Bakanlığın araştırma sonuçlarını Yüceer paylaştı!

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın kamuoyuyla paylaşmadığı belirtilen Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırmasıâ

GÜNDEM 16.01.2015 17:22:00 0
Bakanlığın araştırma sonuçlarını Yüceer paylaştı!

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ASPB Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’ne yaptırdığı  Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’nı Meclis gündemine taşıdı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Milletvekili Yüceer, araştırma sonuçlarının Bakanlığın internet sayfasında dahi yayınlamadığını, 30 Aralık’ta basının alınmadığı bir toplantıda tartışıldığını kaydetti.

BASIN ARACILIĞI İLE HABERDAR OLDUK

Basın aracılığıyla haberdar olabildikleri araştırmanın sonuçlarının vahim olduğunu söyleyen Milletvekili Yüceer, “AKP iktidarları yıllardır bu kadar hayati bir konuyu görmezden gelip, yok saydı. Biz, ısrarla kadına yönelik şiddetin arttığını, önlem alınması gerektiğini söylerken, AKP sözcüleri, ilgili Bakanlar sürekli bu gerçeği inkar etti. Ama mızrak çuvala sığmadı. Kadına şiddet öyle bir noktaya geldi ki, Bakanlık saklamak zorunda kaldı” diye konuştu.

SAKLAMAK GERÇEĞİ DEĞİŞTİRMİYOR

Şiddeti saklamanın, görmezden gelmenin, şiddetin var olduğu gerçeğini değiştirmediğini vurgulayan Yüceer sözlerini şunları kaydetti: “Bakanlığın kimseyle paylaşmadığı, basın aracılığı ile haberdar olduğumuz araştırma sonuçlarından da görüyoruz ki ilk raporun ‘yayımlandığı’ 2008 yılından bu yana kadına şiddetin önlenmesi konusunda hiçbir gelişme olmamış. Maalesef, kadınlar ‘can’ mücadelesinde yalnız; kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakılmış. Kadınlar, her an ölümle yüz yüze, korunmadan uzak, yaşam ve ölüm arasında bir hayat sürmeye çalışıyor. Daha da acısı, çıkarılan kanunların uygulayıcılar tarafından dahi bilinmemesi. Bu da gösteriyor ki kanunların altına atılan imzalar, göstermelik, samimiyetten uzak. Yasal mevzuatta yapılan düzenlemelerin yaşama geçirilmesinde gereken ilgi, çaba gösterilmiyor. Bir kez daha yineliyoruz: Kadın konusu siyaset üstü bir konudur ve bu konuda herkes üzerine düşeni yapmaya, elini taşın altına koymaya mecburdur. Kadına şiddeti önlemek devlet politikası olarak belirlenmelidir.

NEDEN PAYLAŞILMADIĞINI BAKAN’A SORDU

CHP’li Milletvekili Yüceer, Bakan İslam’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: 

Araştırma sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmamasının gerekçesi nedir? Araştırma sonuçları Bakanlığınız tarafından ne zaman yayımlanacaktır?

Araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmama kararını, basının toplantıya alınmaması kararını kim ya da kimler vermiştir?

ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURDUNUZ MU? 

Bakanlık olarak, son araştırmanın ardından kadına yönelik şiddeti önlemek için acil eylem planı oluşturdunuz mu? Kadına şiddeti önlemek için aldığınız tedbirler nelerdir?

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE AYKIRI DEĞİL Mİ?

2012 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi gereği taraf devletlerin İstanbul Sözleşmesi’nin izlenmesi, uygulanması süreçlerini, kadın örgütleriyle birlikte, şeffaf şekilde yürütmesi gerekmektedir. Bakanlığınızın bu tutumu İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı değil midir?

KORUMA  ALTINDA KAÇ KADIN ÖLDÜ?

Son 10 yılda devlet koruması altında kaç kadın hayatını kaybetmiştir?

2002-2014 yılları arasında kadın cinayeti işleyenlerden kaçının davası sonuçlanmıştır? Bunlardan kaçı iyi hal indirimden faydalanmıştır?

KAÇ KADINA PANİK BUTONU VERİLMİŞTİR ?

Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar illeri ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç kişiye panik butonu verilmiştir? Kaç kadın panik butonunu kullanma ihtiyacı hissetmiştir? Panik butonu kullanan kaç kadın şiddete maruz kalmıştır?

Şiddet gören bireylere hizmet vermesi amacıyla kurulan Alo 183’ün ‘Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası Acil Yardım Hattı’ndan gelen aramaların engellendiği iddiası doğru mudur? Doğruysa gerekçesi nedir?

Marmara Haber