Kapaklı'da Verem Hastalığı anlatıldı

Kapaklı Belediyesi tarafında Verem Savaş Haftası nedeniyle eğitim semineri düzenlendi. Verem hastalığının anlatıldığı seminerde konuşan Dr. Ersin Durmuş, "Ülkemizde verem ilaçları verem biriml

GÜNDEM 8.01.2015 12:08:00 0
Kapaklı

Verem Savaş Haftası nedeniyle Kapaklı Belediye ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezi işbirliğinde düzenlenen ‘Verem Hastalığı’ konulu seminerde, hastalığın belirtileri, ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı ve hastalıktan korunma yolları anlatıldı.

BULAŞICI BİR HASTALIK

Kapaklı Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda dün yapılan ‘Verem Sağlığı’ konulu seminere Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Muzaffer Yıldıran, Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Fahrettin Gür, İnönü Mahallesi Muhtarı Sabahattin Mandalı, Kapaklı Belediyesi birim amirleri, belediye çalışanları ve vatandaşlar katıldı. Seminere konuşmacı olarak katılan İlçe Toplum Sağlığı Merkezi doktorlarından Ersin Durmuş, “Halk arasında ‘ince hastalık’ diye de bilinen Verem Hastalığı’nın diğer adı Tüberküloz’dur. Verem hastalığı verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir hastalıktır” dedi.

HER YIL 1,5 MİLYON İNSAN VEREMDEN ÖLÜYOR

Verem Hastalığı’nın dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Dr. Ersin Durmuş, “Dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon insan veremden ölmektedir. Dünya nüfusunun üçte birinin vücuduna verem mikrobu yerleşmiştir. Bunların yüzde 10’unun yaşamlarının bir döneminde verem hastası olma ihtimali vardır” açıklamalarında bulundu.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Türkiye’de 2005 yılında 20 bin 535 olan Verem Hastası sayısının 2013 itibari ile 13 bin 409’a düştüğüne dikkat çeken Dr. Durmuş, “Verem mikrobu, güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalabilir. Güneşten gelen ultraviyole ışınları verem mikrobunu kısa sürede öldürür. Verem, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme ve  konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile bulaşır. Hastalığın belirtileri ise şunlardır: 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı.

TEDAVİSİ ÜCRETSİZ

Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının hemen hepsinin başarı ile tedavi edilebildiğini dile getiren Dr. Ersin Durmuş, “Hastalığın tedavisi ücretsizdir. Ülkemizde verem ilaçları verem birimlerinde ücretsiz olarak verilmektedir. Hastalık, dört veya beş ilaçla 6-9 ay süre ile tedavi verilmektedir. İlaçların düzenli kullanılması esastır. İlaçların bir gün bile aksatılmaması gereklidir.” ifadelerini kullandı.

Haber / Ahmet KARDEŞ