Mutfak kültürü ile Pınarhisar

Pınarhisar Trakya bölgesinde mutfak kültürünün de yaygın olduğu bir yerdir. Pınarhisar'da yeme-içme mekanları ve lezzet durakları açısından çok önemsenecek bir zenginlik göstermektedir.

KÜLTÜR SANAT 9.04.2015 16:32:00 0
Mutfak kültürü ile Pınarhisar

Pınarhisar ilçesinin et ve süt ürünleri konusunda Kırklareli'ye değer kattığını söylemek yerinde olur. Kırklareli'nin çeşitli formlarda hazırlanan meşhur köftesine Pınarhisar’da ve köylerindeki lezzet duraklarında rastlanıyor. Pınarhisar İlçe merkezinde yer alan köfte salonları içerisinde her biri bir esnaf lokantası havasıyla lezzet sunarken, içlerinde en ünlüsü ise "Zahit'in yeri"dir. Güveçte kaşarlı köfte içinse Yeniceköy'de bulunan "Avcı'nın Yeri"  çok meşhur bir yerdir.Et ürünleri konusunda ise  Yeniceköy en önemli lezzet durağı olarak göze çarpmaktadır. Yeniceköy beldesinde bulunan kasaplardan Trakya'nın doğal ortamında beslenen sağlıklı hayvanlarından elde edilen ürünlerini güvenle alabilir, istediğiniz gibi hazırlatabilir veya hemen orada  pişirterek  lokanta bölümlerinde ustasının el marifetiyle tadabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Bu köyün sucukları da oldukça meşhur ve bir o kadar lezzetlidir. Yolu buraya düşenler mutlaka buranın sucuğundan da almalarını tavsiye ediyoruz.

 

PINARHİSAR’IN SÜT OĞLAĞINA DOYUM OLMUYOR

 

Pınarhisar ilçesinin Trakya mutfağında başka bir yere sahip bir diğer et ürünü ise özellikle Hıdrellez dönemlerinde süt oğlağından, kalan zamanlarda ise istek üzerine kuzudan hazırlanan "çevirme"dir. Çevirme denilince gözden uzak kalmış, sadece bilenlere lezzetini sunan iki önemli yerden bahsedilebilir. Tozaklı köyünde bulunan"Salih Abi'nin Yeri" salaş, fakat taş fırınından damıttığı lezzetiyle Trakya'daki en iyi çevirmecilerden biri olduğu görülmektedir. Özellikle burada süt oğlağı ve süt kuzusu çevirmelerinin dadına doyum olmuyor. Burası tam bir   lezzet durağı. Sütlüce köyünde yer alan çevirme ustalarının da İstanbul ve civar illerden müdavimlerini de yılın her mevsiminde ağırlamaktadır.özellikle hafta sonları İstanbul’dan aileler buraya özel olarak çevirme yemeye gelmektedir. 

 

PEYNİRLERİ DE ÇOK LEZZETLİ

 

 Süt ve süt ürünleri ile de Pınarhisar önemli lezzet duraklarından. Pınarhisar İlçe merkezinde ve köylerinde yer alan çok sayıdaki mandıralarda Kırklareli'nin lezzetli peynirlerinin büyük bir bölümü burada üretilmektedir. Köy mutfaklarına sıkışıp kalmış "keçi peyniri"ni ise mandıracılığın yaygın olduğu köylerde bizzat sorarak bulabileceğinizi ve bu lezzetin diğer peynir çeşitleri arasında da hak ettiği yere gelmesi gerektiğini  tadına varınca bulacaksınız. Keçi peyniride buranın özel peynirleri arasında yer almaktadır.

 

ALABALIK DENİNCE DE AKLA PINAR HİSAR GELİR

 

Pınarhisar mutfağındaki bir diğer zenginlik ise, özellikle ilçenin hemen yanındaki Kaynarca beldesinde yaklaşık çeyrek asır öncesinden günümüze gelene değin lezzet dağıtmaya devam eden alabalık mutfağıdır. Kaynarca'nın meşhur kaynak sularında yetişen alabalıklar, kendilerine has hazırlanışları, bir kır bahçesi düzenlemesine sahip ambiansı ile lezzet düşkünlerini bu yöreye çekmektedir. Alabalığı hakkıyla tadabileceğiniz bir diğer mekan ise Yeniceköy'de Manyetik alan mevkiinde bulunan ‘Avcı'nın Yeri’ .Her iki beldede de güveçte tereyağlı alabalık ile birlikte güveç mantar denenmesi gereken çok özel lezzetlerdendir.

 

BILDIRCIN KEBABI SEVENLER YADA TATMAK İSTEYENLER PINARHİSAR’IN KAYNARCA BELDESİNE GİTMELİ

 

 Kırklareli mutfağının kaybolan lezzetlerinden "Bıldırcın Kebabı"nı ise yine Kaynarca beldesinde bulunan "Çiflik Alabalık Restaurant"ta, Ancak belli zamanlarda bulabilmektesiniz.Yöreye özel bir kebap olan Bıldırcın kebabı çok değişik ve çok özel bir tada sahip.

 

PANCAR PEKMEZİNİN KALBİ’DE PINARHİSAR’IN POYRALI KÖYÜ

 

Pınarhisar Poyralı köyü "pancar pekmezi" ile ünlü bir yer.Pınar hisar denincede ilk akla gelenlerden biri olan pancar pekmeziyle Poyralıköyü Trakya bölgesinin pekmez diyarı olarak da anılmaktadır. Poyralı köyünde Ekim ayından kış ortasına kadar  hemen hemen her evde ev imalathanelerinde doğal  ortamlarda hijyenik olarak geleneksel lezzetiyle damıtılan pekmezler Trakya'nın birçok yerinde "Poyralı Köyü Pancar Pekmezi" diye aranan lezzetlerin başında yer alıyor. Öte yandan Kurudere, Erenler gibi köyler de pancar pekmezi hazırlayan diğer lezzet duraklarındandır. Bu konuda köy muhtarlıkları aracılığı ile üreticiye ulaşmak mümkün.

 

ARICILIKTA ÖNEMLİ YER TUTUYOR

 

Pınarhisar, Istrancalar'ın eteklerindeki zengin flora ve fauna içerisinde yer alan kovanlardan elde edilen balları ile de  çok özel bir yere sahiptir. Bölgede her yıl arıcılık giderek artmakta ve dolayısıyla da bal üretimi de artmaktadır.  Buradaki bal üreticilerinin bir kısmı ürettikleri balları kendileri pazarlarda pazarlarken bir kısmı da bakkal ve marketlere dağıtımını yapmaktadır.Bölgede arıcılığın ileri düzeye gelmesiyle birlikte  Pınarhisar bal Üreticileri Birliği kurulmuş ve son yıllarda artık bal üreticileri ürünlerini birliğe vermekte ve birlikte bu doğal ortamda üretilen balları marketlere pazarlamaktadır. 

 

Hazırlayan/Seyit SÜREN