Akif'i torunu anlattı

Kapaklı'da Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenlendi. Programa Akif'in torunu Selma Argon katılarak, dedesini anlattı

GÜNDEM 27.03.2015 20:04:00 0
Akif

Kapaklı İmam Hatip Ortaokulu  Milli Şair Mehmet Akif Ersoy için  anma programı düzenledi. Dün Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen anma programında Mehmet Akif Ersoy’un hayattaki üç torunundan biri olan küçük kızı Suat Hanım’ın kızı Selma Argon dedesini anlattı.

AKİF’İ HER ZAMAN ANMALIYIZ

Mehmet Akif Ersoy’u anma programı İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programda ilk konuşmayı Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant yaptı. Nalbant, “Kapaklı İmam Hatip Ortaokulumuz’un düzenlediği  Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anma programına hoş geldiniz. Mehmet Akif Ersoy’u yalnız mart ayında değil her ay ve her zaman anmalıyız.”dedi. 

Ardından Kapaklı’da düzenlenen ‘Okullar arası İstiklal Marşı Okuma Yarışması’nda birinci olan İmam Hatip Ortaokulu birinci sınıf öğrencisi Enes Muhammet Ezer İstiklal Marşı’nı okudu. Sonra Ezer’e Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant bir plaket vererek, ödüllendirdi. Ardından program Mehmet Akif Ersoy’un yaşamını anlatan slayt gösterisi ile devam etti.

 

 

İNANDIĞI DAVADAN DÖNMEYEN BİRİYDİ

Daha sonra programın konuşmacısı Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy’un hayatta olan üç torunundan biri olan küçük kızı Suat Hanım’ın kızı Selma Argon, dedesini anlattı. Argon şunları kaydetti: “Annem dedemin çok iyi bir insan olduğunu, dost ve arkadaş canlısı olduğunu ve aynı zamanda çok hassas, duygusal ve çok vatan sever olduğunu hep söyledi. Dedemi bizlere anlata anlata bitiremezdi. Sözünün eri olduğunu verdiği sözden ve inandığı davadan da kesinlikle geri dönmediğini anlatırdı. Dedem Mehmet Akif Ersoy çok yoksulluk çektiği yıllarda bile onur ve gururundan taviz vermemiş biridir. Dedemin doğduğu yıllarda Balkan ve Rus savaşları varmış. O bir profesördü, o bir eğitimci,  o bir şairdi, o bir edebiyatçı, o bir vatanseverdi. O bir güreşçi idi. Çatalca’da güreşirdi. Çok iyi de bir yüzücüydü.Annem söyledi boğazı birkaç kez yüzerek geçtiğini. İnsanları çok severdi. Gençlerin çok okumasını ve öğrenmesini isterdi. Batı’nın ilmine hayrandı. Gençlerimiz okumalı okumuşlar  bu ülke için şehit oldu.”

MİLLİ MÜCADELE YILLARI VE İSTİKLAL MARŞI’NIN RUHUNU ANLATTI

Selma Argon, daha sonra dedesi Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadele yıllarındaki yaşamını ve İstiklal Marşı’nın yazılışını anlattı. Argon, “Savaşlarda biz okumuş nesiller kaybettik. Çocuklar çok çalışın, çok okuyun.Dedem gibi sözünüzden yolunuzdan dönmeyin.Sevdiğiniz davadan vazgeçmeyin.Geçmişinizden kesinlikle utanmayın. Geçmişimiz bizlerin aynasıdır.”diye konuştu.

FATİH’TE DOĞDU 

Argon konuşmasına şöyle devam etti: “ Dedem Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılının Aralık ayında, İstanbul’un Fatih ilçesinde Sarıgüzel semtinde doğdu. Babası, Mehmet Tahir Efendi, oğluna ebced hesabıyla doğum tarihini belirten ‘Ragif’ adını verdi (hicri 1290) ve vefatına kadar onu bu adla çağırdı. Ancak bu isim, yaygın olmadığı ve güç söylendiği için annesi ve yakın çevresi, daha bilinen bir ad olan ‘Akif’i kullandıklarını annem söylerdi. Annemde Annesinden öğrenmiş. Dedem Mehmet Âkif, dört yaşlarındayken, Fatih’te Emir Buhârî Mahalle Mektebi’nde başladığı ilköğrenimini Fatih’teki İptidai Mektepte (ilkokul) tamamlamış. Ortaöğrenimine Fatih Merkez Rüştiyesi’nde devam etmiş (1882-1887). Dil derslerine büyük ilgi duyan dedem Rüştiye’deki (ortaokul) eğitimi sırasında, özel öğretmenlerden Arapça, Farsça ve Fransızca dersleri almış. Dedem, Rüştiye’yi  bitirdikten sonra dönemin gözde okullarından Mekteb-i Mülkiye’nin (Siyasal Bilgiler Fakültesi)  âli kısmında bir müddet okudu ancak babasını kaybedince Halkalı’daki Baytar Mekteb-i Âli (Veterinerlik Fakültesi)’ne parasız yatılı olarak giriyor ve bu okulu da birincilikle bitiriyor.”

