Onların kadınlar günü yok!

Tekirdağ yaşayan 71 yaşındaki Emine Yaşar, el emeği göz nuru ürettiği eşyaları satarak geçimini sağlıyor.

GÜNDEM 8.03.2015 19:43:00 0
Onların kadınlar günü yok!

71 YAŞINDA PAZAR’DA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYOR

Tekirdağ merkez Süleymanpaşa’da eşinin ölümü sonrası yalnız yaşayan 71 yaşındaki Emine Yaşar, emekli maaşının yetersizliği sebebiyle geçimini sağlamak için CHP Tekirdağ Kadın Kolları’nın kurduğu ve kadınların el emeği ürünlerini sattığı pazarda ürünlerini satarak geçim mücadelesi veriyor.

KADINLAR GÜNÜ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ DEĞİL

Ürettiği çetik, örme şapka, eldiven, atkı, hırka gibi el emeği göz nuru, tek tek işlediği kıyafetleri satışa çıkararak evinin geçimine katkı sağladığını belirten Emine Yaşar, üretmenin kadınlar için de önemli olduğunu ifade ederek, "Her hafta burada kurulan pazara gelip diğer arkadaşlarımızla diktiğimiz eşyaları satıyoruz. Hepimiz kendi evimizin bütçesine katkı sağlıyoruz. 71 yaşındayım. Eşimi kaybetmem sebebiyle evime katkı sağlamak amacıyla burada el emeği göz nuru işlemelerimizi satıyorum. Emekli maaşımız yetmiyor. Tüm kadınlar kendi emeğiyle para kazanmalıdır. Kendi işini yapan herkesin aç kalmadığı gibi emeğiyle çalışan kadınlar da kendilerini geçindirir. Kadınlar Günü falan bizim için önemli değil biz emeğimize bakarız" dedi.

GEÇİMİ İÇİN SİMİT SATIYOR

Kadınlar Günü’nün önemli olmadığı bir başkası ise Şükran Kılıç. Tekirdağ’da bir yıl önce eşini kaybeden Şükran Kılıç, geçimini simit satarak sağlıyor.

Tekirdağ Merkez Süleymanpaşa’da Hükümet Caddesi üzerinde yaz-kış demeden simit tezgahını açan Şükran Kılıç (46) eşini kaybettikten sonra geçimini sağlamak için ve psikolojik sorunlarından dolayı doktorunun topluma karışmasını istemesi sonucu simitçiliğe başladı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü de olsa bayram da olsa mecburen çalışacağını belirten Kılıç, tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı.

BİR YILDIR SİMİT SATIYOR

Bir yıldır simit satarak geçini sağlayan Kılıç, çocuklarının evli olduğunu, eşinden kalan aylık olmasına rağmen işini severek yaptığını belirterek, "Bir yıldan beri simitçilik yapıyorum. Erkeklerin yaptığı işi biz bayanlar daha temiz ve titiz şekilde yapıyoruz. Diyaloğumuz daha iyi. Halka hizmet ediyoruz. Karda, buzda, çamurda mücadele verip çalışıyoruz. Bence güzel bir iş. Biraz soğuk oluyor ama bayanlar tercihini bizden yana seçiyor. Bayan olarak seve seve bu işi yapıyorum. Çoğunlukla bayanlar tercih ediyor ama tabi ki erkekler de bizden simit alıyor. Ne kadar tatlı dil, güler yüz gösterirsen müşterin o kadar artıyor. Hayat müşterektir. Kadınlara çalıştıktan sonra her yerde iş var. Eşlerine destek olmaları lazım. Ben de eşimi bir yıl önce kaybettim. Biraz psikolojik tedavi gördüm. Doktor bana dışarı çık topluma karış dedi. Bende burayı tercih ettim ve sağlık buldum. Zevkli bir iş. Severek çalışıyorum" dedi.

8 MART’TA TEZGAHIN BAŞINDA

Her gün tezgahını kurarak simit sattığını belirten Kılıç, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde de çalıştı. Kılıç, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ben işimin başında tezgahımda çalışacağım. 8 Mart’ta olsa bayramda olsa çalışıyorum. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü buradan kutluyorum." ifadelerini kullandı.