Etiyopya'ya yatırım yapmanın tam zamanı

Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri Başkanı Gebrehiwot Gebreegziabher, beraberindeki 50 kişilik Etiyopyalı iş adamı ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti Addis Ababa Ticaret Müsteşarı Zülfikar Kılıç Ã?

GÜNDEM 17.03.2015 19:23:00 0
Etiyopya

Türk iş adamları ile ikili iş görüşmelerinde bulunmak için Çerkezköy’e gelen Etiyopyalı iş adamlarının ilk durağı Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası oldu. Ziyarette konuşan Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri Başkanı Gebrehiwot Gebreegziabher, Türk iş adamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti.

İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ İÇİN GELDİLER

Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri Başkanı Gebrehiwot Gebreegziabher, beraberindeki 50 kişilik Etiyopyalı iş adamı ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti Addis Ababa Ticaret Müsteşarı Zülfikar Kılıç öncülüğünde Türk iş adamları ile ikili iş görüşmelerinde bulunabilmek için Çerkezköy’e geldi. Etiyopya heyetinin ilk durağı Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olurken, heyeti burada Çerkezköy TSO Meclis Başkanı Taha Ülker, Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Akın, oda yönetim kurulu ve meclis üyeleri karşıladı. Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ise programa sonradan katıldı.  

 

 

İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ

Katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunulmasının ardından Çerkezköy TSO Konferans Salonu’nda bölge hakkında bilgilendirme yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Akın, “Türkiye olarak inanç tarihimizde hicretin sembolü olan Etiyopya ile aramızdaki kültürel bağları pozitif ayrıcalık olarak görüyoruz” dedi. Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile ilişkilere özel önem verdiğine dikkat çeken Akın, “Devletimizin bize sunduğu vizyon ve misyon sayesinde Oda olarak Etiyopyalı girişimci kardeşlerimizle ikili ilişkiler kurmak, mevcut ilişkileri de güçlendirmek istiyoruz” diye konuştu.  

2015 SONUNDA HEDEF 500 MİLYON TL

Etiyopya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2014 sonu itibari ile 400 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden İsmail Akın, “Hükümetimizin Afrika açılım politikası kapsamında 2015 sonuna kadar ticaret hacminin 500 milyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz. Bu hedefe katkı sağlıyor olmak bizler için gurur vericidir. Bölgenin önde gelen ekonomik aktörleri olarak karşılıklı ticaret alanları oluşturmak bu buluşmanın meyvelerini bir an önce almak istiyoruz. Bu konuda üyelerimize güveniyor, firmalarımıza da itimad ediyoruz” ifadelerini kullandı.

TARIM SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANDI

Etiyopya’nın son 10 yılda Afrika’nın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olduğuna vurgu yaparak konuşmasına başlayan Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri Başkanı Gebrehiwot Gebreegziabher ise, “Hükümetimizin son yıllarda uyguladığı teşvik edici politikalar, ekonomideki bu hızlı büyümeye katkı sağladı. Özelikle ülkemizde tarım sektöründe önemli gelişmeler yaşandı” dedi.    

 

 

TÜRKİYE 1’İNCİ SIRADA

Etiyopya sanayisinin de yavaş yavaş gelişmekte olduğunu ifade eden Gebrehiwot Gebreegziabher, “Etiyopya ekonomisinde tarımdan sanayiye doğru bir geçiş yaşanmaktadır. Özellikle ülkemizde Türk firmalarının yaptığı yatırımlar bu geçişe destek olmuştur. Etiyopya’da faaliyet gösteren Türkler, genellikle imalat sektöründe çalışmaktadır. Etiyopya’da Türk firmalarının yatırımları 1’inci sırada gelmekte ve giderek artmaktadır. Türkiye’yi sırasıyla Çin ve Hindistan firmaları izlemektedir” diye konuştu.

ERDOĞAN DA ZİYARET ETTİ

Türk firmalarının Etiyopya’da istihdam yarattığına dikkat çeken Gebreegziabher, “Türk firmaları böylece ülke ekonomimize cidi anlamda katkı sağlamaktadır” dedi. Son 2 ayda üst düzey Türk Devlet adamlarının Etiyopyayı ziyaret ettiğine dikkat çeken Gebreegziabher, “Son olarak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkemizi ziyaret etmiştir” dedi.  

SORUMLULUK ALIN

Etiyopya’da 2011-2012 ticaret hacminin düzenli olarak artış gösterdiğini ifade eden Gebreegziabher, “Bu görüşmeler bir yandan ticaret hacminin artışı sağlanacak, bir yandan da Türk yatırımcıların Etiyopya’daki yatırımlarını artıracaktır. Etiyopya Ticaret Odası ve Sektörel Birlikleri bu anlamda ciddi rol üstlendi. Buradaki Türk iş adamı arkadaşlara sorumluluk üstlenmelerini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlamalarını tavsiye ediyorum. Etiyopya’da güvenlik konusunda hiçbir sıkıntı yok. Etiyopya’ya yatırım yapmanın tam zamanı” açıklamalarında bulundu.  

ÇERKEZKÖY ÖNEMLİ BİR SANAYİ MERKEZİ

Programa sonradan dahil olan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ise yaptığı konuşmada, “Çerkezköy, bölgesinde çok sayıda fabrika ve on binlerce çalışanın bulunduğu önemli bir sanayi ve ticaret merkezidir. Çerkezköy TSO bu anlamda ilçenin gelişmesine önemli katkılarda bulunmaktadır. Bugün, yoğun bir çalışma programınız var. Bu kapsamda iki ülke iş adamları arasında yapılacak olan görüşmelerin Türkiye ve Etiyopya’da yeni iş imkanların yaratmasını ve karşılıklı ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum” dedi. Program, Çerkezköy TSO Meclis Üyesi Mehmet Savaş’ın odanın sunumunu yapması ile devam etti. Sunumun ardından Etiyopya heyeti Hema Endüstri ve BSH fabrikalarını gezdi.

Haber / Ahmet KARDEŞ