 

 

ZİRAAT BAKANLIĞINDA VETERİNERLİK İŞLERİNDE GÖREV YAPTI

Argon dedesi Mehmet Akif’in memuriyet hayatından da bahsederek, “Dedem, 1893 yılında Ziraat Nezâreti Umur-u Baytâriye Şubesi’nde (Ziraat Bakanlığı Veterinerlik İşleri) göreve başlamış ve  Umur-u Baytâriye Müdür Muavini (Veterinerlik İşleri Müdür Yardımcısı) olarak sürdürdüğü görevinden 1913 yılında istifa ederek ayrılmış.Veterinerliğe başladığı ilk yıllarda bile, mesleğinden çok, şairliği ile tanınan dedem Mehmet Âkif, öğretmenlik hayatına 1906’da Halkalı Baytar Mektebi’ne kitâbet-i resmîye (resmî yazışma usulü) dersi hocalığı ile başlamış ve 1908’den sonra Edebiyat Fakültesi ile Dârülhilâfe Medresesi’nde ‘Osmanlı Edebiyatı’ hocalığı yapmıştır.”diye konuştu.

ÖDÜLÜ  KIZILAY’A BAĞIŞLIYOR

 Selma Argun, dedesi Mehmet Akif’in çok onurlu ve gururlu bir kişi olması nedeniylede İstiklal Marşı için konan 500 lira para ödülünü almadığını ve para için yazmadığını bir hayır kurumuna verilmesini istediğini hatırlatırken, “Dedem, 1920’de Burdur’dan  milletvekili seçildi. 1921 yılında açılan milli marş yarışmasına, ‘para ödülünü almamak’  koşuluyla katılmayı kabul ediyor  ve orduya ithaf ettiği şiiri, 12 Mart 1921 günü milli marş olarak kabul görüyor. Ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer (Kızılay) bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Darü’l-Mesâi Vakfına (İş Evi) bağışlıyor. “ açıklamalarında bulundu.

1936 YILINDA HAYATINI KAYBETTİ

Konuşmasında dedesinin son dönemlerinden de bahseden Argon, “Dedem  Mehmet Akif 1923 yılında Abbas Halim Paşa’nın daveti üzerine Mısır’a gitti. 1929 - 1936 yılları arasında Kahire’deki  Câmiü’l-Mısriyye Üniversitesi’nde, Türkçe öğretim görevlisi olarak görev yaptı. 17 Haziran 1936’da İstanbul’a dönmeye karar verdi. 27 Aralık 1936 tarihinde yakalandığı tüberküloza yenik düşerek hayatını kaybetti. Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi.”diye konuştu. Argon, dedesinin hayatını kaybetmesinin ardından eserlerinin yedi kitapta toplandığını sözlerine ekledi.

SELMA ARGUN HANIMEFENDİYE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Programda konferans veren Argon’un ardından konuşan Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, “Bu gün ilçemiz İmam Hatip Orta Okulumuzun düzenlediği  İstiklal Marşı yazarımız Mehmet Akif Ersoy’u anma programında bizlerle birlikte olan vatan şairimizin torunu Selma Argon hanımefendiye katılımlarından dolayı Kapaklı halkı adına ve eğitim camiamız adına çok teşekkür ediyorum.”dedi. Daha sonra Kaymakam Gürbüz, Selma Argon’a çiçek ve plaket vererek teşekkür etti.

KATILIM YOĞUN OLDU

Kapaklı İmam Hatip Ortaokulu’nun ÇOSB Konferans Salonu’nda düzenlediği Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı’nda Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Barın, Kapaklı İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı  Ferhat Kaanoğlu, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant,Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İrfan Danışmaz,ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan,İmam Hatip Ortaokul Müdürü Yavuz Kayaalp, okul müdürleri, Kapaklı İmam Hatip Ortaokul öğrencileri ve öğretmenleri, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Akın Yılmaz, MHP Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin,AK Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Ömer Karadeniz hazır bulundu.

Haber/Seyit SÜREN