Babaeski Büyükmandıra Beldesi Tarihi

Büyükmandıra Beldesi Kırklareli İline bağlı Babaeski İlçesi'nin beldesidir. Büyükmandıra Beldesi 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda kurulmuştur.

KÜLTÜR SANAT 31.03.2015 19:05:00 0
Babaeski Büyükmandıra Beldesi Tarihi

Halk arasında 93 harbi (1293) olarak bilinen Plevne Savaşı zamanında o dönemde Saray Başpehlivanı olarak ün yapan Kavasoğlu İbrahim Osmanlı Rus Savaşı nedeniyle Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmek isteyen akraba ve tanıdıklarını Bulgaristan’dan Türkiye’ye getirmek üzere Padişah Abdülaziz’den izin alır. Herkes hayvanlarını ve taşınabilir mallarını yanına alarak; İstanbul’a göç eder.

TRAKYA’YI DOLAŞ BEGENDİĞİN YERİ İSKAN TUT

Kavasoğlu İbrahim, Sultan Abdülaziz’in çok sevdiği bir pehlivandır. Ayrıca Kavasoğlu İbrahim’in bacanağı Şamdancıbaşı İbrahim Pehlivan da sarayın ünlü bir pehlivanı olup, sarayın baş şamdancısıdır. Bu nedenle Bulgaristan’dan göç eden soydaşlarımıza öncelikle İstanbul Alemdağ semti ikamet etmeleri için önerilmiş ancak kabul görmemiştir. Çünkü insanlarımız çiftçi ve hayvancıdır. Kendilerine uygun bir yer aramaktadırlar. Bu durumda Kavasoğlu İbrahim ve Şamdancıbaşı İbrahim, Sultan Abdülaziz’in huzuruna çıkar ve durumu anlatırlar. Bunun üzerine Padişah, Kavasoğlu İbrahim Pehlivan’a ”Trakya’yı dolaş beğendiğin bir arazi bul ve orayla iskan olun.” der.

BÜYÜKMANDIRA’NIN TOPRAKLARI VERİMLİDİR

 Büyükmandıra’nın geçim kaynakları tarım ve hayvancılığı dayanır. Aile başına düşen tarım arazisinin az olması nedeniyle sulama çok önemli bir yer tutar. Hayvancılık son zamanlarda önem kazanmış olup; süt ve et verimi yüksek büyükbaş hayvanların bakımına önem verilmektedir. Bugün Büyükmandıra Beldesi’nin üzerinde bulunduğu topraklar, o zamanlar saray atlarının otlakiyesi, aynı zamanda sarayın et , süt ve peynir ihtiyacını karşıladığı için çiftlik olarak kullanılmaktadır. Göç eden soydaşlarımız burayı beğenirler ve iskan edinirler.

SÜT ,PEYNİR VE ET ÜRÜNLERİ KALİTELİDİR

 Büyuükmandıra Beldesinde üretilen süt, peynir ve et Osmanlı döneminden bu güne kadar yüzyıllar geçmesine rağmen kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden üretilmektedir. Beldede bulunan lokantalarda kullanılan et, peynir, yoğurt ve ayran bunun birer belgesidir. Hepsi doğaldır. MANDIRA adı belde halkının süt, peynir ve hayvancılıkla uğraşması nedeni ile verilmiştir. Bugünkü yerleşim, alanı da bunu göstermektedir. 1877 yılında kurulan Beldenin adı Mandıra iken; nüfusun çoğunluğu ve 1926, 1935 ve 1951 yıllarında gelen göçmen soydaşlarımızla daha da büyüyen Beldeye BÜYÜKMANDIRA adı verilmiştir. Verimli topraklarında pancar,ayçiçeği,buğday,kanola,mısır başta olmak üzere kavun,karpuz, ve çeşitli meyve ve sebze üretimi de yapılmaktadır.bölgede hayvancılığın en yaygın olduğu yerlerden biride olan Büyükmandıra’da büyük ve küçükbaş hayvancılıkta da ileri bir düzeydedir.

BÜYÜKMANDIRA’DA 1955 YILINDA BELEDİYE KURULDU

 

 Büyükmandıra 1955 yılında belediye kurulmuştur. 2014 nüfus sayımındaki nüfusu 3657’dir. Bir İlköğretim Okulu, bir Ortaokul ve Çok Programlı Lise, Sağlık Ocağı, iki serbest eczane, iki cami bulunun beldemiz Hürriyet Mahallesi, Hatip Mahallesi, Şamdani Mahallesi ve Paşa Mahallesi olmak üzere dört mahalleye ayrılmıştır. Yaz aylarında beldemizde bulunan Döner Piliç Restaurantları ve Diskobar nedeniyle iç turizm açısından hareketli geçmektedir. Yurtdışındaki vatandaşların tatilleri, yöresel düğünlerin genellikle yaz aylarında yapılması Belde nüfusunu ikiye katlamakta ve aylarında ayrı bir hareketlilik getirmektedir.

PEHLİVAN GÜREŞLERİYLEDE ÜNLÜ BİR BELDE

 Büyükmandırsa Yağlı Pehlivan Güreşleri’de bölgede en çok ilgi gören güreşler olması nedeniyle ününü ve şöhretini arttırmıştır. Her yıl Mayıs ayının son haftasında 1925 yılından bu yana Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri Büyükmandıra Er meydanında yapılmaktadır. Kıran Kırana yapılan güreşler Tarih Kırkpınar’dan sonra en çok pehlivanın güreş tuttuğu Er Meydanı Büyükmandıra’dır. Sultan Abdülaziz’in en çok sevdiği pehlivanlardan 1833 yılında Loveç’te doğup, 1864 yılında İstanbul’a gelen Kavasoğlu İbrahim hayatının son günlerini Büyükmandıra’da geçirmiş ve kabri Büyükmandıra’dadır. 140 kiloluk dev cüssesine rağmen çok nazik olması ve protokolü çok iyi bilmesi babasının Bulgaristan’da bir şehrin valisinin kavası olduğundan ileri gelmektedir. Büyükmandıra’da her yıl geleneksel olarak her iki pehlivan adına düzenlenen güreşler büyük bir katılım ve coşku ile yapılmaktadır. Ayrıca Büyük Mandıra’nın At yarışları da ünlüdür. Güreş etkinlikleri öncesi belde de düzenlenen at yarışları da coşkulu ve heyecanlı geçmekte olup katılımda yoğun  olmaktadır. Büyükmandıra güreşlerine belde halkı başta olmak üzere Trakya’nın ve yurdun dört bir yanından güreş severler ve güreş ağaları katılmaktadır.

 Hazırlayan/Seyit SÜREN