Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Kırklareli'nin Coğrafi Konumu

KÜLTÜR SANAT 13.02.2015 18:49:00 0
Trakya

Kırklareli, Türkiye'nin kuzey batısında,  Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde yer almaktadır. Dünyadaki konumu itibariyle, 41 derece, 13 dakika, 34 saniye ve 42 derece, 05 dakika, 03 saniye kuzey enlemleri ile 26 derece, 54 dakika, 14 saniye ve 28 derece, 06 dakika, 15 saniye doğu boylamları arasında bir yerdedir. Kuzeyinde  Bulgaristan doğusunda  Karadeniz, güneydoğusu ve güneyinde  Tekirdağ,Çorlu,Saray,Çerkezköy,Muratlı ve Hayrabolu, batısında ise  Edirne güneyi ve güney batısında  Uzunköprü,Havza ve Lalapaşa ilçeleri bulunmaktadır. Toprakları, kuzeyden Bulgaristan sınırını oluşturan  Revze Deresi   Vadisi, doğudan Karadeniz, güneyde  Ergene Irmağı  ana vadisi ve batıdan ise Ergene Irmağı'na karışan Teke Deresi’nin su bölüm çizgisi olan sırtlarla kuşatılmıştır. Yüz ölçümü 6650 km2 olup, il merkezinin denizden yüksekliği 203 metredir.Başlıca akarsuları Ergene Nehri ve Rezve Deresi’dir. Bitki örtüsü olarak ormanlık ve step özelliği göstermektedir.

KARADENİZE 60 KİLOMETRELİK DENİZ KIYISI BULUNUYOR

 Kırklareli'nin Karadeniz'e 60 kilometrelik bir deniz kıyısı bulunmaktadır. Trakya'yı kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda kateden Istranca ( Yıldız ) dağlarının büyük bir kısmı il sınırları içindedir. Trakya'nın en yüksek noktası olan Mahya Tepe zirvesi de Kırklareli'de yer alır.Denizden yüksekliği 203 mt. olan şehrin iklimini karasal iklim şartları belirler. Özellikle kışları soğuk ve sert yaşanır.Kuzeyini Istrancalara doğru yükselen tepelikler şekillendirirken, Kırklareli'nin Kırklareli-Pınarhisar-Vize devlet yolunun güneyinde kalan kısmı verimli Ergene ovlarının düzlüklerini oluşturur. Istrancalardan sökülen akarsular bakımından zengin bir ildir Kırklareli. Tarıma elverişli topraklarının büyük bir kısmı sulanabilmektedir. Modern tekniklerle yapılan tarıma karşılık, şehrin Balkan köylerinde tarımın geleneksel metodlarla yapıldığına da şahit olursunuz. Istrancaların yer aldığı bu bölgede hayvancılık ve orman işçiliği yoğundur.

 

 

KIRKLARELİ’NDE TARIM ÖNEMLİ YER TUTUYOR

Kırklareli’nin yüz ölçümü 655.000 hektar olup, arazi varlığının yüzde 41’i kültür arazisi, yüzde 37’si orman, yüzde 11’i çayır-mera geriye kalan yüzde 11’i ise kültür dışı arazidir. 268.311 hektar tarım arazisinin yüzde 17’sinde sulu tarım, geriye kalan yüzde 83’ünde de kuru tarım yapılmaktadır. Bol mahsül veren bereketli topraklara sahiptir.

Türkiye genelinde olduğu gibi  Kırklareli ilinde de  çiftçi aile sayısına göre arazi dağılımı dengeli değildir. Bu bakımdan tarımla uğraşan aile sayısı fazla olduğundan ilimde daha çok küçük işletmeler bulunmaktadır. Tarımsal işletmelerin yapısına baktığımızda, işletmelerin toprak büyüklüğü bakımından 50-200 dekar arasında yoğunlaştığı, çoğunluğunun hem hayvancılık, hem de bitkisel üretimi birlikte yaptıkları görülmektedir.Tarım yapılan arazinin 45.229 hektarlık yani yüzde 17’lik bölümünde de sulama yapılabilmektedir. Bu alanın 33.230 hektarı yani yüzde 73’ü devlet, 11.999 hektarı yani yüzde 27’si çiftçiler kendi  imkânları ile sulanmaktadır.İl merkezinde ve il genelinde genellikle buğday, ayçiceği,şeker pancarı, arpa,yulaf,kanola,karpuz, kavun,mısır  ve patates ekimi ön plandadır. Ayrıca il genelinde sebze ve meyvecilikte önemli yer tutmaktadır. İlin tarımsal yapısı içerisinde  yemeklik tane baklagiller, bağ da çok önemli rol oynamaktadır. Tarım ürünlerinde, ağırlıklı bitkisel ürünler buğday ve ayçiçeğidir. Dekar başına ürün miktarı(buğday) 425 -450 kg olmaktadır.Bitkisel üretim içinde ikinci ağırlıklı ürün ise ayçiçeğidir. Ayçiceğinde dekar başına ürün miktarı 220 -230 kg olmaktadır. Kırklareli’nin, Türkiye ayçiçeği ekimindeki ve üretimindeki payı yıllara göre pek fazla değişmemek birlikte  takriben yüzde 12 dolayında olmaktadır.Hububat ve ayçiçeğinden sonra ağırlıklı ürünler ise sırasıyla şeker pancarı, mısır ve patatestir.Sulanabilir sahalar içerisinde ikinci ürün ekilişi yıllara göre bir artış göstermektedir. İkinci ürün olarak hububat hasadı sonrası silajlık mısır, kuru fasulye ve hasatta biçilen ayçiçeği ile güzlük ekilişlerde macar fiğ sonrası ayçiçeği ve mısır ekilişleri yapılmaktadır. Kırklareli’nde bağ bahçe tarımı işlenebilir arazinin yüzde 2’sinde yapılmaktadır. Bu sahanın yüzde 84’ünde sebzecilik, yüzde 12’sinde bağcılık ve yüzde 8’inde meyvecilik yapılmaktadır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN