Çocuklar nasıl sağlıklı beslenecek

Çerkezköy Belediyesi'nce düzenlenen Okul Çağındaki Çocuklarda Beslenme ve Önemi konulu panelde konuşan Optimed Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Ünlüdağ, ailelere çocukların beslenmesinde önemli tÃ?

GÜNDEM 4.03.2015 17:59:00 0
Çocuklar nasıl sağlıklı beslenecek

Çerkezköy Belediyesi’nin Özel Optimed Hastanesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği, “Okul Çağındaki Çocuklarda Beslenme ve Önemi” konulu panel Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapıldı. Panelde konuşan Optimed Hastanesi Diyetisyeni Tuğçe Ünlüdağ, okul çağındaki çocukların doğru beslenmeleri konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Panele Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can, Belediye Meclis Üyesi Rağbet Erol, Optimet Hastanesi Başhekimi Dr. Elif Sözer,CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca,Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz, Anadolu Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Dr. Nurtekin Erol katıldı.

 

 

ÇOCUKLAR SÜTÜ SEVMİYORSA ALTARNATİF İÇEÇEKLER SUNULMALI

Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ, ilkokul çağının, çocuğun ailesinden ilk kez uzun saatler ayrıldığı ve çevresi ile iletişiminin arttığı bir dönem olduğunu belirterek, “Aileler bu zamana kadar çocuğun beslenme düzenini yakından takip etme imkanına sahipken, artık çocuğun okula başlaması ile sürekli yanında olamayacakları için daha kontrollü davranmalı ve bu konuda çok duyarlı davranmalıdırlar.”diye konuştu.

Okul çağındaki çocukların beslenmesinde anne ve babaların çok dikkat etmesini isteyen Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ, “Çocuk sütü sevmiyorsa zorla içirilmesin. Farklı beğeneceği alternatifler sunulmasında fayda var. Mesela sütün yerine yoğurt yedirilebilir ya da ayran içirilebilir. Böylelikle çocuğun zamanla süt içmesi de sağlanmış olur. Özellikle okula giden çocuklara mutlaka kahvaltı yaptırılmalıdır. Kahvaltı çocuk gelişiminde çok önemlidir.”dedi.

BOL SEBZE TÜKETİLMELİ

Çocukların bol sebze tüketmesini öneren Diyetisyen Tuğçe Ünlüdağ, bunun hem çocuğn gelişimi hem de beslenmesinde önemli rol aldığını vurguladı. Tuğçe Ünlüdağ, “Et gurubunda da çocuklara beyaz et olarak tavuk, kırmızı et, deniz ürünlerinden balık, eğer bunlar yedirilemiyorsa kuru yiyeceklerden bakla, nohut gibi yiyecekler yedirilmeli. Bunlar aynı zamanda hem vitamin acısından faydalı hem de bol miktarda kemikleri güçlendiren karbon içermektedir. Özelliklede mevsimine göre çocukların taze ve bol miktarda sebze tüketmeleri sağlanmalı. Günde en az 5 porsiyon verilmeli. Eğer sebzeler de doğru miktarda alındığında çok faydası vardır.”diye konuştu.

 

 

MEYVELERİ POSALI YEDİRİN

Meyvelerin çocuklara posalı yedirilmesini de öneren Diyetisyen Ünlüdağ, posalı yedirilen meyvelerin daha yararlı olduğunu belirtirken, “Özellikle portakal posalı olarak tüketildiğinde çok daha yararlı. Sıkılmışla, posalı yemek aynı değildir. Portakal ve mandalinayı posalı yemek bağırsak sağlığına yararlıdır. Özellikle gelişmekte olan çocuklarda yetişkinlere göre çok daha yararlıdır. Beyaz ekmekten mümkün olduğunca kaçınılmalı yerine tahılı bol ekmekler tercih edilmelidir. Bunun nedeni de karbonat miktarının yüksek oluşudur. Sağlıklı beslenmek, sağlık açısından da önemli. Sürekli büyüme ve gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden doğrudan olumsuz etkileniyor. Bu konuda çocukların doğru beslenmelerine çok dikkat edilmelidir.”dedi.

HER ÇOCUK GÜNDE EN AZ BİRBUÇUK LİTRE SU İÇMELİ

Çocukların okul kantinlerinden içecek almamalarını öneren Diyetisyen Ünlüdağ, “Beslenme çantalarına dökülür diye içecek koymamak ya da ‘içeceğini kantinden alırsın’ demek çözüm değildir. İçeceği yanında olmayan çocuk, asitli ve şekerli içeceklere yönelecektir. Bunun yerine, kutu ayran, kutu meyve suları (saf meyve suları) veya kutu sütlerin beslenme çantasında yer alması daha sağlıklı seçimlerdir.”dedi.

Ünlüdağ çocukların yeterli miktarda su içmeleri gerektiğini de vurgulayarak, “Okula giden çocukların yanına her gün bir şişe su konulmalıdır. Her çocuk günde en az bir buçuk litre su içmeli.”diye konuştu. Ünlüdağ, çocukların diş bakımlarının da beslenme kadar önemli olduğunu belirterek, “Özellikle diş çürükleri çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu da sağlıksız beslenme ve bol asitli içeceklerin tüketilmesinden kaynaklanmaktadır.”diye konuştu. 

Haber/Seyit SÜREN