"Vergiler saraylara değil, çocuklarımızın geleceğine harcanmalı"

Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplandırması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verdiği soru önergesinde üniversite harçlarını sordu. KÃ?

GÜNDEM 2.02.2015 20:40:00 0

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya üniversite harçlarını sordu. Geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu’nca kabul edilen ve resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren üniversite harçları ile ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdi.

Milletvekili Emre Köprülü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği soru önergesinde, “Üniversitelerde harçları kaldırdık, öğrencilerin ve ailelerinin bütçelerine katkı yaptık diye övünen AKP hükümeti çok kısa sürede çark etti. 2014-2015 eğitim öğretim yılını kapsayan katkı payı ve öğrenim ücretlerine ilişkin Bakanlar Kurulu'nda alınan karar ve Resmi Gazete'de yürürlüğe giren uygulama ile adeta üniversitelerde soygun gibi bir karar alınmıştır.”dedi.

PARALI EĞİTİM ÜNİVERSİTELERE YENİDEN SOKULMAYA ÇALIŞILIYOR

"Osmanlı döneminden bu yana alınan en radikal kararı hükümetimiz aldı ve harçları tamamen kaldırdık" diye övünen AKP hükümetinin bu sözlerinin üstünden henüz 3 yıl bile geçmeden daha radikal bir karar aldığını söyleyen Köprülü, “Katlamalı Harç Sistemi denilen ve öğrencileri okul bırakmaya kadar götüren  uygulama  ile paralı eğitim üniversitelere yeniden sokmaya çalışılmaktadır.”dedi.

KATLAMALI HARÇ SİSTEMİ

Yeni harç sistemini de anlatan Köprülü şunları kaydetti: “Daha önce Torba Yasa'da kabul edilen ancak gelen tepkiler üzerine ertelenen bu karar şimdi YÖK tarafından tekrar uygulanmaya başlanmış buna göre de; Katlanarak artması öngörülen ücret sisteminde, bir dersi iki kez geçemeyen öğrenciden o ders için ilave ve katlanarak artan öğrenim ücreti alınması uygulaması getirilmiştir. Buna göre; öğrenci bir dersi üçüncü kez alıyorsa yüzde 50, dördüncü kez alıyorsa yüzde 100, beş ve daha fazla o dersi alması durumunda yüzde 300 ilave öğrenim ücreti ödeme yükümlülüğü getirilmiştir. Sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmayan, soygundan bir farkı olmayan bu karar, okumak için zaten çalışmak zorunda olan, maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ve ailelerinin belini bükecektir.”

VERGİLER SARAYLARA DEĞİL ÇOCUKLARIN GELECEĞİNE HARCANMALI

2014 sonu itibariyle birçok üniversitede uygulamaya konulan sistem sebebiyle, öğrenciler herhangi bir derse üçüncü kez kayıt yaptırdığında ek ders ücreti ödemek durumunda bırakıldığını hatırlatan Köprülü, “Ödemeyenler ise fakültelerine kayıt yaptıramama sorunuyla karşı karşıya bırakılmıştır. Eğitim hakları ellerinden alınan öğrenciler ve aileler; bu mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesini, vergilerinin Saraylara değil, çocukların ve gençlerin geleceği için harcanmasını beklemektedirler.”dedi.

KÖPRÜLÜ AVCI’YA SORDU

Milletvekili Köprülü, açıklamalarının ardından Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya şu soruları yöneltti:

1- 2012 yılında Hükümetiniz tarafından "Harçları Kaldırıyoruz bu karar tarihte alınmış en radikal karardır. Öğrenci ve aile bütçelerine katkı yapıyoruz" demenizin üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen şimdi "Katlamalı Harç Sistemini" tekrar uygulamaya koymanızın asıl gerekçesi nedir?

2. Yurt ve burs bulma konusunda sıkıntılar yaşayan, temel ihtiyaçlarını gideremeyen ve okulla beraber çalışmak durumunda kalan öğrencilere, öğrenim hakkı için fahiş paralar ödemesi zorunluluğunu sosyal devlet ilkesi ile bağdaştırıyor musunuz? 

3. Yüksek harç bedelleri yüzünden okulu bırakma kararı alacak öğrencilerin eğitim haklarının ellerinden alınması anlamına gelen bu sistemi hayata geçirirken, bir yandan da vatandaşın vergileriyle trilyonluk saraylar inşa edilmesini vicdanen doğru buluyor musunuz?

Marmara Haber