Kadınlar tutuklu yargılama istiyor

Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. İpek Yelken Altıntaş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kadına karşı şiddetin hukuki yetmezliklerine dikkat çekti.

GÜNDEM 9.03.2015 18:55:00 0
Kadınlar tutuklu yargılama istiyor

Tekirdağ Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. İpek Yelken Altıntaş, basın açıklamasında,“Cumhuriyet ile kazanılmış haklarınızı ve bu kazanımlarınızı etkin bir şekilde kullanıyor olmanızı kutlamayı çok isterdim. Ancak hala Türkiye'de Özgecan’lar tecavüze uğruyor, vahşice katlediliyor, kadınlar sırf boşanmak istediği için ya da kendi hayatına dair kararlarını kendisi vermek istediği için, haklarında koruma kararı bulunmasına rağmen, sokak ortasında öldürülüyor.”diye konuştu.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET UYGULANMALI

Av.Altıntaş, kadına karşı şiddetin hukuksal yetersizliğini dile getirirken,“Son zamanlarda kadınlarımıza yönelen giderek artan bu şiddet sonucunda hepimizin yas tuttuğu bu günlerde bunlara sebep olan gözü dönmüş caniler hakkında bir an önce Türk Ceza Kanunu madde 82 uyarınca, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının uygulanması gerekmektedir. Bu caniler lehine cezalarında haksız tahrik indirimi, iyi hal indirimi uygulanmadan ölünceye kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları gerekmektedir.”dedi.

TUTUKSUZ YARGILANMAK ÜZERE SERBESTİ

Kadına şişdet uygulayanların tutuksuz yargılanmasına tepki gösteren Altıntaş, “Maalesef ki bir kadına cinsel istismarda bulunan ya da eşine karşı kasten öldürme suçunu işleyen sanık, suçu sabit olmasına karşın, çoğu zaman sulh ceza hakimliğindeki sorgusunun ardından ya da ilk duruşma sonrasında ‘Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmaktadır. ‘Tutuksuz Yargılanmak Üzere Serbest Bırakılmaktadır.’ Toplum nezninde bu serbest bırakılış beraat olarak algılanmaktadır. Basında yer alan bazı haberler de sanığı neredeyse beraat etmiş gibi göstermektedir. Bu durum benzer sapık zihniyetli insanları ve katilleri yüreklendirmekte ve nasıl olsa bir şey olmuyor, biz de yapsak bir şey olmaz düşüncesi ile bir güvence vermektedir.”diye konuştu.

TALEBİMİZİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Altıntaş sözlerini şöyle tamamladı: “Bu nedenle toplum vicdanını sarsmadan, bir an önce Türk Ceza Kanunu’na bu canilerin tutuklu yargılanmaları, indirim hallerinin bu suç kapsamında uygulanmaması, dolayısıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının uygulanmasını engelleyebilecek tüm hallerin kaldırılmasına yönünde ek bir madde konulması gerekmektedir. Bu talebimizin Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak kararlılıkla takipçisi olacağımızı bildiririz. Bir an önce yeni düzenlemeler hayata geçirilmelidir, unutmayalım ki geç kalınmış adalet, adalet değildir.”

Marmara Haber