Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

KIRKLARELİ VE KIRKKİLİSE OLAYI

KÜLTÜR SANAT 10.02.2015 17:53:00 0
Trakya

Türkler, Kırklareli 'ni Bizanslılar’dan 1368’de ikinci kez aldıkları zaman adı Rumca 'da "yurttaşlar topluluğu" anlamına gelen SARANTA ECCLESIA idi; yani KIRKKİLİSE. İlimiz Kırkkilise ismini muhtemelen Hırıstiyalığın 313. yılında İmparator Konstantinus tarafından serbest bırakılıp varlığının Roma Devleti tarafından resmen kabul edilmesinden sonra almıştır.

KIRKLARELİ YURTTALŞLAR TOPLULUĞUNUN YERİYDİ

Yunancada  “Yurttaşlar topluluğu “ kelimesinden alınan kilise ismi " Dindarlar Birliğini" oluşturdu. Bundan sonra kilise eyalet yöntemlerine uygun olarak dinsel bölgeler oluşturmaya başladılar. Kırklareli bu dönemde yurttaşlar topluluğunun yeriydi. Kırklareli aynı zamanda "İlk Hıristiyan Yeri" olması dolayısıyla da "Kutsanmış Kent" olarak geçmektedir tarihe. Sonraki yıllarda Dindarlar Topluluğu tarafından "Ruhların Kurduğu Kent" olmuştur.1603 yılında Kırklereli’ne  gelen  Polonyalı yazar Simeon, Kırklareli 'nin kayalık bir arazi üzerine kurulduğunu ve kilise çokluğundan dolayı Greklerin buraya Dessera Kondi Eklesiai denildiğini yazmaktadır.Türkler, Kırkilise adının Hıristiyanlık inancı ile yakın ilgisi olduğundan şehri aldıktan sonra buna saygı göstermişler ve geleneklere uygun olarak adını değiştirme çabasına girmemişlerdir. Cumhuriyetin gelmesi ile Kırkazizler  ve Kırkkilise olarak ifade edilen şehrin adı Kırklareli olarak değiştirilmiştir.

 TRAK  BOYLARI BUGÜNKÜ TRAKYA’YA YERLEŞMİŞ VE BÖLGEYE ADINI VERMİŞTİR

Demir Çağının ortalarına doğru (1200-600) Trakya, Anadolu ve Ege’de gelişen Uygarlıkların etki alanına girmiş ilk Trak yerleşmelerinin ve bunlarla birlikte Tümülüs adı verilen büyük yığma tepeler (Anıt Mezarlar) görülmeye başlanmıştır. Bu dönemden itibaren Trak boyları bugünkü Trakya’ya yerleşmiş ve bölgeye adlarını vermişlerdir.

Trakya’ya yerleşen Trak’lar çeşitli kavimlerin akınlarına uğramış; İ.Ö. 513’te Pers imparatoru Dareios, İstanbul boğazından geçerek Kırklareli (Pınarhisar) üzerinden, Tuna bölgesine ilerlemeye başlamıştır ve böylece Persler Trakya’yı ve Karadeniz’in batı kesimlerini ele geçirmişlerdir. Persler, Trakya’nın batısında bulunan Yunanlılarla uğraşırken, Perslerin bu baskısından kurtulmak isteyen doğu Trakya’daki Trak oymaklarından Odris Oymağı, diğer oymaklarla birleşerek küçük bir devlet kurmayı başarmıştır. Bu devletin başına Teres geçer.

 İ.Ö.190 YILLARINDA ROMALILAR TARAFINDAN İSTİLAYA UĞRADI

Trakya ve Kırklareli civarı İ.Ö. 440 yıllarından önce Atina birliğine bağlı iken, daha sonra kral 2. Philip Trakya’ya saldırarak Odris Devletine son verdi. İ.Ö. 350 yılında Trakya Makedonya’ya bağlandı. Kırklareli’nin Karadeniz kıyısında, Astailler siyasi bir ağırlık kazanarak Bizyeyi (Vize) başkent yapmış, ancak İ.Ö. 280 yıllarında Galatların (Keltlerin) saldırısına uğramalarına rağmen varlıklarını sürdürmeyi başarmışlardır. 

Kırklareli yöresi ve Marmara kıyıları İ.Ö. 190 yıllarında Romalılar tarafından istila edilmiştir. Tarihe Şarki Trakya Krallığı olarak geçen ve Başkenti Bizye (Vize) olan bir devlet kurmuşlardır. Daha sonra imparator Cladius tüm Trakya’yı bir Roma eyaleti haline getirmiştir. Trakya 377 tarihinde Godların, 4441 tarihinde Hunların istilasına

uğramıştır. Daha sonra ise Bulgarların ve 526 tarihine kadarda Slavların hakimiyetinde kalmıştır. 527-565 yıllarında İmparator Justinyen döneminde tekrar Bizans’a katılmış ve parlak bir dönem yaşamaya başlamıştır. 

618 yıllarında İstanbul surlarına kadar ulaşan Avar akınları ile tekrar istila edilen Traklar, kısa bir barış döneminden sonra Peçeneklerin istilasına uğramıştır.Kırklareli 1190 yılında Haçlılar tarafından işgal edilmiştir.

OSMANLILARIN TRAKYA’DA İLERLEMESİ BULGARLARI TEDİRGİN ETTİ

Baş Piskoposluk merkezi olan Lüleburgaz, Şehzade Murat tarafından alınmış ve Şehzade Babaeski’ye yerleşmiştir. Osmanlıların Trakya’da ilerlemesi Bulgarları tedirgin etmiş, bunun üzerine Bulgar çarı İvan Alexandır Kırklareli, Pınarhisar, Kıyıköy ve Vize’yi işgal etmiştir. 1365’te İvan Alexandır’ın ölümünden sonra Süleyman Çelebi ve kardeşi Musa Çelebi’nin eline geçen Kırklareli ve çevresi Çelebi Sultan Mehmet tarafından alınıp Osmanlı Devletine katılmıştır.Tanzimat’tan sonra Kırklareli, Edirne vilayetinin 6 sancağından birine merkez olmuştur. Balkan Savaşı sırasında Kırklareli, Bulgarlar tarafından işgal edilmiştir. 1912’de şehre giren Bulgarlar, 1913 yılında buradan çıkmak zorunda kalmışlardır. Balkan Savaşının en kanlı olayları Kırklareli’nin merkezi Pınarhisar, Lüleburgaz ve çevresinde olmuştur.

Hazırlayan/Seyit SÜREN