CHP Tekirdağ'da eğilim yoklaması yapacak

CHP 7 Haziran Genel Seçimleri öncesi milletvekili aday adaylarını yakından ilgilendiren açıklamayı Parti Meclisi sonrasında açıkladı. Parti Sözcüsü Haluk Koç, Tekirdağ için eğilim yoklaması yapÄ

GÜNDEM 16.02.2015 21:08:00 0
CHP Tekirdağ

CHP’lilerin çok istediği ön seçim Tekirdağ’da yapılmayacak. Ancak ön seçime çok yakın bir sistem olan ‘Eğilim’ yoklaması yapılacağı bildirildi. CHP Genel Merkezi Tekirdağ için birinci sıra dışında kalan 5 milletvekili adaylığı için parti üyelerinin katılacağı, teşkilatlar nezdinde ‘Eğilim yoklaması’ yapacak.

CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARINI NASIL BELİRLEYECEK

CHP 7 Haziran genel seçimleri öncesi 550 milletvekilliği için aday adayları arasından nasıl bir seçim yapacağını Pazar günü gerçekleştirilen Parti Meclisi (PM) toplantısı sonrası belirledi. Bazı bölgelerde, ön seçim bazı illerde eğilim ve merkez yoklaması yapılacak CHP’de genel merkez kontenjanları da olacak. CHP  Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, "CHP, 85 seçim bölgesinin 55'inde milletvekili adaylarını, üyelerinin katılımıyla ön seçim yoluyla belirleme kararı almıştır" açıklamasında bulundu.

ÖN SEÇİM YAPILACAK 

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP'nin, 85 seçim bölgesinin 55'inde milletvekili adaylarını, üyelerinin katılımıyla ön seçim yoluyla belirleme kararı aldığını, adaylık başvurularının 17-24 Şubat'ta parti genel merkezine yapılacağını belirtti.

Koç, parti genel merkezinde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan Parti Meclisi (PM) Toplantısı'nın ardından, basın mensuplarına açıklamada bulundu. PM'nin, 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri'nde, hangi seçim bölgelerinde, hangi yöntemlerle adaylarını belirleyeceği konusunda tarihi bir toplantı yaptığını ifade eden Koç, seçimlere girecek siyasi partiler arasında, CHP'nin, kendi tüzüğünde yaptığı değişikliklerle üyelerinin demokratik katılımıyla en geniş ön seçim uygulamasını hayata geçirme kararlılığını gösterdiğini anlattı.

Türkiye siyasetinde adı geçen partilerden hemen hepsinin, belli vesayet odaklarından, görünürdeki veya perde arkasındaki güç noktalarından gelen talimatlarla adaylarını belirleme yolunu seçtiğini savunan Koç, şunları söyledi:

"CHP, 85 seçim bölgesinin 55'inde milletvekili adaylarını, üyelerinin katılımıyla ön seçim yoluyla yöntemiyle belirleme kararı almıştır. 45 ilde hakim denetiminde, 10 ilde örgüt denetiminde tüm üyelerin katılımıyla aday belirleme yolu tespit edilmiştir. Geri kalan illerde, seçim bölgelerinde ki bu 30 tane, bunlardan 17'si CHP'nin yüzde 10'un altında oy aldığı bölgeler, bunlar zaten tüzükte merkez yoklaması olarak gözüküyor. Onun dışındaki 13 ilde de yine bölge hassasiyetleri, dengeleri bakımından merkez yoklaması kararı alınmış bulunuyor."

Siyasi partiler yasası ve CHP iç tüzüğünün ön gördüğü kontenjanın, merkez adaylarının belirli seçim bölgelerinde kullanılacağını bildiren Koç, 1987 ve 1991 genel seçimleri sonrasında, en geniş oranda ön seçim uygulamasının, 2015 seçimlerinde kullanılacağını kaydetti.

ÖN SEÇİM YAPILACAK İLLER

Adaylık başvurularının 17-24 Şubat'ta parti genel merkezine yapılacağını duyuran Koç, Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) ihtiyaç halinde bu tarihi biraz esnetebileceğini söyledi. Yüksek Seçim Kuruluna, hangi seçim bölgesinde, hangi yöntemle aday bildirileceği konusunda, son güne kadar MYK'nın, Parti Meclisi'nden aldığı yetkiyle çıkacak ihtiyaçlara göre ufak, tefek değişiklikler yapabileceğini ifade eden Koç, "İstanbul 1, 2, 3'üncü bölge, Ankara ve İzmir 1 ve 2'nci bölge, birinci sıra merkez adayları, kadın adaylar olacaktır. Bu, Sayın Genel Başkanımızın da özellikle arzuladığı, vurguladığı bir noktadır." dedi.

Koç, tüm üyelerin katılımıyla 29 Mart'ta, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara 1 ve 2. Bölge, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Isparta, İstanbul 1, 2 ve 3'üncü bölge, İzmir 1 ve 2'nci bölge, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Uşak ve Yozgat'ta ön seçim yapılacağını bildirdi.

Ankara birinci bölgede 1, 3, 5 ve 7'nci, ikinci bölgede ise 1 ve 3'üncü sıraların merkez adayı olarak kullanılacağını belirten Koç, Antalya'da 3'üncü, Aydın, Tekirdağ ve Trabzon 1'nci, İstanbul birinci bölgede 1, 3, 5, 7 ve 9'uncu, ikinci bölgede 1, 3 ,5 ve 7'nci, üçüncü bölgede 1, 3, 5, 7 ve 9'uncu, İzmir birinci ve ikinci bölge 1, 3, 5'inci, Adana 2 ve 5'inci, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kayseri, Muğla ve Zonguldak 2'nci, Mersin 1 ve 4'üncü sıra adaylarının da merkez tarafından belirleneceğini ifade etti.

TEKİRDAĞ EĞİLİM YOKLAMASI İÇERİSİNDE

Genel merkezin belirleyeceği bir tarihte, 29 Mart'tan daha önce,  CHP örgütlerinin denetiminde, tüm üyelerin katılımıyla eğilim yoklaması yapılacağını aktaran Koç, bu yoklamanın yapılacağı illerin Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Muğla, Mersin, Tekirdağ, Trabzon ve Zonguldak olduğunu söyledi.

Koç, 45 seçim bölgesinde hakim huzurunda ön seçim, 10 ilde ise örgüt denetiminde eğilim yoklaması kararı alındığını kaydetti.

MERKEZ YOKLAMASI YAPILACAK İLLER

Merkez yoklamasının ise 30 seçim bölgesinde yapılacağını anlatan Koç, bunların 17'sinin, CHP'nin yüzde 10'un altında oy aldığı bölgeler, 13'ünün ise bölgenin duyarlılığına göre Parti Meclisi tarafından merkez yoklamasına alınan iller olduğunu dile getirdi.

Koç, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Van, Yalova ve Eskişehir seçim bölgelerinde ise merkez yoklaması kararı alındığını belirtti.

Marmara Haber