Evde bakım ücretleri kesilecek mi?

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, engelliler ile 65 yaş üstü vatandaşlara devlet tarafından ödenen evde bakım ücretlerinin kesilmeyle karşı karşıya kaldıÄ

GÜNDEM 30.03.2015 18:52:00 0
Evde bakım ücretleri kesilecek mi?

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi Başkanı Hayrettin Çetinkaya, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşların evde bakım ücretleriyle ilgili olarak son değişiklik hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Çetinkaya, evde bakım ücretinin böyle devam ederse kesileceğini söyledi.

 

EVDE BAKIM ÜCRETİ AİLE GELİRLERİNE GÖRE BELİRLENECEK

 

Türkiye’de 9 milyon engelli vatandaşı ve bunların yanı sıra 65 yaş üstü vatandaşları ilgilendiren evde bakım ücretleriyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, “Tüm bakıma muhtaç yurttaşlarımızı bekleyen yeni haksızlıklara karşı, sesimize bir ses katmanızı ve bu sorunun çözümünde sivil toplum kuruluşlarının bizlere  yardımcı olmasını istiyoruz. Engelli aylığı ve evde bakım ücretlerini düzenleyen 2022 ve 2828 sayılı yasalarda yapılan değişikliklere göre, artık ihtiyaç sahibi bireylere, kendi gelirlerine bakılarak değil, aile ve akrabalarının toplam gelirleri ölçü alınarak yardım yapılacak. Bu durumda, yardım alan ihtiyaç sahiplerinin büyük bir bölümü zaten yetersiz miktarda maddi yardım imkânını da kaybedecek, birçoğu ‘açlıkla’ yüz yüze kalıyor.”dedi.

 

SÖZ VERDİLER

 

Bu uygulamanın değiştirilmesini isteyen Çetinkaya “Bizler, 164 Engelli Sivil Toplum Kuruluşu olarak, engellilerin hak kayıplarını ilgilendiren yasaların değişmesi için, yeni bir yasa tasarısı hazırladık. Kanun tasarısını Ak Parti, CHP, MHP ve HDP Grup başkan vekillerine ve farklı siyasi partilerden çok sayıda milletvekiline anlattık. Tüm siyasi temsilciler, bizimle hemfikir olduklarını belirterek, hazırladığımız değişiklik teklifini haklı ve yerinde buldular. Önerdiğimiz yasa değişikliği teklifimizi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı ile Yaşlı ve Engelli Genel Müdürü’ne de anlattık. Bakan yardımcısı ve Genel Müdür, bu değişikliğin haklı ve gerekli olduğunu ifade ederek, bu yönde çalışacaklarının sözünü verdiler.” açıklamasında bulundu.

 

 

Yaptıkları bu girişimlerin ve görüşmelerin ardından kendilerine söz verilen değişikliklerin yapılmadığını söyleyen Çetinkaya “Kanun değişikliği gerçekleşmedi.Meclis’e sunduğumuz kanun değişikliğinin gerçekleşmesini sağlamak için, Türkiye’nin eylem yapılabilecek tüm illerinde, ‘Uyumuyoruz!.. Uyarıyoruz!..’’ sloganıyla eylemler gerçekleştiriliyor. Bu eylemlerde engelli, yaşlı ve muhtaçların sorunlarını ve haklarını tartışacağız” dedi.

 

Gökhan TEKER