Albayrak Çerkezköy'ü üzdü!

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 Mali Yılı Yatırım Programı'nda ilçelere ayrılan paylar açıklandı. İlçesinin payını az bulan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Mec

GÜNDEM 11.03.2015 18:46:00 0
Albayrak Çerkezköy

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son yapılan toplantısında 2015 Mali Yılı Yatırım Programı karara bağlandı. Bir önceki toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen 2015 Mali Yılı Yatırım Programı, AK Parti grubu ve bazı CHP’li Meclis üyelerinin red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Buna göre Süleymanpaşa Belediyesi’nin 40 milyon TL’den fazla pay aldığı 2015 yatırım pastasından yaklaşık 4 milyon TL’lik dilim alan Çerkezköy Belediyesi’nde hayal kırıklığı yaşandı.

ÇERKEZKÖY ARADIĞINI BULAMADI

Çerkezköy’e her geldiğinde yatırım sözü veren ve Belediye Başkanı Vahap Akay’ın kendilerine getireceği her projeyi 2015 yatırım programına dahil edeceği sözünü veren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin son toplantısında karara bağladığı 2015 yılı yatırım programı ile Çerkezköylüleri üzdü. Tekirdağ'ın en büyük nüfusuna sahip 3’üncü ilçe olan Çerkezköy, 2015 Yatırım Programında aradığını bulamadı. Bu duruma oldukça sinirlenen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın bahse konu gündem maddesi oylanırken sinirlenerek toplantıyı terk ettiği öğrenilirken, gündem maddesi AK Partili meclis üyeleri ile bazı CHP’li meclis üyelerinin red oyuna karşılık oy çokluğu ile Büyükşehir Meclisi’nden geçti.

 

 

ÇERKEZKÖY’E SÜLEYMANPAŞANIN 10’DA 1’İ KADAR DEĞER VERİLDİ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Mart Ayı Olağan Toplantısı’nda alınan karara göre 2015 Yatırım Programı kapsamında Merkez ilçe Süleymanpaşa'ya 40 Milyon TL’den fazla pay ayrıldı. Çorlu yatırım programı pastasından 10 Milyon TL’lik pay alırken, Malkara 7 Milyon TL, Ereğli 6 Milyon TL ve Hayrabolu da 4 Milyon TL pay aldı. Türkiye’nin en hızlı gelişen ve nüfus artış hızı en yüksek olan iki ilçesinden Kapaklı'ya 3.7 Milyon TL, Çerkezköy'e de 4 Milyon TL pay ayrılması akıllara, 2015 Yatırım Programındaki dağılımın neye göre hesaplandığı sorularını getirdi.  

KENDİLERİNCE YÖNTEM GELİŞTİRMİŞLER

Bilindiği üzere İller Bankası, şehirlere ödenek çıkarırken, yüzde 90 nüfus, yüzde 10 da yüz ölçümünü baz alıyor. Dolayısıyla da Büyükşehir Belediyesi’nin de ilçe belediyelere ödenek çıkarırken aynı yöntem ile hesaplama yapması gerekiyor. Fakat Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, gelir dağılımındaki adaletsizliğin ilk sinyallerini 2014’te vermişti. 10 milyon TL’yi ilçelere dağıtma kararı alan Büyükşehir, dağılımı yaparken yüzde 50 nüfus, yüzde 50 de yüz ölçümünü baz almıştı. Bu şekilde yapılan hesaplama ile en büyük ilk 3 ilçeden biri olan Çerkezköy Tekirdağ’da gelirden en fazla pay alan 8’inci ilçe olmuştu.

 

 

FORMÜL DEĞİŞTİRDİLER

2014’te yapılan adaletsizliğin 2015’te tekrar etmemesi için Büyükşehir Belediyesi’ne itiraz eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, hesaplamanın adil olmadığını ifade etti. Bunun üzerine Büyükşehir yeni bir hesaplama yöntemi geliştirdi. Bu kez yüzde 33 nüfus, yüzde 33 TESKİ aboneliği, yüzde 33 de yüz ölçümü baz alındı. Bu hesaplamaya göre ise Çerkezköy Tekirdağ’da gelirden en fazla pay alan 6’ncı ilçe oldu.

NE DEDİ NE YAPTI

2015 yılı içinde Süleymanpaşa Belediyesi’ne 40 milyon TL’den fazla yatırım bütçesi ayıran Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Çerkezköy Belediyesi’ne ise neredeyse 10’da 1’i oranında pay ayırması akıllara Kadir Albayrak’ın Çerkezköy ziyaretlerinde yaptığı açıklamaları getirdi. Kadir Albayrak, son TESKİ Çerkezköy Hizmet Binası açılışında basın mensupları önünde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Çerkezköy’ü ve Veliköy’ü yakından tanıyorum. Buradan da şunun sözünü veriyorum. Vahap Başkanımın 2015’te getireceği tüm projeleri 1 ay sonra uygulamaya başlamaz isem beni Çerkezköy halkına şikayet edebilir.”

Haber / Ahmet KARDEŞ