Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Lüleburgaz'ın coğrafi konumu 1

KÜLTÜR SANAT 20.03.2015 18:33:00 0
Trakya

Lüleburgaz Kırklareli İli’nin güneyinde yer almaktadır. Doğusunda Tekirdağ İlinin Saray, Çerkezköy ve Çorlu İlçeleri, batısında Edirne, güney batısında Kırklareli ili Babaeski İlçesi, kuzeyinde Kırklareli ili Pınarhisar İlçesi ve güneyinde ise Tekirdağ ilinin Hayrabolu ve Muratlı  İlçeleri  ile çevrilmiştir. Kırklareli İli’nin en büyük yerleşim yeri olan İlçenin toplam alanı (1370) hektar olup, İlçe merkezinin denizden yüksekliği (30) metredir. İklim genel olarak yazları sıcak ve kurak, kışları ise yağışlı ve soğuktur. Genellikle kışın Balkanlardan gelen soğuk hava akımlarından çok etkilenmektedir.

 ULAŞIM

Lüleburgaz Kırklareli’ne (63) km. uzaklıktadır. D-100 Karayolu ilçe merkezinden geçmektedir. Ayrıca TEM Otoyolu da ilçenin (3) km  kuzeyinden geçmekte olup, ilçe sınırları içindeki uzunluğu (58) km. dir. Otoyol hariç ilçe hudutlarında (92) km karayolu mevcuttur.Lüleburgaz’dan geçen İstanbul Edirne bağlantılı Avrupa Tren hattı’da ilçenin ulaşımına önemli katkı sağlamakta olduğu gibi sanayi kuruluşlarının ithalat ve ihracatına yönelik DDY ile olan ulaşımıda sağlanmaktadır.

Lüleburgaz’ın komşu ilçeler ile olan uzaklıklarına gelince, Lüleburgaz-Babaeski (22) Km, Lüleburgaz-Pınarhisar (30) Km, Lüleburgaz-Çorlu (46) Km.Lüleburgaz-Çerkezköy (66),Lüleburgaz-Muratlı (35) Km, Lüleburgaz-Vize (55) Km. ve Lüleburgaz-Saray (60) Km. dir. Lüleburgaz’ın İstanbul’a uzaklığı ise (150) km. dir. Lüleburgaz’ın tüm köyleri ile yol bağlantısı mevcuttur. Köy yolları (201) km.si  asfalt,(162) km.’si stablize, (17) km.si ise tesviyeli yol olup, İlçenin Köy yolları yol ağı (380) km. dir. Lüleburgaz’da toplam 6780 hektar alanda  sulu tarım yapılmaktadır. İlçede yetiştirilen bitkiler genellikle ayçiçeği, buğday,kanolave mısırdır. Lüleburgaz gelişmiş bir sanayiye sahip olup, sanayi tesisi olarak toplam 130 adet  büyük ve orta ölçekte  fabrika vardır.

LÜLEBURGAZ İLÇESİ’NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER

Sokullu Mehmetpaşa Camii 1570 yılında inşa edilmiştir. Mimar Sinan’ın eseridir. 1839 Yılında da detaylı bir tamir görmüştür, Tek şerefeli mineresi Bulgar işgali sırasında Bulgarlar tarafından yıkılmıştır. Sonraki yıllarda eskisine benzetilerek yeniden yapılmıştır.Cami bir Külliye şeklindedir.Çevresinde türbe-imaret-kervansaray-hamam bulunmaktadır. Cami ile kervansaray arasında dükkanlar bulunmaktadır,bunlar cami tarafından 6 Kervansaray tarafından da 18 olmak üzere toplam 24 adet dükkan bulunmaktadır.Ayrıca caminin kitabesi vardır ve halen kullanılmaktadır.

Zindan baba Türbesi,Bursa tipi türbelerdenir.Altında makberesi vardır.Kefeki taşı ve tuğla ile yapılmıştır.;çindeki mezar Bulgar işgali sırasında Bulgarlar tarafından tehrip edilmiştir.Lüleburgaz Hükümet Meydanındadır.

Sokullu Hamamı,1569 yılında yapılmış olup klasik Türk hamamları tipindedir ve çifte bir hamamdır.Üstü kubbelidir ve halende kullanılmaktadır.Sokullu hamamı Sokullu camii karşısındadır.

Lüleburgaz Kervansarayı’da 1569 yılında yapılmıştır. Bu Kervansaray’ın kapı mermerindeki kitabesi mevcuttur.Bu gün kapıdan ayrı olarak kısmen temel ve dış dükkan temelleri ayakta kalmıştır.Evliye Çelebi bu Kervansaray’ın 500 hayvan alacak  iki büyük ahırı ve odaları olduğundan söz etmiştir.

Orta Çeşmesi, Bu Çeşmede Lüleburgaz’ın önemli bir tarihi eserleri arasında yer almaktadır.1667  yılında yapılmıştır.Duvarları kesme kefeki taşlardandır,üzeri kubbe ile örtülüdür ve halen çalışır durumdadır.

Sokullu Mehmetpaşa Köprüsü’de 1569 yılında yapılan eserler arasındadaır. Lüleburgaz’dan Edirne’ye giden yol üzerindedir.Kitabesi yoktur.Halen Edirne-Lüleburgaz-İstanbul Karayolu ulaşımı bu köprü üzerinden sağlanmaktadır.

Lüleburgaz Şehitliği,Lüleburgaz-Kırklareli Karayolu üzerindedir.Lüleburgaz kent merkezi çıkışındadır ve hakim bir noktadadır,ortasında bir anıt yükselmektedir.65. Tümen Komutanı Tümgeneral Cihat Akyol’un gayreti ile onun görevli olduğu sırada yapılmıştır.Lüleburgaz’ın Orman Fidanlığı ile Koruluk mesire alanlarının da tarihi değeri olduğu söylenmektedir.

ÖNEMLİ SANAYİ KURULUŞLARININ BİR BÖLÜMÜDE LÜLEBURGAZ’DA

Lüleburgaz,tarım,hayvancılık ve tarihi bir kent olmanın yanı sıra ayni zamanda da bir sanayi kentidir.Lüleburgaz’da son 10-15 yıldan bu yana sanayi oldukça gelişmiş olup, bu gün Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarından bir kısmı burada faaliyet göstermektedir.Lüleburgazda irili ufaklı toplam 132 sanayi kuruluşu faaliyet göstermektedir.Lüleburgaz sanayisi’de ülke ekonomisine öneli katkı sağlamaktadır.Lüleburgaz’da ayni zamanda termik santral’da bulunmakta olup bölgenin büyük bir kısmının enerjisini sağlamaktadır.

LÜLEBURGAZ’DA TARIMINDA ÖNEMLİ BİR YERİ VAR

Lüleburgaz’da ayrıca Tarım’da önemli yer tutmaktadır. İlçede toplam 6780 hektar alanda  sulu tarım yapılmaktadır. Lüleburgaz’da özellikle yetiştirilen bitkilerin önde gelenleri ayçiçeği, buğday, mısır, arpa, kanola’dır.Ayrıca patetes ve soğan üretimi de yapılmaktadır.Lüleburgaz’da meyvecilik ve sebzecilikte ileri düzeydedir. Özellikle kavun karpuz da bol miktarda ekilmektedir. Azda olsa bağcılıkta yapılmaktadır. Lüleburgaz Sosyal gelişmişlik yönünden de Trakya’nın sayılı önde gelen kentlerindedir. Kent içinde ailelerin gideceği çeşitli mekanlarda bulunmaktadır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN