46 yıl sonra ibadete açıldı

Sultan Abdulhamid'in fermanı ile yaptırılan Edirne Büyük Sinagogu tam 46 yıl sonra ibadete açıldı. Açılışa katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Musevilere seslenerek "Eğer

GÜNDEM 27.03.2015 19:53:00 0
46 yıl sonra ibadete açıldı

Vakıflar Genel Müdürlüğü marifetiyle restore edilen, Avrupa’nın 3’üncü Türkiye’nin en büyük sinagogu 46 yıl sonra ilk kez ibadete açıldı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın da katıldığı törende, Büyük Edirne Sinegogu’na Tevrat getirildi, 10 Emir ve ilahiler okundu.

AVRUPA’NIN 3’NCÜ BÜYÜK SİNAGOGU

Edirne’nin Maarif Caddesi’nde bulunan ve geçmişi 1905 yıllarına dayanan Avrupa’nın 3’üncü büyük sinagogu olarak anılan ‘Büyük Edirne Sinagogu’ dünyanın her yerinden gelen katılımcılarla açıldı.

Büyük Edirne Sinagogu açılış töreninde dualar ve ilahiler okundu. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlığı ve başarısı için Anoten Duası ile sevgi ve dostluk dileyen herkes için Allah’tan rahmet ve bereket niyaz eden Mişeberah Duası edildi. Törende, Musevi ilahileri de seslendirildi. Törene; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Türkiye Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile çok sayıda Musevi katıldı.

 

 

MUSEVİ CEMAATİ BAŞKANI AÇILIŞI YAPTI

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh yaptığı açılış konuşmasında, cemaati adına tüm katılımcıları selamlayarak, "Tarihimizde bir ilk olarak öğrenilmiş çaresizliklerle oluşturulmuş ön yargıların, mülk sahibinin ve ev sahibinin bu kutsal mekanda bütünleşmesiyle kırıldığı bu törene cemaatim adına hepinize hoş geldiniz diyorum" dedi.

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün görevinin, kendisine emanet edilmiş vakıfların, vakfiyeleri doğrultusunda yaşamasını sağlamak olduğunu söyledi.

78 MİLYON SİZLERİ KUCAKLAMAYA HAZIR

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, günümüzde dünya genelinde antisemitizmin, İslamofobinin, yabancı düşmanlığının ve ırkçılığın artmakta olduğunu üzüntüyle müşahede ettiklerini belirterek, "Toplumların gelişmesiyle, tarihin karanlığına gömüldüğünü düşündüğümüz o eski hastalıklarla mücadelede gerek devletlere gerekse toplumlara önemli pay düşmektedir. Edirne Büyük Sinagog’un restore edilmesinde emeği geçen başta Vakıflar Genel Müdürlüğümüze, tüm kurumlarımıza ve Yahudi cemaatinin kıymetli temsilcilerine çok teşekkür ediyorum. Büyük Sinagogumuz inşallah hayırlı ibadetlere vesile olsun" dedi.

Arınç, konuşmasında yurt dışında yaşayan Yahudi cemaatine de seslenerek, "Eğer Türkiye’de yaşamak isterseniz sizi kucaklayacak 78 milyon insan var" diyerek ülkeye davet etti.

 

 

GÖKÇEK KAVGASI’NA GİRMEDİ

Arınç, sinagog açılış törenlerinin ardından gazetecilerin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile ilgili sorularını yanıtsız bırakarak, "Arkadaşlar, bu konunun dışında herhangi bir şey söylemek istemiyorum. Bu güzelliği bozmayalım" dedi.

SULTAN ABDÜLHAMİD’İN FERMANI İLE YAPTIRILDI

Ocak 1906’da Osmanlı Hükümetinin izni ve II. Abdülhamid’in fermanıyla yaptırılan ve 3 kutsal dinin ibadethanelerine ev sahipliği eden Edirne’nin en önemli inanç merkezlerinden biri olan Edirne Büyük Sinagogu, Avrupa’nın en büyük 3. sinagogu, dünyanın ise en büyük sinagogları arasında olma özelliğine sahip.

Marmara Haber