Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan adına turnuva

Bu yıl ilk kez Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan'ın adını taşıyan 'Güreş Turnuvası' düzenlenecek.

SPOR 26.03.2015 18:19:00 0
Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan adına turnuva

Cumartesi Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan’ın adına güreş turnuvası düzenlenecek. Bu yıl ilk kez düzenlenecek güreş turnuvası ile Hüseyin Pehlivan ölümsüzleştirilecek.

BÖLGESEL KATILIM OLACAK

Tekirdağ Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenecek turnuvaya Edirne, İstanbul, Kırklareli, Çanakkale, Tekirdağ’dan   sporcular katılacak. Turnuvada minikler kategorisinde 2000, 2001, 2002 doğumlu sporcular, siklet kategorisinde ise 29, 32, 35, 38, 42, 47, 53, 59, 73, 85 kilogramlarda güreşçiler yarışacak. İlki bölgesel olarak düzenlenen turnuvanın önümüzdeki yıllarda Türkiye genelinde ve uluslararası bazda yapılması planlanıyor.

HÜSEYİN PEHLİVAN’IN ANISINA DÜZENLENECEK

Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan anısına yapılan turnuvanın ilk olduğunu belirten Tekirdağ Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Müdür Vekili Hazan Kadir Kardaş, turnuvanın geleneksel hale getirileceğini belirterek, "Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan’ı ölümsüzleştirmenin en iyi yolunun anısına güreş turnuvası düzenlemek olduğunu düşündük. Hüseyin Pehlivan güreşleri ilk kez yapılacak. Bölgesel olan müsabakalarımız ilerleyen yıllarda Türkiye geneli ve uluslararası bazda yapılacak. Hüseyin Pehlivan gelmiş geçmiş en büyük pehlivanımızdır.”dedi.

TEKİRDAĞLI HÜSEYİN PEHLİVAN KİM DİR?

Hüseyin Pehlivan’ın Tekirdağ ile özdeşleştiğini belirten Müdür Kardaş, şöyle devam etti: “Hüseyin Alkaya ya da nam-ı diğer Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan, 1908 yılında Kırcaali’nin Alkaya köyünde doğmuştur. 14 yaşında güreşe başlayan Hüseyin Pehlivan, ailesi ile birlikte 1927’de Türkiye’ye göç ederek Tekirdağ’a yerleşmiştir. Doğduğu köyün adını soyadı olarak kullanmıştır. 1935 yılında İstanbul Halkevi’nin düzenlediği güreşlerde tüm rakiplerini yenmiştir. Aynı yıllarda Fransa`da Fransızların rakip tanımadıkları 4 güreşçilerini 30 bin Fransız karşısında 15`er dakikada yenerek ününü dünyaya duyurmuştur. 1935 ile 1942 yılları arasında 8 yıl Kırkpınar başpehlivanı olmuştur. Hüseyin Pehlivan 10 Şubat 1982 yılında vefat etmiştir. Adına Tekirdağ il merkezinde heykel yaptırılmış, bir ilkokula da ismi verilmiştir. 2012 yılında yapımcılığını Mehmet Canbulat’ın üstlendiği Kaybeden Gazoz İçer adlı belgeselde hayatı anlatılmıştır. 2013 yılında doğduğu köyde kendisi için anıt yapılmıştır. Tekirdağ ve Türk güreş tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Hüseyin Pehlivan’ı güreş turnuvası ile ölümsüzleştireceğiz." 

Hüseyin Pehlivan anısına düzenlenecek ‘Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan Minder Güreşleri’ 28 Mart 2015 Cumartesi günü saat 10.00’da Süleymanpaşa İsmet İnönü Spor Salonu’da yapılacak.

Marmara Haber