Trakya'daki il,ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

GÜNDEM 12.01.2015 22:14:00 0
Trakya

ÇOSB’NİN TÜRKİYE EKONOMİSİ’NE KATKISI ÇOK!

Cerkezköy Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde bulunan farklı ölçeklerdeki üretim tesislerinin büyük çoğunluğu Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarındandır. İSO tarafından açıklanan 2013 yılı Türkiye'nin En Büyük İlk 500 Sanayi Kuruluşu Listesi'nde ÇOSB’den 20  Firma yer almaktadır. KOBİ'lerin en büyükleri olarak nitelendirilen 2013 yılı İkinci 500 Sanayi Kuruluşu Listesi'nde de 14 firma yer almayı başarmıştır. Bununla birlikte 2013 yılının En Büyük 1.000 İhracatçı Firması arasında  da Çerkezköy Organize sanayi Bölgesi’nden 24 firma bulunmaktadır.

ÇOSB’DE ÜRETİMİN BÜYÜK KISMI    İHRACAATA YÖNELİK

ÇOSB’de sanayicilerin üretimlerinin büyük bir kısmı ihracata yöneliktir. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde ağırlıklı olarak başta İngiltere ve Almanya olmak üzere Avrupa Birliği Ülkelerine, Türki Cumhuriyetlere, çeşitli Arap Ülkelerine ve ABD'ye ihracat yapılmaktadır. Sanayicimizin global pazarda rekabet gücünü arttırmak, ülkemiz ekonomisine yatırım ve istihdam anlamında daha randımanlı katkı sağlayabilmeleri açısından Bölgemizin hizmet kalitesi her geçen gün geliştirilmektedir.

ÇOSB BAŞKANI  SARIOĞLU TİM ÇOK GÜZEL UYGULAMA YAPIYOR

Çerkezköy Organize sanayi Bölgesi yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu ÇOSB’de bölgede global pazarda takabet güçünü artırmak ve ülke ekonomisine yatırım ve istihdam alanında daha çok katkı sağlamak için ilçede sanayinin her geçen gün geliştiğini ve ihracaatıylada ülke okonomisine her yıl katkısının giderek arttığını belirtti. Başkan Sarıoğlu, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), çok güzel bir uygulama yapıyor. İhracat verilerini, Türkiye’nin değişik kentlerinde açıklıyor. Sayın Mehmet Büyükekşi, İstanbul’daki modern TİM Merkezi’nde konuşmak yerine ülkemizin kuzeyi, güneyi, doğusu demeden her ay başında bir başka kente gidip güncel ekonomik verileri Türkiye ve dünyaya duyuruyor.2014 yılının sonuna doğru, ihracatta sevindirici gelişmeler olduğunu görüyoruz. Bunlardan bazıları üzerinde durmak istiyorum.Önce duraksadığımız bir rakam var.” Dedi.  Kasım ayını baz alarak konuşmasını sürdüren Sarıoğlu, “Kasım ayı ihracatı, geçen yılın Kasım ayı ihracatına göre yüzde 6.4 azalmış durumda. Ama karamsarlığa hiç yer yok. Çünkü 11 aylık ihracatın geçen yılın ihracatına göre yüzde 4.4 arttığını görüyoruz. İlginç bir biçimde, son 12 aylık ihracat da yüzde 4.4 oranında artış göstermiş. Son güncel gelişmeleri ve petrol fiyatlarında dikkat çekici düşüşü de göz önünde tutarsak, yıllık ihracatımızın geçen yılın çok üstünde olacağını, en büyük can sıkıntımız olan cari açığın da kayda değer biçimde azalacağını söyleyebiliriz.

İhracatta daha özele inecek olursak, kendi sektörüm olan tekstildeki duruma değinmek istiyorum. Biliyorsunuz, hükümetimiz üç yıl önce, bizim sesimize kulak vererek tekstil ve konfeksiyon ithalatına ek vergi koydu. Bu önlem gerçekten de faydalı oldu ve 2010 yılında 10 milyar doların altına inen tekstil ve konfeksiyon dış ticaret fazlası her yıl yeni sıçramalar yaparak 2013 yılında 15 milyar 342 milyon dolara ulaştı. 2014 yılında da tahmini olarak 16 milyar doları aşmasını bekliyoruz.”dedi. Başkan Ömer Sarıoğlu, 12 aylık dönem verilerine göre geçen yılın rakamlarının hayli aşıldığını da ifade etti.

KONFEKSİYON İHRACAATIMIZ 11 AYLIK DÖNEMDE 17 MİLYAR 381 MİLYON DOLAR

Başkan Ömer Sarıoğlu, “Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımız, 11 aylık dönemde 17 milyar 381 milyon dolara ulaştı. Geçen yılın ihracatının tam yüzde 9.1 oranında üstüne çıkmış durumda. Diğer sektörlerdeki artış oranlarıyla karşılaştırdığımızda, tekstilcilerin, bize olan güveni boşa çıkarmadığını övünerek söyleyebiliriz.Global ekonomiye baktığımızda, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada ve Güney Kore’nin istikrarlı bir büyüme içine girdiğini görüyoruz. Avrupa Birliği, toparlanır gibi olsa da durağanlık ağır basıyor. Çin’de de yakın zamanın en düşük büyüme hızının gerçekleştiğini görüyoruz. Bu ortamda, Türkiye’nin ihracat savaşçıları büyük zaferler kazanmış sayılabilir. Bundan sonraki yönümüz de mutlaka yukarıya olacaktır.Tüm sanayici dostlarıma 2015 yılında sağlık, esenlik ve bol kazanç temenni ederim.”diye konuştu.

Hazırlayan / Seyit Süren