Edirne Kültürün Başkenti olacak!

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin başkanlığında gerçekleştirilen Edirne İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda Edirne'ye yapılması planlanan yatırımlar görüşüldü.

KÜLTÜR SANAT 8.04.2015 16:21:00 0
Edirne Kültürün Başkenti olacak!

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in başkanlığında, Edirne Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına, kamu ve kurum bölge müdürleri ile belediye başkanları katıldı. Toplantının başında gazetecilere açıklama yapan Edirne Valisi Şahin, Edirne’ye yapılan ve yapılacak yatırımlara değindi.  Edirne’nin Avrupa kültür başkenti olması için çalışma başlattıkları ifade eden Vali Şahin, “Edirne inşallah hak ettiği seviyeye gelecek. Edirne ile ilgili de yeni bir proje hazırlıyoruz. İstanbul gibi Edirne'nin de Avrupa Kültür Başkenti olması için bir çalışma başlattık. 24 büyük tabyalarımız var. Osmanlı o zamanın zor şartlarında tabyaları yapmış, mükemmel işler yapılmış. II. Murat'ın Edirne'ye kazandırdığı belki 20'ye yakın eseri var. Üç Şerefeli Camii'nin onarımını 13 yılda yaptık.  Bu denli Osmanlı buraya mührünü vurmuş. Trakya kültürel eserlerle dolu bir yer. Edirne'ye gelen yatırımdan son derece memnun olduğumu ifade ediyorum. Yatırımlar git gide artıyor" şeklinde konuştu.

 

2015 YATIRIMLARI GÖRÜŞÜLDÜ

 

Edirne’de kamu kuruluşlarının 2015 yılı yatırım programlarında irili ufaklı 476 işin yer aldığını belirten Vali Şahin, "Edirne’ye yapılacak yatırım ve işlerin proje bedelleri toplamı yaklaşık 3,2 milyar TL’yi bulmaktadır. Bu işler için önceki yıllarda 880 milyon TL harcanmış, 2015 yılında da 405 milyon TL ödenek kullandırılması öngörülmüştür. Birinci yatırım dönemi içinde yapılan çalışmalar dahilinde 104 milyon TL harcama yapılarak yüzde 26 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. İzleyici kuruluşlar itibariyle değerlendirildiğinde, 2015 yılının birinci döneminde yapılan yatırım harcamalarının 82 milyon TL’sini merkezi idare kuruluşlarımızın yaptığı görülmektedir. Merkezi idare kuruluşlarımızın bu harcama miktarı ile sağladıkları nakdi gerçekleşme düzeyi yüzde 26’dır" dedi.

 

476 İŞİN 29’U TAMAMLANDI

 

Yerel yönetim kuruluşlarının ise 21 milyon TL tutarında yatırım harcaması yaparak, yüzde 25’lik bir nakdi gerçekleşme sağlandığını kaydeden Vali Şahin, "Merkezi ve yerel yönetim kuruluşlarımızca yapılan bu yatırım harcamaları sonucu, 2015 yılı birinci döneminde, kamu kuruluşlarımızın programlarında yer alan küçüklü büyüklü 476 işin 29 tanesi bitirilmiştir. 2’si tasfiye edilmiş, 236’sı devam etmekte, 209’una ise henüz başlanamamış bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

 

Edirne’de 2014 yılı itibariyle toplanan verginin 825 milyon TL olduğunu dile getiren Vali Şahin, "Bu vergi Edirne’ye gelecek paranın üçte birini karşılamaktadır. Edirne bir tarım ve turizm kentidir ve Edirne ticaret merkezidir. Bu bağlamda büyük firmaların İstanbul’da vergilendirildiği dikkate alındığında belki de üçte iki oranında Edirne tarafından karşılanıyor diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

 

Edirne ile ilgili tamamlanan ve yapılması planlanan projelerin konuşulduğu toplantı, kamu ve kurum temsilcilerinin projeleri hakkında sunum gerçekleştirmesinin ardından sona erdi.

 

Marmara Haber