Gaziler öğrencilerle anılarını paylaştı

Çerkezköylü Kıbrıs Gazileri, derste 'Kıbrıs Barış Harekatı'nı işleyen lise öğrencilerine harekatı anlattı. Öğrenciler, Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gazileri

GÜNDEM 9.04.2015 17:34:00 0
 Gaziler öğrencilerle anılarını paylaştı

Çerkezköy Pakize Narin Anadolu Lisesi öğrencileri Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Çerkezköylü gazileri ağırladı. Gaziler öğrencilere Kıbrıs Barış Harekatı’ndan anılarını anlattı. Çerkezköylü Gaziler öğrencilere dönemin şartlarını, Kıbrıs’ta zulüm gören insanların yaşadıklarını ve nasıl kurtarıldıklarını anlattı. 

 

SAVAŞ İYİ BİR ŞEY DEĞİL

 

1974 yılında asker olan ve Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan Çerkezköylü Gaziler dün Çerkezköy Pakize Narin Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencilerinin Çağdaş Türk Tarihi ve Dünya Tarihi Dersi’ne konuk oldu. Derste Kıbrıs Barış Harekatı konusu işlenirken, savaşa bizzat katılan gazilerin ağzından o günler öğrencilere aktarıldı. Türkiye Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği üyesi gazilerden ilk konuşmayı Gazi Yaşar Negiz Yaptı. Gazi Negiz, “Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum.Savaş iyi bir şey değil ancak yurt savunması olduğunda insanlar yurtlarını savunmak geleceğini korumak için savaş yapıyor. Ben Kıbrıs Barış Harekatı’nda Hava İndirme Tugayı’nda askerdim. Harekat sabahı komutanımız Kıbrıs’a çıkartma yapılacağını söyledi. Ve harekat öncesi topluca namaz kıldık. Kıbrıs’a gidenler bir birleriyle kucaklaşarak helalleşti. Sonra uçaklara binerek yola çıktık. Günün ilk ışıklarıyla birlikte Kıbrıs Beş Parmak dağlarına paraşütlerle indik. Kimimiz tam çatışmansın ortasında kaldı. Bir taraftan top ve havan toplarının gürültüsü bir taraftan yıldırım gibi üzerimize mermiler  yağıyordu. Bu zor şartlar altında her Mehmetçik Kıbrıs’ı düşmandan kurtarmak için canla başla savaştı. O an inanın insanın aklına hiçbir şey gelmiyor. Biz zaten buraya giderken şehit olacağımız düşüncesiyle çıktık. Kıbrıs savaşında bir çok  arkadaşımız şehit oldu. İşte Çanakkale’de de ecdatlarımız yurdumuzu düşmandan korumak  ve işgal kuvvetlerini yurdumuzdan kovmak için can siperane mücadeleleri sonucu ülkemizi düşmandan kurtardılar. Çanakkale’de de 250 bin şehit verdik. Yüz binlerce de gazi. Sizler bizlerin geleceği olarak yurdumuza her koşulda sahip çıkın. Atatürk ilkeleri doğrultusunda ülkemizi daha ileri götürün. Bizler inanıyoruz ki sizler ülkemizi çok daha ileri seviyelere getireceksiniz.”dedi.

 

KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NDA ŞARTLAR AĞIRDI

 

Daha sonra bir başka gazi Hüseyin Özsoy o günleri anlattı. Kıbrıs barış Harekatında ön  saflarda savaşanlardan biri olduğunu belirterek sözlerine başlayan Özsoy, “Kıbrıs barış harekatında, bizler hiç tanımadığımız bir bölgede idik. Öyle ki nerede ne var ne yok bilmiyorduk. Düşman bir çok yerleri mayınlamış ve buna rağmen Türk Askeri’nin zekası onların bir çok oyununu bozdu.Onlar bizim birkaç saat içinde harekattan vazgeçerek geri döneceğimizi sanıyorlardı. Ama çok yanıldılar. Çünkü biz Kıbrıs’a barış getirmek için gitmiştik ve buradaki soydaşlarımızı yaşadıkları zulmü durdurmak başta olmak üzere onların toprak bütünlüğünü de korumada kararlıydık. Ve bunu da zor şartlar altında bir çok şehit vermemize rağmen başardık. Türk askerinin çok zor şartlar altında da çok iyi savaştığını ve kararlılığını gösterdik.”diye konuştu.

 

 KIBRIS BARIŞ HAREKATI KIBRIS TÜRKLERİ’Nİ ZÜLMDEN KURTARDI

 

Özsoy Kıbrıs’a barış getirmek için Türk Askeri’nin bu harekatı yaptığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler Kıbrıs barış Harekatı’na katılan Türk Askerleri olarak yıllarca zulüm gören Kıbrıslı Türk  soydaşlarımızı kurtardık. Rumlar Kıbrıslı soydaşlarımızı kovmak için evlerini işyerlerini basarak toplu katliam yapıyorlardı. Buna birilerinin dur demesi gerekiyordu. Türkiye’de garantör devlet olarak o  dönemde üzerine düşeni yaptı. Eğer Türkiye o dönem Kıbrıs Barış Harekatı’nı yapmamış olsaydı orada yaşayan binlerce Türkün hepsi katledilmiş olacaktı. Kıbrıs’ın tamamı da  Rum Devleti olacaktı. İşte Bu insanlık dışı yapılanlara Türkiye sessiz kalmadı. O dönemde asker olarak Kıbrıs Barış Harekatı’nda görev yapmaktan son derece mutluyum.  Orada insanların nedenli zulme uğradığını neler yaşadığını gördük. Bizler oraya gidip onları kurtarana kadar Kıbrıslı Türk soydaşlarımızın çok çileler çektiğini gördük.Biz zaten o dönemki başbakanımızın dediği gibi biz Türk Askerleri olarak Kıbrıs’a barış getirmek için gittik ve görevimizi de başarıyla tamamladık. Bu harekatla Türkiye olarak tüm dünyaya kararlılığımızı da gösterdik.”

 

ÖĞRENCİLER İLGİYLE DİNLEDİ

 

Çerkezköy Pakize Narin Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencileri Çerkezköylü Kıbrıs gazilerinin savaş anılarını can kulağı ile dinlediler. Konuşmaların sonunda gaziler öğrencilerin sorunlarını yanıtladı. Okulun toplantı salonunda yapılan söyleşide Okul Müdürü Hakan Bağcı, Okul Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Çağdaş Türk Tarihi ve Dünya Tarihi Öğretmeni Erkan Demir, öğretmenler, Türkiye Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan 10 gazi  ile birlikte 12. Sınıf öğrencileri hazır bulundu.

 

Haber/Seyit SÜREN