Tarım sigortalılarına önemli duyuru

Tarım sigortalıları havuzu tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler ve prim desteği oranlarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı yürürlüğe girdi.

GÜNDEM 12.01.2015 22:22:00 0
Tarım sigortalılarına önemli duyuru

Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınacak riskler, Ürünler, Bölgeler ve Prim Desteği Oranlarına İlişkin 2014/7093 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirildi.

Tekirdağ İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce yapılan duyuruda, tarım sigortalıları havuzu tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler, bölgeler ve prim desteği oranlarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girdiği bildirildi.

RİSKLER

Bu karara göre tarım sigortalıları havuzuna alınacak riskler şöyle sıralandı: 1- Bitkisel ürünlerde; dolu ana riski ile birlikte, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri dolu paketi halinde; bu sayılan risklere ilave olarak isteğe bağlı olmak üzere, açık alanda yetiştirilen meyveler için don riski, ayrıca meyve bahçeleri ve bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri için dolu paketindeki riskler ve dolu ağırlığı riski.

2- Seralar için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ile taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ek riskleri paket halinde.

3- Süt ve erkek besi sığırları ile erkek ve dişi mandalar için ölüm riski. 4-Koyun ve keçi ile koç ve tekeler için ölüm riski.5- Kapalı sistemde üretim yapılan bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski 6-Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için ölüm riski ile kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum ve deprem riskleri. 8-Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olan aktif(arılı) ve plakalı kovanlar için; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, taşıt çarpması, nakliye ile vahşi hayvan saldırısı riskleri.

Yapılana çıklamada ilgili genel şartlar, tarife ve talimatları kapsamında; Bakanlığın kayıt sistemlerine kayıtlı çiftçilerin, mevcut arazi, sera, ürün, tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat alındığı bildirildi.

KAPSAMA ALINAN ÜRÜNLER

Açıklamada ürünlerle ilgili olarak ise, “2015 yılında 2014 yılı uygulamalarına ilave olarak; meyve bahçeleri ile bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri için isteğe bağlı olmak üzere dolu paketindeki riskler ve dolu ağırlığı riski, yağ gülü için dolu paketindeki riskler, hububat ürünlerinde sap kısmı, arıcılıkta vahşi hayvan saldırısı riski, su ürünlerinde kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum ve deprem riskleri ilk defa teminat kapsamına alınmıştır.”denildi. Ayrıca büyükbaş hayvanların sigortaya kabul yaşının 8 güne, küçükbaş hayvanlar için sigortaya kabul yaşı 3 aya indirildiği belirtildi.  Gezginci arıcılık yapan üreticilere ait poliçelerde, poliçe vadesi içerisinde nakliyat riski dört (4) kez olarak artırıldığı kaydedildi.

PRİM DESTEĞİ ORANLARI

Bakanlar Kurulu Kararı’na göre devlet prim desteği oranı; tüm risklerde yüzde 50 oranında uygulanacak. Ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısıyla sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği olarak karşılanacağı kaydedildi.

Devlet sigorta prim desteğinden yararlanacak üreticilerin, “5488 sayılı Tarım Kanununun 20'inci Maddesi d fıkrası ve geçici 2' inci maddesi ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 13' üncü maddesi ikinci paragrafında belirtildiği şekilde; Bakanlığımızın çiftçi kayıtlarına kayıtlı olmaları yasal bir zorunluluktur. Bu bağlamda Bitkisel Ürün Sigortasında Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS) , Sera sigortasında Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS), Su Ürünleri Kayıt Sistemi(SKS), Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortasında Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS), ile Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında Veteriner Bilgi Sistemi (TÜRKVET) gibi çiftçi kayıtları dikkate alınmaktadır. Üreticilerimizin, tarım sigortası prim desteğinden yararlanabilmesi için bu kayıt sistemlerine kayıtlı olması ve her sene güncellenmesi gerekmektedir.”bilgisi verildi.

Tarım sigortası yaptırmayan üreticiler için; 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun Yardım ve Borç Ertelemesi ile ilgili 17' inci maddesinde belirtilen, hükümler gereği bu uygulamadan yararlanamayacağı bildirildi.

Marmara Haber