Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Çerkezköy'ün asıl kurtuluşu 1877-1878 Rus Savaşı sonrasında

GÜNDEM 9.01.2015 11:53:00 0
Trakya

Çerkezköy ilçesi, 1877 - 1878 Osmanlı - Rus savaşından sonra kurulmuş ve buraya Çerkezler yerleştirilmiştir. Çerkezler kısa süre sonra bölgeyi terketmişler ve Bulgaristan´dan gelen göçmenler buraya yerleşerek bugünkü yerli halkı oluşturmuşlardır.Yıldırım Beyazıd´ ın Ankara Meydan Savaşı´nda Timur´a yenilip esir düşmesinden sonra şehzadeler arasında taht kavgası başlamıştır. Edirne´de bulunan en büyük şehzade Süleyman Emir´in kardeşi Musa Çelebi´ye mağlup olması üzerine Edirne´den İstanbul´a sığınmak üzere 15 kişilik mahiyeti ile kaçarken, Çerkezköy´de kardeşi Musa Çelebi´nin adamları tarafından katledilmiştir. Şimdiki Atatürk İlkokulu´nun bulunduğu yere gömülmelerinden sonra yine kardeşi Mustafa Çelebi tarafından Süleyman Çelebi´nin mezarının bulunduğu yere türbe yaptırdığı bu nedenle Çerkezköy´ün eski adının "Türbedere" olduğu bilinmektedir. Çerkezköy’de 1911 yılında belediye kurulmuş ve ilk Belediye başkanı da Molla Mustafa  Uğraş olmuştur.

BULGAR VE YUNAN İŞGALİNE UĞRADI

 Çerkezköy 1912 yılına kadar mevcut olan türbe ve civarındaki 15 kadar mezar, Balkan Harbi´n de 9 ay Bulgarların işgalinde kaldığı sırada, işgalci Bulgar askerleri tarafından yıkılarak talan edilmiştir.daha Sonra Yunan işgaline uğrayarak bir süre Yunan esareti altında kalan  Çerkezköy ilçesi 29 Ekim 1922´de düşman işgalinden kurtarılmış. 1 Nisan 1938´e kadar Çorlu’ya daha sonra İstanbul’da ve ardından da Saray ilçesine bağlı bucak merkeziyken 1957 yılında ilçe olmuştur. 

 

Tekirdağ, Büyükşehir olmasını Sanayi kenti Çerkezköy’e borçludur

 1971 yılından itibaren sanayileşerek gelişen ve hızla büyüyen Çerkezköy bu gün Türkiye’nin dünyaya açılan önemli bir sanayi kenti ve hatta sanayi üssü durumundadır. Avrupa’nın ve Balkanların en büyük beyaz eşya üreten fabrikaları da Çerkezköy’de faaliyet göstermektedir. Çerkezköy Organize sanayi bölgesinde çeşitli iş kollarında toplam 420 sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Çerkezköy’deki sanayi kuruluşlarının ülke ekonomisine çok önemli katkı sağaldıkları gibi Trakya bölgesinde önemli ölçüde istihtam yaratmıştır. Çerkezköy’ün yerel yönetimlerinde son yıllarda iş başında bulunanlar nedense Çerkezköy’ü  daha ileri düzeye götürememişlerdir. Oysa Çerkezköy bu günkü yıllardaki durumunun en az on kat daha ileride olması bekleniyordu. Uzun yıllardır Çorlu ile birlikte il olmayı hak eden  Çerkezköy il yapılmadı.Yerel yöneticilerin Çerkezköy menfaatlerini ön planda tutmaması nedeniyle Çerkezköy istenilen düzeye  bir türlü çıkamadı ve bu durum en yakın ilçe olan Çorlu’ya yaradı.Bu gün Tekirdağ’ın Büyükşehir olması Çerkezköy’e borçludur.Çorlu bu gün Trakya’nın en büyük ve gelişmiş kenti olmasını oda Çerkezköy’e borçludur. Yeni ilçe olan Kapaklı’da ilçe olmasını Çerkezköy’e borçludur. Eğer Çerkezköy bir sanayi kenti olmamış olsaydı bu gün Tekirdağ büyük şehir olmayı dahi  hayal edemezdi. Bu nedenle Tekirdağ Büyük şehir Belediyesinin Çerkezköy’ün tüm isteklerini yerine getirmek zorunda olduğunu bilmelidir.

ÇERKEZKÖY SANAYİ’SİNİN YANI SIRA SAĞLIK’TA DA BALKANLARIN ÜSTÜ OLMA YOLUNDA

Bu gün Çerkezköy gelişmişlik bakımından Trakya  bölgesinin önde gelen kentlerinden biri. Son yıllarda Sağlık sektöründe de iddialı yatırımların yer aldığı Çerkezköy Sanayisinin yanı sıra Sağlık sektöründe de  Balkan ülkelerinin Sağlık Üstü olma yolunda hızla ilerliyor ve dünyaya açılmaya başladı. Son birkaç yıl içinde yurt dışından önemli kişiler  ve devlet adamları Çerkezköy’deki özel hastanelerde ameliyat edilerek sağlıklarına kavuşturuldu. Çerkezköy bu gün Türkiye’nin en fazla göç alan kenti ve hızla gelişerek büyümeye  devam ediyor. Saatte 3 kişinin göç ettiği kent olan Çerkezköy  özellikle yatırımcılarında en önemli ve önde gelen cazibe merkezi oldu. Birkaç ay içinde de Trakya’nın en büyük alış veriş merkezinin Çerkezköy’de temelinin atılacağı konuşuluyor. Çerkezköy  Kapaklı’nın ilçe olarak Çerkezköy’den kaparılması ve mevcut köylerinde Kapaklı’ya bağlanmasıyla birlikte bu gün Türkiye’de beldesi köyü olmayan tek ilçe olarak tarih sayfasında yerini aldı. Türkiye’nin bir mozaği olan Çerkezköy 81 il’den gelen insanların tam bir kardeşlik ve beraberlik içinde yaşamaları tüm ülkeye  örnek teşkil etmektedir. Çerkezköy Ayni zamanda Trakya’da en önemli Demir yolu ulaşımına sahip kent olması dolayısıyla da önem taşımaktadır. Çerkezköy ayni zamanda sanayisinin yanı sıra tarım kentidir.

Hazırlayan / Seyit Süren