Babaeski'de çiftçilerin işine yarayacak laboratuar kuruldu

Babaeski Ticaret Borsası'nın, Bulgaristan'ın Yambol Şehri Ticaret ve Sanayi Odası ile yürüttüğü ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen IPA Bulgaristan–Türkiye Sınır Ötesi İşb

GÜNDEM 20.01.2015 12:12:00 0
Babaeski

TOPRAK, BİTKİ, SU ANALİZİ LABORATUARI AÇILDI

Ticaret Borsa Konferans Salonu’nda düzenlenen “Toprak-Bitki-Su Analiz Laboratuarı” açılış töreni, saygı duruşu ve ardından istiklal marşının okunması ile başladı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen IPA Bulgaristan–Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programı çerçevesinde gerçekleştirilen ‘Toprak-Bitki-Su Analiz Laboratuarı’ açılış konuşmasını Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Özün, Bulgar Tercüman Ceyhan Mestanoğlu eşliğinde yaptı.

PROJE 2013’TE BAŞLADI

Özün, yaptığı konuşmasında şunları söyledi, “Bugün burada Avrupa birliği sınır ötesi işbirliği programı kapsamında partnerimiz Bulgaristan Ülkesinin Yambol Şehrinin Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte yürüttüğümüz ortak Sınır Ötesi Mobil Tarım Laboratuarı ve Eğitim Merkezi projesinin programı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Söz konusu projemiz 2013 Temmuz ayında başlamış olup, 2015 Ocak ayı sonunda bitecektir. Bu proje kapsamında Borsamız hibe olarak yağ tayin cihazı ve toprak analiz laboratuarını kazanmıştır. Proje kapsamında hibe olarak almış olduğumuz yağ tayin cihazı sayesinde; yapılan analizle elde edilecek sıvı yağ miktarı tespit edildiği gibi hem sıvı yağ olarak hem de üretilecek olan ayçiçeğinin kalitesinde de yönlendirmeler yapılabilir. Yağ tayin cihazı ile daha kısa sürede daha kesin sonuçlar alınır. Bu da sağladığı enerji tasarrufunun yanı sıra hızlı sonuç ile hizmet kalitesini de arttırmaya yarar. Yine hibe kapsamında borsamıza kazandırmış olduğumuz, ‘Toprak-Bitki ve Su Analiz Laboratuarı’ sayesinde; Çiftçimizin tarım yaptığı bu toprakların kalitesini belirlemeye yardımcı olunacaktır. Toprakta bulunması muhtemel zararlı ya da yüksek miktarlarda bulunduğunda toksik (zehirli) etki yapan ağır metaller belirlenecektir. Yine toprakta fosfor gibi yararlı elementlerin analizleri yapılacaktır. Yetiştirilen Bitkilerdeki protein ve azot miktarları belirlenecektir. Topraktaki kireç miktarı tayin edilecektir. Toprak altı ve toprak üstü su kaynaklarında su kalitesi ile ilgili analizler yapılabilecektir. Böylece sulamada kullanılan suların özellikleri belirlenmiş olacaktır.”diye konuştu.

TARIMSAL ÜRETİM VE ÜRETİM PLANLAMASI…

Özün konuşmasını şöyle sürdürdü: “Milli bir tarım politikası benimsenmesi, destekleme kapsamındaki ürün sayısının azaltılarak, verilen destek miktarının yükseltilmesi. Tarımsal ve hayvansal üretimin, ticaret borsalarının altyapısından faydalanılarak kayıt altına alınması. Üretimin sürekliliğini sağlamak adına, üretim maliyetinde önemli bir yer tutan mazotta ÖTV ve KDV, gübrede KDV indirimi yapılması. Üreticinin karar vermesini kolaylaştırmak adına, hububat ürünlerinin müdahale alım fiyatlarının TMO kanalıyla ekim dönemi öncesinde açıklanması. Bölgemizde yürütülen, ancak çok ağır işleyen arazi bütünleştirilme çalışmalarının hızlandırılması. Toprak analizinin, belirli bir yüzölçümü aranmaksızın tüm topraklar için zorunlu hale getirilmesi (50 dekar ve üzeri arazilerde analiz zorunlu)”

TARIMSAL VE HAYVANSAL ÜRETİMİN KAYIT ALTINA ALINMASI DEVAM ETMELİ

Tarım ürünlerinde desteklemeye dahil tüm ürünlerde borsa tescili aranması uygulaması devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Özün, “Borsalarda fiilen satılan hayvanların da prim sistemine dâhil edilmesi, salon satışlarını teşvik etmek üzere belirli bir süreyle stopaj vergisi alınmaması da değerlendirilmelidir. Hayvan park ve pazar yerlerinin Ticaret Borsaları tarafından işletilmesi gerekmektedir. Tarım ürünlerinin girdi ve çıktılarının KDV oranlarının eşitlenmesi, (Örnek: Çeltik yüzde 1, Pirinç yüzde 8, Kavuz yüzde 18)”dedi.

