Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Trakya'nın tarih ve maden zengini kenti Malkara

GÜNDEM 20.01.2015 12:07:00 0
Trakya

Bu sayımızda da Trakya Bölgesi’nin tarih ve maden zengini olan kenti Malkara İlçesini tanıtıyoruz. Malkara çeşitli kaynaklara göre Pers Krallığı zamanında kurulmuştur. Kuruluşundan sonra bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapmış tarih kokan bir kenttir. Osmanlının Rumeli’ye geçmesiyle birlikte Malkara’da Türk topraklarına katılmıştır. Malkara günümüzde Trakya bölgesinin önemli bir tarım kenti konumundadır. Bereketli topraklarında aynı zamanda önemli bir hayvancılıkta yapılmakta olup, süt ürünlerinde de ülke genelinde söz sahibidir. Malkara aynı zamanda yer altı maden zengini olan ilçe olmasıyla da dikkat çekmekte olup, şu an Malkara’da 26 maden ocağında linyit kömürü çıkarılmaktadır.

MALKARANIN COĞRAFİ KONUMU

Malkara, Tekirdağ iline bağlı ilçedir. İl merkezinin yaklaşık 56 kilometre batısında yer almaktadır.

Tekirdağ iline 56 kilometre uzaklıkta olan Malkara'nın kuzey batısında Uzunköprü, kuzey doğusunda Hayrabolu, güney doğusunda Şarköy, güneyinde Gelibolu, batısında ise Keşan bulunmaktadır. 1.149 kilometrekarelik yüzölçümü ile Tekirdağ ilinin toprak alanı en geniş ilçesidir.

Malkara 1870 yılına kadar Gelibolu'ya bağlı kalmış bu tarihte Edirne vilayetine bağlı Tekfurdağ Sancağına (Tekirdağ) bağlanmıştır. Bazı kayıtlara göre de Malkara 1880 yılında ilçe olmuştur. Malkara ilçesi idari yönden 4 mahalle (Camiatik, Hacıehvat, Yenimahalle, Gazibey) 3 belde ve 70 köyden oluşmaktadır.

MALKARA EKONOMİSİ TARIM, HAYVANCILIK GIDAYA DAYALIDIR

Malkara ilçesinde tarım alanlarının verimi Türkiye ortalamasının oldukça üstündedir. İlçede tarım ve hayvancılık çok iyi durumdadır. İlçe tipik bir tarım ilçesidir. Ekilebilen 764.000 dekar arazi bulunmaktadır. Arazilerin tamamında başta buğday, ayçiçeği olmak üzere her çeşit tarım ürünü yetiştirilmektedir. Yıllık buğday üretimi 150.000, ayçiçeği üretimi ise 60.000 tondur. Arazilerin ancak 30.000 dekarlık bölümünde sulu tarım yapılmaktadır.

HAYVANCILIK İLERİ DÜZEYDE

İlçe hayvancılık açısından da son derece önemli bir potansiyele sahiptir. Son yıllarda Köylere Hizmet Götürme Birliği çatısı altında yapılan yatırım ve hizmetler hayvancılığı hem sayısal hem de nitelik olarak büyük ölçüde arttırmıştır. Hayvancılık tarım sektörü içinde ön sıraya çıkmış, özellikle kırsal kesimin gelirinin artmasında rol oynamıştır. Süt sığırcılığının yanında et sığırcılığı da önemli ölçüde artmıştır. Küçükbaş hayvan sayısı, büyükbaş hayvan sayısının artmasına paralel olarak azalmıştır. Et ve yumurta tavukçuluğu üretimi de küçümsenmeyecek boyutlardadır. Tarım sektörünün içinde hayvancılığın payı yüzde 50'nin üzerindedir. Türkiye'de bu oran yüzde 25 civarındadır. İlçede büyükbaş hayvan sayısı 55.000, küçükbaş hayvan sayısı; koyun: 35.000, keçi; 7.000'dir.

ENTEGRE SÜT FABRİKASI BULUNMAKTADIR

Malkara ilçesinde halen 2 un fabrikası, 1 yağ fabrikası, 2 tane yem fabrikası, 1 tekstil makineleri fabrikası, 7 adet tarım aletleri üretim fabrikası, 8 adet mandra ve son zamanlarda yapılmakta olan günde 1000 ton süt kapasiteli Malkara Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin ortaklığında kurulan entegre süt fabrikası bulunmaktadır.

BÖLGEDE EKONOMİK REFAHIN ARTTIRILMASI ÇALIŞMALARI YAPILMIŞ

Malkara Köylere Hizmet Götürme Birliği 1987 yılında ilçenin ekonomik sosyal ve kültürel kalkınmasını sağlamak, her türlü ürününü değerlendirmek kısacası çağdaş uygarlığın yarattığı, her türlü nimet ve hizmetin Malkara insanına sunmak için kurulmuştur. Malkara Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından gerçekleştirilen yatırım ve hizmetler (Süt İşletmesi, yem işletmesi, teşhis ve tedavi laboratuarlarının kurulması, tedavi ve sun'i tohumlama hizmetleri soy kütüğü kurulması, Tekirdağ Valiliği ile ortaklaşa konkasör şantiyesinin kurulması, Kültür Sarayı’nın yapılması, köy tüzel kişiliklerine ait tesis ve yatırımlarının yapılması, silaş makinalarının alınması, entegre süt fabrikasının yapılması, istihdam yaratılması, araç ve gereçlerin alınması gibi ) ile bölge insanının ekonomik refahının artmasında son derece etkili olmuştur.

MALKARA’YA OSB’DE KURULMAKTADIR

İlçenin gerçek anlamda sanayi tesislerine kavuşması amacıyla Organize Sanayi Bölgesi kurulmaktadır. Devlet Planlama Teşkilatı tarafından planlandıktan sonra Bakanlar Kurulu Tarafı’ndan Malkara'da Organize Sanayi Bölgesi kurulması kararlaştırılmış ve Resmi Gazate’de yayınlanarak kesinleşmiştir. İlçeye 8 kilometre mesafedeki Sufatça Çiftliği mevkiinde 1000 dekarlık alan Organize Sanayi Bölgesi yeri olarak seçilmiştir. İlçede 1990 yılında faaliyete geçen Küçük Sanayi Sitesi de bulunmaktadır. Sanayi Sitesi, gerek ilçeye, gerek bölgeye yaptığı hizmetlerle bölge ekonomisine çok önemli katkılarda bulunmaktadır.

MALKARA YER ALTI MADEN ZENGİNİ BİR İLÇE

İlçe, yer altı madenleri bakımından da son derece zengindir. Trakya bölgesinin en önemli linyit kömür yatakları bu bölgededir. Malkara ilçesinin yer altı zenginliği bakımından sahip olduğu en önemli maden linyit kömürüdür. İlçe yüzölçümünün ?’si maden sahası ruhsatına bağlı olup, bu ruhsat sahaları içinde irili, ufaklı 26 adet işletme kömür üretim faaliyetine devam etmektedir. Ocakların bir kısmı açık işletme, şeklinde üretim yaparken bir kısmı da kapalı işletme galeri yöntemiyle kömür üretmektedir. İşletmelerin tamamı özel sektöre aittir. Üretilen kömürler Trakya bölgesi ile İstanbul'a pazarlanmaktadır. Kömür, ilçe ekonomisinde son derece önemli yer tutmaktadır.

Hazırlayan /Seyit Süren