Libyalılar Çerkezköy'de Belediyecilik öğrendi

Libya'nın çeşitli il ve ilçelerindeki belediyelerde görev yapan Belediye Başkanları ve üst düzey görevli 11 kişilik Libyalı Belediyeci kafilesi tercümanlarıyla birlikte dün Çerkezköy Belediyesiâ?

GÜNDEM 25.02.2015 21:09:00 0
Libyalılar Çerkezköy

Sanayici Abidin Salman sponsorluğunda Türkiye’ye gelen Libyalı belediyeciler, ülkelerinde belediye hizmetlerini en iyi şekilde yapmak için başarılı belediyecilik hizmeti verdiğini öğrendikleri Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’dan belediye çalışmalarını nasıl yaptıkları konusunda, kendilerine bilgiler vererek yardımcı olması için ziyarette bulunduklarını söylediler.

TÜRKİYE’DE BELEDİYECİLİĞİ YERİNDE GÖRMEK VE BİLGİ SAHİBİ OLMAK İÇİN GELDİK

Türk tercüman  Ceylan Yıldız ve Mısırlı bayan tercüman Rehab Muhammet ve Sanayici Abidin Salman ile birlikte Libyalı Belediyeciler,  Ahmed  Alhartyout, Dav’a Elfar, Hayat Drai, Soad Omar Alharyout, Hassan Ali Matough Essa, Abdullatif Haiji, Almadhdi Solaiman, Nasir Tlaleb, Abobaker Elhusni, Hamed Rafeh Ali Al Haiatli, Soloman Mohamed Eshami Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Çerkezköy Belediye Fen işleri Müdürü Kemal Gümüşte hazır bulundu. Libyalı Belediyecileri Makam Odası kapısında güler yüzle sıcak bir şekilde karşılayan Başkan Akay Libyalı belediyecilerin ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

BAŞARILI BELEDİYELERİ ZİYARET EDİYORUZ

Libyalı Belediyeciler, Türkiye’deki başarılı belediyeciliği yerinde görmek ve belediye çalışmalarında nasıl başarı sağladıkları konusunda fikir ve bilgi sahibi olmak için geldiklerini belirtti. Libyalı belediyeciler, sponsorları olan sanayici Abidin Salman’ın Marmara Bölgesi’nin en başarılı belediyeleri olarak söylediği Bursa,Yalova, Çerkezköy ve Lüleburgaz belediyelerini ziyaret ederek Belediye Başkanları’ndan yaptıkları belediye çalışmaları hakkında bilgi almak, nasıl başarılı oldukları konusunda bilgi edinmek ve tecrübelerinden yararlanmak için ziyaretler yaptıklarını söylediler.

45 KİŞİLİK BİR HEYET TÜRKİYE’YE GELDİ

Libya’dan yaklaşık 45 kişilik bir belediyecinin Türkiye’ye belediye çalışmalarında bilgi sahibi olması için geldiklerini ve gelen belediyecilerin üç gruba ayrılarak Abidin Salman’ın başarılı olarak belirttiği belediyelere dağıldıklarını belirttiler. Çerkezköy’ü çok gelişmiş ve çok güzel bir şehir olarak bulduklarını belirten Libyalı belediyeciler, Başkan Akay’a şu soruları sorarak bilgi aldılar: 1-Belediye ile vatandaş arasındaki ilişkiyi nasıl sağlıyorsunuz? 2-Sivil toplum örgütleri ile çalışmalar yapıyor musunuz. 3- Çalışmalarınızda en çok  hangi yollardan istifade ediyorsunuz. 4-Vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin sizden ne gibi talepleri oluyor. 5-Özel fabrika ve devlet fabrikaları ve sivil toplum kuruluşları ile nasıl yardımlaşıyorsunuz. Sizin çalışmalarınıza katkı sağlıyorlar mı. 6-Belediyenizin gelirlerini nerelerden elde ediyorsunuz. 7-Belediye ne gibi yardımlar yapıyor.

BİZ BELEDİYE OLARAK HALK İLE İÇ İÇEYİZ

Çerkezköy Belediye Başkanı Akay, Libyalı belediyecilerin sorularına tek tek yanıt verirken, Çerkezköy belediyesi olarak nasıl bir çalışma sergilediklerini anlattı. Başkan Akay, şunları kaydetti: “Ben bir yıldır belediye Başkanıyım. Belediye olarak biz halkımızla devamlı iç içeyiz. Halkla diyaloğumuz üst düzeyde. Halkımızın işlerinin daha seri şekilde yerine getirilmesi için halk masası oluşturduk. Vatandaşlarımızın tüm sorunlarını çözümlemeye çalışıyoruz. Halk Masası Belediyemizin Yazı İşleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Halk Masası’na vatandaşlar gerek kendileri gerekse sosyal medya üzerinde sorunlarını ve taleplerini iletiyor. Sivil toplum örgütleriyle de iyi diyologlarımız var. Çerkezköy’de birçok sivil toplum örgütlerimiz var her meslek dalının derneği ya da bir odası var. Hepsinle çok ciddi bir iletişim halindeyiz ve ilçemiz adına ya da onların sorunlarının çözümü konusunda ne yapılması gerekiyorsa birlikte hareket ederek sorunları çözüme kavuşturuyoruz. Çerkezköy için ortak taleplerini ortaya koyduklarında bizde elimizden geleni yapıyoruz. Bizim için önemli olan insanlarımızın yaşadıkları yerde her koşullarda mutlu olması. Vatandaşlarla sivil toplum örgütlerimizle belediyemiz her zaman güzel çalışmalar sergilemektedir. Oda ve sivil toplum örgütlerinin bizlerden genellikle talepleri kendi işkollarındaki sorunların giderilmesidir. Bizlere talepleri oluyor. Mesela bir örnek vermemi istiyorsanız.  Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın ulaşımla ilgili sıkıntıları oluyor. Bizde onların sorunlarını çözmek için karşılıklı görüşerek çözüme kavuşturuyoruz. Belediyemizin başlıca gelirleri emlak vergileri, ve harçlardır, birde her il ilçe ve beldelerin nüfuslarına göre devlet desteği var. Belediyelerimiz yasalar kapsamında görev yapan kurumlardır. Çerkezköy Belediyemizin bir de Kent Konseyi var. Burada kentle ilgili projelerde değerlendirilerek hayata geçiriliyor. Bu da belediye çalışmalarına ivme kazandırıyor. Tüm iş kolları ile  yapılacak çalışmaları da belediye olarak değerlendiriyoruz. Yapılacak çalışmaları da paylaşarak projelerimizi gerçekleştiriyoruz.”dedi.

Libyalı belediyeciler daha sonra başkan Akay ile birlikte fotoğraf çekilerek buradaki ziyareti tamamladı. Libyalılar  buradan Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş’ün makamına geçerek kendisinden fen işleri çalışmaları hakkında bilgi aldı. Libyalı Belediyeciler Çerkezköy Belediye Başkanı Akay, başta olmak üzere birim müdürleri ve çalışanlarından çok sıcak bir ilgi gördüklerini, Türkiye’de olmaktan ve Çerkezköy’ü ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtirken, burada edindikleri belediyecilik bilgilerini ülkelerinde hayata geçireceklerini söylediler. Libyalılar, kendilerine bilgi veren ve bilgi sahibi yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a ve tüm belediye birim müdürlerine teşekkür ettiler. Libyalı belediyeciler Vahap Akay’ı Libya’da misafir etmek istediklerini de ifade ettiler.

Haber/Seyit SÜREN