İçme suyunda fırtına koptu!

Önceki gün Süleymanpaşa'da 70 kişinin içme suyu nedeniyle hastaneye kaldırıldığı yönünde Tekirdağ'da çıkan haberlerin ardından hem TESKİ, hem de Süleymanpaşa Belediyesi açıkl

GÜNDEM 10.02.2015 18:17:00 0
İçme suyunda fırtına koptu!

Tekirdağ  Süleymanpaşa’da yaklaşık 70 kişinin, ishal ve kusma şikayetiyle hastanelere başvurduğu haberlerinin ardından dün yalanlamalar art arda geldi. Bu haberler üzerine TESKİ ve Süleymanpaşa Belediyesi’nden açıklama yapıldı.

70 KİŞİ HASTANELERE BAŞVURDU!

Tekirdağ Süleymanpaşa’da ilçesinde içtikleri çeşme suyundan zehirlendikleri iddiası ile ishal ve kusma şikayeti ile hastanelere giden yaklaşık 70 kişi, ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildiği ajanslardan duyuruldu. Hatta konuyla ilgili olarak da Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Müdür vekili İbrahim İçöz, açıklama yaptığı ve İçöz’ün önceki gün ilçede yaşanan elektrik kesintileri sonrası bir müddet içme suyunda klorlama yapılamadığını, muhtemelen bu yüzden içme suyu kullananların etkilenmiş olabileceğini söylediği belirtildi.

SAĞLIK MÜDÜRÜ AKBULUT DA AÇIKLAMA YAPTI

Haberlerde, İl Sağlık Müdürü Yavuz Akbulut’un da konuya ilişkin açıklama yaptığı ve sağlık müdürlüğü yetkililerinin çalışma yaptıklarını vaka sayısı ve tahlil sonuçlarını valilik aracılığı ile kamuoyuna duyuracaklarını, hastanelere başvuran yaklaşık 70 kişi olduğunu ve kesin olmayan verilere göre kusma ve ishal vakalarının içme suyu kaynaklı olduğunun tahmin edildiğini açıkladığı kaydedildi. Ayrıca, haberde yer alan ifadelere göre, Belediye’nin de yaptığı duyurularla vatandaşların bir süre içme suyu kullanmamalarını istedi.

TESKİ AÇIKLAMAYI YALANLADI

Bu haberlerin ardından TESKİ’den (Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi) Genel Müdür Vekili İbrahim İçöz imzası ile bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde meydana gelen ishal ve kusma şikayetleri sebebiyle TESKİ Genel Müdürü V. Dr. İbrahim İÇÖZ tarafından herhangi bir basın açıklaması yapılmamış olmasına rağmen, 09 Şubat 2015 tarihinde bazı yerel ve ulusal gazetelere ait internet sitelerinde, Dr. İbrahim İçöz’ün ‘Önceki gün ilçede yaşanan elektrik kesintileri sonrası bir müddet klorlama yapılamadı. Muhtemelen bu yüzden içme suyu kullananlar etkilenmiş olabilir’ şeklinde beyanda bulunduğu iddia edilmiştir.  Oysa, Dr. İbrahim İçöz tarafından böyle bir basın açıklaması yapılmamıştır.”

İÇME SUYU İLE ALAKALI TESPİT BULUNMAMAKTA

Konuyla ilgili yerel ve ulusal basında çıkan haberler, varsayım ve yoruma dayalı olduğu ve gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, “Hali hazırda, Süleymanpaşa ilçesinde meydana gelen ishal ve kusma şikayetlerinin sebebi İl Sağlık Müdürlüğü ve TESKİ Genel Müdürlüğü tarafından araştırılmakta olup, içme suyu kaynaklı olduğuna dair bir tespit bulunmamaktadır.”denildi.

SÜLEYMANPAŞA DA AÇIKLAMA YAPTI

Bu arada dün ikinci bir açıklamada Süleymanpaşa Belediyesi’nden geldi. Süleymanpaşa Belediyesi Tekirdağ Valiliği aracılığı ile yaptığı basın açıklamasında “Vakaların inceleme sonucu, vaka tanımından yola çıkılarak viral kaynaklı bir enfeksiyon olduğu düşünülmektedir. Olayla ilgili araştırma çalışmaları devam etmektedir.”denildi.

ARAŞTIRMA YAPILDI

 Açıklamada, “06.02.2015 tarihinde şubenin Akut Barsak Enfeksiyonları Günlük Sürveyans takibi sırasında Tekirdağ Devlet Hastanesi verilerinde ( K52 ve R.11 sayıları) artış olduğu tesbit edilmiş olup bunun üzerine belediye TESKİ ile irtibata geçilerek klor miktarının arttırılması bildirilmiştir. Klor ölçümleri sıklaştırılmıştır.”bilgisine yer verilirken bunun ardından araştırma başlatıldığı kaydedildi. Süleymanpaşa ilçesinde ortaya çıkan K.52 ve R.11 artışlarının sebebini belirlemek ve salgın olup olmadığını araştırmak amacıyla 07.02.2015 ve 08.02.2015 tarihlerinde hastanelerin vaka sayıları takip edildiği belirtilen açıklamada, saha ziyaretleri yapıldığı hatırlatılarak, “09.02.2015 tarihlerinde Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar ve Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi çalışanları ile birlikte Devlet Hastanesi ve özel hastanelere ziyarette bulunulmuş ve anket çalışmasına başlanmıştır .3 vakadan gaita örneği alınmıştır.19 adet su kontrol numunesi alınmış olup şebekenin uç noktalarından bakiye klor ölçümleri yapılmıştır.”

VİRAL KAYNAKLI BİR ENFEKSİYON

Daha sonra açıklamada, Devlet Hastanesi, Özel Yaşam Hastanesi, Özel Star Medica Hastanesi yetkilileri, klinisyenleri, Aile Hekimleri, Belediye TESKİ yetkililerinin yaptığı incelemelerde, hastaneye başvuran vakaların ateş yüksekliği olmadığı, bulantı, bulantı/kusma, boğaz ağrısı şikayetleri olduğu ve ayaktan tedavi edildiği, genel durumlarının ise iyi olduğu ve yatan hastanın olmadığının belirlendiği kaydedildi. Üç vakadan örnek alındığı belirtilerek, “3 vakadan gaita örneği alınarak numuneler soğuk zincirde Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarına 09.02.2015 gönderilmiştir. Vakaların inceleme sonucu, vaka tanımından yola çıkılarak viral kaynaklı bir enfeksiyon olduğu düşünülmektedir. Olayla ilgili araştırma çalışmaları devam etmektedir.”denildi.

Açıklamada ayrıca mahalle bazında içme suyu ölçümlerine de yer verildi.

Marmara Haber