Cem evleri meclisi ikiye böldü!

Kapaklı Belediyesi'nde de Ak Partililerin çekimser oyuna karşılık cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilen karar çıktı. Ancak Meclis'te Ak Partili üyelerle CHP'ler arasında 'Yetki' tartÄ

GÜNDEM 4.03.2015 18:21:00 0
Cem evleri meclisi ikiye böldü!

Kapaklı Belediye Meclisi Mart Ayı Olağan Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Toplantıya, “Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi” konulu gündem maddesi damga vurdu. AK Partili Belediye Meclis Üyesi Salih Bezgin, “Cem evlerine her türlü yardımın yapılmasına destek veririz. Fakat Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi şeklinde karar almak bizim yetkimizde değildir” dedi. CHP’li Meclis Üyelerinden Sami İkizler ise “Yıllardır TBMM’den bu konuda bir karar çıkmadığı için bu kararı burada alma gereği duyduk” diye konuştu.

DİLEKÇELER GÖRÜŞÜLDÜ

Meclis Toplantı Salonu’nda dün saat 14.00’da yapılan ve Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın başkanlık ettiği toplantıya, mazereti olan Bahtiyar Büyükbüce dışındaki tüm meclis üyeleri eksiksiz katıldı. Toplantının ilk gündem maddesinde öncelikle dilekçeler görüşüldü. 270 parselin ifrazı sonucu oluşan 2060-2061-2062 nolu adaları çevreleyen cadde ve sokaklara Koyuncu, Seyide, Kumsal ve Ahmet isimlerinin verilmesi oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi. Toplantıda daha sonra Bahçelievler Mahallesi Pınar Bulvarı No 22’de bulunan “Çerkezköy Petrol-İş Sendikası üyeleri Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği” ile Bahçelievler Mahallesi Beyazıt Caddesi No 33’te bulunan “Cafe İn” yerlerinin içkili yerler krokisine alınması konusu görüşüldü. İlgili dilekçeler de görüşülmek üzere İmar Komisyonu’na havale edildi.  

 

 

BİZİM YETKİMİZİ AŞAR

Toplantı, “Cem evlerinin ibadethane sayılması” konulu gündem maddesinin görüşülmesi ile devam etti. Konuyla ilgili konuşan AK Partili Belediye Meclis Üyesi Salih Bezgin, “Cem evlerine her türlü yardımın yapılmasına destek veririz. Fakat Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi şeklinde karar almak bizim yetkimizde değildir. Bu konu TBMM yetkisindedir. Ana muhalefet partisi genel seçimler öncesinde bu şekilde seçim propagandası yapmaya çalışıyor. Partimiz yıllardır bu konu hakkında çalışma yapıyor zaten. En kısa zamanda da netice alınacaktır. Burada yanlış bir karar almayalım” dedi.

CEMEVLERİ İBADETHANE MİDİR, DEĞİL MİDİR?

CHP’li Meclis Üyesi İlhan Çetinkaya da AK Parti Grubu’na “Cem evleri ibadethane midir, değil midir?” diye sordu. Bu konunun görüşülmesi gereken yerin TBMM olduğunu kaydeden Salih Bezgin, “Gerekirse, abilerimizi buraya çağırırız. Bizlere Cem evlerinin ne olduğunu anlatırlar. Cem evlerine her türlü katkının yapılmasını biz de istiyoruz. Biz buna karşı değiliz. Söylemek istediğimiz şey, burası belediye meclisidir. Bu konu ise TBMM yetkisinde olan bir konudur” ifadelerini kullandı.

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

CHP’li Meclis Üyelerinden Sami İkizler ise “Bir yeri ibadethane alanı olarak belirlemek ve ibadethanelere yardım yapmak belediyelerin yetkisi dahilindedir. Biz parti olarak Cem evlerinin hem yer hem de nitelik olarak ibadethane kabul edilmesini istiyoruz. Yıllardır TBMM’den bu konuda bir karar çıkmadığı için bu kararı burada alma gereği duyduk” diye konuştu. AK Parti Grubu’nun çekimser kaldığı gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.  

