Büyükşehir 'Arıcılık projesi'ne start verdi

Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 'Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi Eğitim Programı' Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantı ile başladı.

GÜNDEM 2.02.2015 20:39:00 0
Büyükşehir

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nca organize edilen ve 11 ilçede uygulanacak olan ‘Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi Eğitim Programı’ başladı. Belediye Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının açılışını Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak yaptı.

7 İLÇEDE EĞİTİM PROGRAMI YAPILACAK

Proje toplantısının açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, büyükşehir olarak tarım ve hayvancılığı geliştirip güçlendirmeye gayret gösterdiklerini belirterek, “Bunun ilk adımlarından birisini de bugün burada atıyoruz. Uygulayacağımız önemli bir projenin alt dilimlerinden birisini İl Tarım Müdürlüğümüz’ün önemli katkıları ile il geneline açtığımız ve bu ay içinde tamamlayacağımız 7 ayrı ilçedeki eğitim programı ile gerçekleştirmiş olacağız.”dedi.

İHTİYACIN YARISI BİLE KARŞILANMAMAKTA

Tüm ilçeler ve bütün mahallelerde  uygulanacak olan ‘Arıcılığı geliştirme ve polinasyon projesi’nin  5 yıl boyunca süreceğini hatırlatan Başkan Albayrak, “Bu proje ilimiz çiftçilerine ve kırsalda yaşayan tüm yetiştiricilerimize çok yönlü yararlar sağlayacaktır.

İlimizin tarımsal üretim deseni, mera varlığı ve ormanla kaplı alanlarımızın büyüklüğü dikkate alındığında çok sayıda (500.000 civarında) arı kovanına ihtiyacımız olduğu hesaplanmaktadır.

Oysa ilimizdeki kovan sayısı bu ihtiyacın ancak yüzde 10’unu karşılamaktadır. İlimize her yıl 150 bin civarında gezginci arı kovanı gelmektedir. Sonuçta ihtiyacın yarısı bile karşılanamamaktadır.

Hem bu açığımızı kapatmak, hem de kırsal kesimin gelir kalemlerini çeşitlendirerek, gelirini artırmak, dolayısıyla refah düzeyini yükseltmek için var olan atıl iş gücünün de değerlendirilmek suretiyle dahilde katma değer yaratmak istenmiştir.” ifadelerine yer verdi.

İhtiyacın karşılanması amacıyla bu projenin ana unsuru olan arı kovanı dağıtımının önümüzdeki birkaç ay içerisinde başlayacağını kaydeden Başkan Albayrak, “Ancak bu husus sağlam esaslara bağlanacak, takip ve denetimi yapılacak, aile bütçesine ciddi katkı sağlaması teminat altına alınacaktır.” dedi.

50 BİN ADET BOŞ ARI KOVANI VERİLECEK

Başkan Albayrak’ın ardından kürsüye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca arıcılık projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu’da, projenin son derce önemli olduğunu dile getirerek, arının ekolojik sistemde ve ürünlerin yetişmesinde önemli rol oynadığını söyledi ve bu benzersiz projenin düzenlenmesinden dolayı Başkan Albayrak’a teşekkür etti.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nca il genelinde 5 yıl süreyle uygulanacak Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında 2 bin yetiştiriciye yılda 10 bin kovan hesabı üzerinden toplam 50 bin adet boş arı kovanı verilecek.

Büyükşehir Belediye Kültür Merkezi’nde 5 gün süre ile gerçekleştirilecek eğitim Ziraat Mühendisi Fehim Yangöz tarafından verilecek. Gerçekleştirilecek olan eğitim programını başarı ile tamamlayacak olan arı yetiştiricileri ve yetiştirici adayları da sertifika almaya hak kazanacaklar. 

Marmara Haber