'a bağlı Kaynarca beldesinin eski ismi olan Yene ile alâkası olduğu anlatılır. Aslında her hangi bir ilgisi yada bağlantısı yoktur. Nüfusu kurtuluş savaşı sonunda göçmen mübadelesi ile Balkan ülkelerinden getirilen göçmenlerden oluşmaktadır. Kırklareli iline 38 km, Pınarhisar ilçesine 8 km uzaklıktadır. Bu köyde Tarım ve hayvancılık için uygun bir iklimi vardır. Bölgenin toprakları bereketlidir.ve bol mahsul elde edilmektedir.

  EVCİLERKÖYÜ (AVCILAR)

Evcilerköyü’de Pınarhisar ilçesinin kuruluşu çok eskilere dayanan bir köyüdür.Eski zamanlara da burada çok fazla avcı olduğu için ilk adı Avcılar'dır.Daha sonra insanların yerleştiği bir yer olduğu için adı Evciler olarak  değiştirilmiştir.Köy, Türk gelenek ve göreneklerine bağlı bir şekilde yıllarca hayat sürmüş ve şu anda sürmektedir. Önemli yemekleri; düğün çorbası, tarhana çorbası, kuru fasulye, mantı, kapama , kuru yufkadan yapılan börek,aşure,pancar pekmezi, sulu kaçamak, gözleme,beyaz peynir,küllü mısır ve plaskadır.Kırklareli iline 50 kilmetre, Pınarhisar ilçesine 20 km uzaklıktadır. İğneada'ya gelmeden 40 kilometre önce solda kalmaktadır. Ayrıca köyün içerisinde bir de gölet bulunmaktadır.

Marmara Haber