12 MİLYON TL KREDİ KULLANILMASI TALEBİ GÖRÜŞÜLDÜ

Toplantı, bir önceki oturumda Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilen “12 milyon TL kredi kullanılması” konusunun görüşülmesi ile devam etti. Komisyon, yol yapım işlerinde kullanılmak üzere İller Bankası’ndan, İller Bankası’nın kredi koşullarından daha uygun ya da aynı olmak şartıyla kamu bankaları veya özel bankalardan 12 milyon TL kredi alınmasını oy çokluğu ile kabul etti. AK Partili komisyon üyeleri Sevgi Aksoy ve Ufuk Bayraktar ise “İller Bankası ve özel bankalar arasındaki karşılaştırma sadece faiz ile değerlendirilemez. Özel bankaların İller Bankası gibi bir yapısı yok. İç denetleme ve projeye kredi vermeyip ipotek karşılığı nakit kredi kullandıracağından İller Bankası harici finans kuruluşlarından kredi çekilmesini uygun görmüyoruz” diyerek konuyu reddetti.  

12 MİLYONLA NEREDE NE YAPACAKSINIZ?

AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Çetin, “İller Bankası kredi kullandırırken hak edişleri kontrol ederek çalışıyor. Eğer siz ille de özel bankalardan kredi kullanmak istiyorsanız, bu 12 milyon TL’yi nerede nasıl harcayacağınıza dair bir çalışma hazırlayıp komisyona sunun. Komisyon çalışsın. Oy birliği ile karar alıp kredimizi kullanalım. Sonuçta önce nerede ne çalışması yapılacağı belirlenir, maliyetleri hesaplanır daha sonra kullanılması gereken kredi miktarı tespit edilir.” diyerek komisyon üyelerinin ve meclisin yapılması planlanan çalışmalar konusunda bilgilendirilmesini talep etti.  

 

 

BİZE 25 MİLYON TL DE YETMEZ

AK Partililerin konuya ön yargılı yaklaştığını söyleyen Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise “Zaten nerede nasıl bir çalışma yapacağımızı belirledik. İsteyen tüm meclis üyeleri birimlerimizden konu hakkında kalem kalem bilgi alabilir. Bizim önceliğimiz bu parayla başta köylerimiz olmak üzere ilçe sınırlarımızdaki tüm yolları yapmaktır. Bu kapsamda bize 12 milyon TL değil, 20 ya da 25 milyon TL de yetmez. Biz bu parayı iş yaptıkça kullanacağız” diye konuştu.

PARALARIN NEREYE GİTTİĞİNİ BİLEN VAR MI?

Başkan Mandalı’nın “Ön yargılısınız” söylemi üzerine konuşan Mustafa Çetin ise “Son birkaç ayda satışlardan 6 milyon TL’nin üzerinde gelir elde ettiniz. Bu paraların nereye gittiğini bilen var mı? Ben bilmiyorum. Çünkü bilgilendiren yok. Eğer siz samimiyseniz, her ay belediye olarak ne yaptık, ne aldık, ne sattık bu konularda mecliste bilgilendirme yaparsınız. Biz de ön yargılı davranmayız” ifadelerini kullandı. Başkan Mandalı da belediyenin nerede ne çalışma yaptığını merak edenlerin birimlerden en ince detayına kadar öğrenebileceklerini söyledi. Bu gündem madesi de AK Parti grubunun red oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

KIZI İÇİN DESTEK İSTEDİ

Gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından konuşan Başkan İrfan Mandalı, hafta sonu Karaağaç’ta yapılacak olan muhtarlık seçimlerinin ilçeye hayırlı olmasını temenni etti. Kızı Arzu Mandalı Sucu’yu da aday adayı olarak çıkardığını belirten Mandalı, tüm Kapaklı halkından kızı için destek istedi.    

Haber / Ahmet KARDEŞ