Hayvancılık sektörünün geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Özün,“Küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi, tip proje ve fizibilite çalışmalarının yapılması, Trakya Bölgesinin, Türkiye’nin damızlık hayvan üretim deposu haline getirilmesi ve canlı hayvanlar borsalarının kurulmasının desteklenmesi.”ifadelerine yer verdi.

LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİNİN AKTİF HALE GETİRİLMESİ

Borsa Başkanı Özün konuşmasında, üreticilerin makbuz senedi karşılığında kredi sağlayabilecekleri finans sisteminin geliştirilmesi ve yapılan yönetmelik değişiklikleri de dikkate alınarak, ticaret borsalarının yatırımlarına lisanslı depoculuk altyapısını sağlamak adına yön vermelerini ifade etti. Özün şunları kaydetti: “Yüzey sulamadaki su ve toprak kayıplarının engellenmesi ve tarımsal ürün çeşitliliğinin sağlanması amacıyla; Baraj yatırımlarının tamamlanması ve yeraltı sulama sistemlerinin tesis edilmesi, ekonomik ömrünü tamamlamış olanlar olmak üzere sulama kanallarının yer altına alınması. Altyapı yatırımları için düşük faizli banka kredilerinin kullandırılması ve yaygınlaştırılması, arazileri küçük parçalı olan üreticilerin damlama ve yağmurlama sulama sistemleri kullanması yönünde desteklenmesi. Taşkınlar nedeniyle zaman zaman büyük hasara neden olan nehir yataklarının temizlenmesi ve Ergene nehrinin ıslah çalışmalarının hızlandırılması.”

PROJELER SAYESİNDE İKİ ÜLKE İNSANLARI İLETİŞİM KURDU

Bulgaristan-Yambol Şehri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stoicho Stoichev ise Bulgar Tercüman Fatma Özcan eşliğinde yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Bugünü biz bayram olarak kabul ettik, çünkü Bulgaristan da bu şekilde 6 projede başarılı olan bir borsa daha yoktur. Tarım turizm ve ömür boyu eğitim konusunda yeni planladığımız projelerimiz var. Bu proje kapsamında yürüttüğümüz çalışmalarda 5 sene içinde yaklaşık 500 kişiye Bulgar vizesi aldık. 500 kişi de Yambol’dan Türkiye’ye geldi. Bu projeler sayesinde iki ülke insanları iletişim kurdular. Bu ilişkilerin sonucunda ticaret yaptılar.  Turizme katkıda bulundular. Benim çalıştığım ekip, Babaeski ye çok sık geldi. Neredeyse Babaeski, Türkiye vatandaşı olacağız.”

SERTİFİKA VERİLDİ

Yapılan konuşmaların ardından projenin gerçekleşmesinde katkıda bulunan, Türk ve Bulgar vatandaşlarına, Babaeski Belediye Başkan Yardımcısı Hayri Tübeleler, Babaeski Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Özün ve Bulgaristan-Yambol Şehri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stoicho Stoichev tarafından ‘Sertifika’ verildi.

 Daha sonra ise Babaeski Ticaret Borsası’nın, Bulgaristan’ın, Yambol Şehri Ticaret ve Sanayi Odası ile yürüttüğü ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen IPA Bulgaristan–Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği programı çerçevesinde gerçekleştirilen ‘Toprak-Bitki-Su Analiz Laboratuarı’ nın açılışı yapıldı.

AÇILIŞ KURDELASINI BİRLİKTE KESTİLER

Toprak-Bitki-Su Analiz Laboratuarı’nın açılış kurdelesi; Babaeski Belediye Başkan Yardımcısı Hayri Tübeleler, Babaeski Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Özün ve Bulgaristan-Yambol Şehri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stoicho Stoichev tarafından kesildi. Ardından Babaeski Ticaret Borsası Laboratuar Sorumlusu Ziraat Mühendisi Çisem Tunçer tarafından ‘Toprak-Bitki-Su Analiz Laboratuarı’ hakkında konuklara bilgi verildi.

Törene Babaeski  Belediye Başkan Yardımcısı Hayri Tübeleler, KOSGEB Kırklareli İl Müdürü Tarık Altuntaş, Babaeski İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, TMO Babaeski Ajans Müdürü Cavit Kırçiçek, Babaeski Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Özün, Bulgaristan-Yambol Şehri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Stoicho Stoichev, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Kahraman, Kırklareli Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Başkanı Erdoğan Semerci, Edirne Ticaret Borsası Genel Sekreteri Serkan Kösem, Babaeski Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sebahattin Öner, Lüleburgaz Ticaret Borsası Başkanı Kenan Var, İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin, Hayrabolu Ticaret Borsası Başkanı Süreyya Çiftçioğlu,  Malkara Ticaret Borsası Başkanı Atilla Ayaz, Uzunköprü Ticaret Borsası Egemen Arslan, AK Parti Babaeski İlçe Başkanı Ali Gencal, Babaeski Bulgaristan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Özcan, Babaeski Ziraat Odası Başkanı Mehmet Atalay, Lüleburgaz Ziraat Odası Başkanı Mustafa Şener Birgün, Babaeski Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Yüksel Özel, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Türkay Topal ve çok sayıda iş adamı ve çiftçi katıldı. 

Marmara Haber