Sebze ekim zamanı!

Bahar aylarıyla birlikte sebze ekimleri de başladı. Ziraatçılar bu aylarda domates, maydanoz, marul, biber gibi sebze türlerinin ekiminin yapılabildiğini belirtti

GÜNDEM 31.03.2015 19:24:00 0
Sebze ekim zamanı!

Çerkezköy’de uzun yıllar zirai faaliyetlerde bulunduktan sonra emekli olan Ata Tarım’ın sahibi Zekeriye Dönmez, sebze ekim zamanının geldiğini söyledi. Dönmez, yılın her mevsiminde ekilen sebze olduğu gibi aylara göre de farklı sebze ekimlerinin yapıldığını söyledi.

 

HANGİ SEBZELER EKİLEBİLİR

 

Gazi Osman Paşa Mahallesi Barbaros Caddesi Kanarya Sevenler Derneği Yanında faaliyet gösteren Ata Tarım’ın sahibi emekli Ziraatçı Zekeriya Dönmez, bu aylarda ekilecek sebzeler hakkında açıklamalarda bulundu. Zekeriye Dönmez “Özellikle bu aylarda domates, maydanoz, marul, biber ekimi yapılmaktadır. Bahçelerinde tarım ürünü yetiştirmek isteyen ya da devamlı yetiştirenler marul, domates, maydanoz ve biber ekimi yapmalıdırlar. Özellikle bunların yanı sıra brokoli, ıspanak, karnabahar, pırasa, patates, soğan, sarımsak, cin biberi, patlıcan, havuç. salatalık, biber, dereotu, roka, yeşil ve turp ekimini de rahatlıkla  yapabilirler.”dedi.

 

BAKIM İÇİN MUTLAKA TARIM İLACI KULLANILMALI

 

Sebze ve meyvelerin korunmasında tarım ilacının önemine vurgu yapan Zekeriye Dönmez, “Sebzelerin bakımı içinde Tarım ilacı kullanılmalıdır.Tarım ilacı kullanıldığında aynı zamanda mahsul zararlılardan korunup arınıldığı gibi yabani otlarında mahsule zarar vermesini de önlemektedir. Tarım ilacı nerede ve nasıl kullanılması gerektiğini biz vatandaşlarımıza nasıl kullanılması konusunda bilgilendiriyoruz.”diye konuştu.

 

SERACILIKTA HER MEVSİM SEBZE EKİMİ YAPILMAKTADIR

 

Zekeriya Dönmez  seracılık yapanların ise her mevsim de sebze üretimi yapma imkanlarının bulunduğunu da belirterek, “Seralarda turfanda domates, hıyar, kabak gibi sebzelerin hasadına bu aylarda  da devam edilir. Sıcak ve ılık yastıklara ekilen sebzelerin birinci şaşırtması yapılır. Sebze bahçesi topraklarının işlenmesine devam edilir ve gübrelenerek ekime hazır hale getirilir. Domates, biber, patlıcan belirli aşamalarda yavaş yavaş tavalara alınır. Şaşırtılan ve tavaya alınan fidelere can suyu verilir. Şaşırtılma yapılmamışsa mutlaka çapalama yapılmalıdır. Özellikle bakla ve bezelyelerde çapalama bu ay yapılmalı. Bahçede, serada, sıcak ve ılık yastıklardaki zararlı ve hastalıklarla mücadele de tarım ilaçlarıyla yapılabilmekte.”dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN