Kapaklı Fotoğraf Kulübü Faik Kaplan'ı konuk etti

Kapaklı'da fotoğraf tutkunlarını bir araya getiren Fotoğraf Kulübü, ikinci toplantısında fotoğraf sanatçısı ve çocuk gelinlerle ilgili 'Ölüm Bizi Ayırana Kadar' adlı projesi ile T

GÜNDEM 30.01.2015 20:25:00 0
Kapaklı Fotoğraf Kulübü Faik Kaplan

Kapaklı Fotoğraf Kulübü 2. Toplantısında fotoğraf sanatçısı Faik Kaplan’ı konuk etti. Kapaklı Belediye Meclis Salonu’nda saat 19.00’da gerçekleştirilen programa katılım yoğun oldu.

Bursalı fotoğraf sanatçısı Faik Kaplan'ın çocuk gelinlere dikkati çekmek amacıyla kendisinin çektiği fotoğraflardan oluşan 'Ölüm Bizi Ayırana Kadar' adlı sergiyi Kapaklı Fotoğraf Kulübü üyeleri ile buluşturdu. Konuk olarak Faik Kaplan’ın katıldığı söyleşi ve sunumda çocuk gelinlerin yaşadıkları dram ve acı tecrübeler sinevizyon eşliğinde anlatıldı.

TELEVİZYON İZLERKEN KARAR VERDİM

Söyleşide projeyi hayata geçirişi ile ilgili açıklamalar yapan Faik Kaplan, “Televizyonda seyrettiğim bir program sırasında projeye karar verdim. Programda, çocuk yaşta, para karşılığı evlendirilmiş bir kızın, ailesinden gördüğü şiddetten kaçarak baba evine dönmesi ve burada da erkek kardeşine öldürülmesi ele alınmıştı. Bu, beni çok rahatsız etmişti. 'Niye çocuk yaşta evlendiriliyor ve geçimsizlikten dolayı evine döndüğünde neden öldürülüyor?' diye sordum. Projemi, bunlara tepki koymak için yaptım. Bu projeyle bir tek kızımızın bile çocuk gelin olmaktan kurtarılmasını, bir başarı olarak görüyorum.”diye konuştu.

PROJE NASIL HAYATA GEÇİRİLDİ

Projenin araştırma, öğrenme ve okuma kısmının bir yıl sürdüğünü belirten  Kaplan “Konuyla ilgili bu bilgilenme sürecinden sonra sıra projeme çekim aşamasında destek olacak ekibi oluşturmaya gelmişti. Eski dostlarım ve tanıştığım yeni insanlardan oluşan iyi bir ekip kurmuştuk ve artık hazırdık. Ufuk Kıray, Hüseyin Yılmaz, Mehmet Göksel Orhan, Gülşah Özdil, Cemal Kaynak ve Metin Baltacı’dan oluşan yol arkadaşlarımla bu konuyu ‘Nasıl anlatacağımız’, ‘Üst ve alt başlıklar’ın neler olacağı ve ‘Genel kurgu’ya dair beyin fırtınaları yapmaya başladık. Dört ay kadar süren tartışma ve planlama sürecinin sonunda ‘Çocuk Gelinler Projesi’nin 15 fotoğraf ve 1 Kısa Filmden oluşmasına karar verdik. İşte bu kitap, böyle doğdu. Araştırmalarım sırasında ‘Çocuk gelinler sorununun aslında dünya genelinde büyük bir sorun olmasına rağmen, bu konuda yeterli ve dikkat çekici görsel çalışmaların olmadığını gördüm. Bu proje ile amacım işte tam da bu boşluğu doldurmak için bir adım atmaktı.” dedi.

Dünya genelinde yaptıkları araştırmalarda çocuk gelinlerin genellikle 15 yaşında evlendiğini tespit ettiklerini, bu nedenle çalışmada 15 yaşına dikkat çekmek için 15 fotoğraf kullandıklarını söyledi. Çocuk gelinleri anlatan 10 dakikalık bir kısa film de çektiklerini dile getiren Kaplan, filmin adını ‘Kelebek’ koymalarının nedeni olarak ise, "Kelebeğin narin bir özelliği var. Kızlarımızı da kelebeğe benzettik. Erken yaşta uçup gitmemeleri ve hayata veda etmemeleri için filmin adını 'Kelebek' koyduk" açıklamasını yaptı.

Haber / Menşure KARDEŞ