Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

KIRKLARELİ'NDE SON YILLARDA SANAYİDE GELİŞTİ

KÜLTÜR SANAT 14.02.2015 18:25:00 0
Trakya

Kırklareli önemli bir tarım kenti olduğu gibi sanayi de son yıllarda büyük bir gelişme ve yoğunlaşma gösterdi. İlde sanayi daha çok D-100 karayolu etrafında ve özellikle Lüleburgaz’da yoğunlaşmış bulunmaktadır. Kırklareli’nde sanayi artan bir hızla da gelişmektedir. 1987-2001 döneminde yüzde 6,7 ile sanayi, İl’in en hızlı büyüyen sektörü oldu. Kırklareli’nin İstanbul ve Avrupa’ya yakın olması bunun temel nedenlerinden biridir. İl sınırları içinde Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarının bir bölümü de faaliyet göstermektedir.

 

 

KIRKLARELİ İL GENELİNDE TOPLAM 225 SANAYİ TESİSİ VAR

Kırklareli’de il genelinde toplam 225 sanayi tesisi bulunmaktadır. Bunların yüzde 87’si Merkez, Babaeski ve Lüleburgaz ilçelerinde geri kalan yüzde 13’ü diğer ilçelerde yer almaktadır. Merkezde 64, Babaeski’de 38, Demirköy’de 2, Kofçaz’da 1, Lüleburgaz’da 94, Pehlivanköy’de 2, Pınarhisar’da 9, Vize’de 14 sanayi tesisi bulunuyor.Kırklareli ilinde, "gıda ürünleri ve içecek imalatı", "tekstil ürünleri imalatı", "kimyasal madde imalatı" ile "metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı" sektörleri öne çıkmaktadır.Gıda  ürünleri ve içecek imalatı sektöründe, unlu mamuller ve öğütülmüş tahıl ürünlerini içeren imalatlar dışında, “süthane işletmeciliği ve peynir imalatı”, “çiftlik hayvanları için hazır yem imalatı”, rafine sıvı ve katı yağların imalatı” ile “kakao, çikolata ve şekerleme imalatı”; tekstil ürünleri imalatı sektöründe, “giyim eşyası dışında hazır tekstil ürünleri imalatı” ile “dokumanın aprelenmesi”; kimyasal madde ve ürünleri imalatı sektöründe, “farmasötik preparat imalatı”, “boya, vernik benzeri kaplayıcı maddeler ile matbaa mürekkebi ve macun imalatı” alt sektörleri önde gelmektedir. Metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatında, cam imalatı önemli bir yer tutmaktadır.Gıda, içki  ve tütün imalatı yapan 92, tekstil, giyim ve deri imalatı yapan 58 orman ürünleri ve mobilya üretimi yapan 15 kâğıt, kâğıt ürünleri ve basım imalatı yapan 2 kimya, petrol, kömür, kauçuk ve plastik ürün imalatı yapan 13 taş ve toprağa dayalı 19 metal eşya, makine ve teçhizat imalatı yapan 17 diğer imalat yapan 8 tesis bulunuyor.

 

 

KIRKLARELİ SANAYİ BÖLGELERİNDE TOPLAM 20 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR

Bu tesislerde 20 bin dolayında kişi çalışmaktadır. 500’ün üzerinde çalışanı olan 8 tesisi bulunmaktadır. Bu 8 tesiste toplam çalışanların yüzde 37’si istihdam edilmektedir. 1000 ve daha fazla kişi çalışan 2, 500-1000 kişi çalışan 6, 250-500 kişi çalışan 14, 100-250 kişi çalışan 27, 50-100 kişi çalışan 16, 10-50 kişi çalışan 74, 10’dan az kişi çalışan 54 tesis bulunmaktadır.

 

 

ÖNEMLİ SANAYİ KURULUŞLARININ BİR BÖLÜMÜ DE KIRKLARELİ’NDE   

Türkiye'nin önemli sanayi tesislerinin bir bölümü Kırklareli’nde yer almaktadır. Cam, gıda, tekstil, ilaç alanında önemli tesisler bulunmaktadır. Bunların arasında Türkiye'nin ilk  şeker fabrikası Alpullu Şeker Fabrikası, Danone, Saray Gıda, Açı Tekstil Akın Tekstil, Edip İplik, Konteks Mensucat, Tüp Merserize, Zorlu Linen, Gossard Tekstil, Eczacıbaşı İlaç, Kırklareli Cam, Trakya Cam, Trakya Otocam, Trakya Çimento, Trakya Döküm, 2002 TEKSTİL, BURGAZ RAKI, AKMAYA AŞ ve Anadolu Efes Pilsen ilk akla gelenlerdir. Bu tesislerin hem ülke hem de il ekonomisine büyük katkıları olmaktadır. Üretilen mamüllerin önemli bir kısmı ihraç edilmektedir.

Hazırlayan/Seyit SÜREN