MÜSİAD Tekirdağ'da piyasa değerlendirmesini yaptı

Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, 2014 yılının sanayi endeksinin 5.01 puan artarak 57.57 puana, hizmet endeksinin 1.72 puan düşerek 51.35 puan seviyesine ulaştığ?

GÜNDEM 30.12.2014 17:26:00 0
MÜSİAD Tekirdağ

SAMEKS VERİLERİNİ PAYLAŞTI

Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Tekirdağ'da 'Satın Alma Müdürleri Endeksi' (SAMEKS) verilerini açıkladı. MÜSİAD Tekirdağ Şubesinde düzenlenen toplantıya, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Kaan ve Tekirdağ Şube Başkanı Oktay Dede, Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Ahmet Akçay ile üyeler katıldı. Gerçekleştirilen toplantıda 2014 yılındaki sanayi ve hizmet sektörleri değerlendirildi.

AMACIMIZ EKONOMİYİ ÖNCEDEN GÖZLEMLEMEK

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, yaptığı konuşmada, "Bizim amacımız iş adamları olarak ekonomimiz nereden nereye gidiyor diye sorulduğunda bu veriler ile yola çıkarak cevap verebilmek. 2015 yılının Ocak ve Şubat ayında nasıl veriler ile karşılaşacağımızı öncede gözlemlemek. 2012'nin Ekim ayında başladığımız veri toplamalarımızı 2013'ün Ocak ayında düzenli bir şekilde raporlara döktük. Bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaştık. Yaptığımız çalışmalarda ve toplanan verilerde bu yılın sanayi endeksi 5.01 puan artarak 57.57 puana, hizmet endeksi 1.72 puan düşerek 51.35 puan seviyesine ulaşmıştır. Bu verilerin sonucunda yıl sonu birleşik endeksi 0.23 puan artarak 53.15 puan seviyelerine ulaştı. Hizmet sektöründeki düşüşümüzün nedeni olarak üretim, istihdam, yeni sipariş, satın alma, tedarikçinin teslimat süresi ve elde kalan stoklara bağlıyoruz. Bu yüzden yaptığımız veri çalışmalarını daha ileriye taşıyıp hizmet sektöründe artışa geçmek istiyoruz" dedi.

GEZİ OLAYLARI VE 17-25 ARALIK SÜRECİ ETKİLİ OLDU

Genel Başkanı Olpak, 2013 yılındaki Gezi olaylarının Mayıs ayında piyasalarda durgunluğa yol açtığını ifade ederek, "ABD'nin 2015 yılında faiz artırımına gideceğinin söylentileri piyasaların hareketlenmesini sağladı. Tam bu yolda toparlanmaya gidilirken 17-25 Aralık süreci hizmet sektöründe düşüşe neden olan diğer bir etken. Bizler de iş adamları olarak bu zararın önüne geçmek için ayağı yere sağlam basan bir endeks çalışması yaptık ve aldığımız bu veriler de bunu doğruladı" ifadelerini kaydetti. 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Olpak, 2015 yılında ülke ekonomisi ve 2015'in MÜSİAD açısından nasıl geçileceği sorusu "2015 Ocak ayında Başbakan Yardımcımız Ali Babacan ve şube başkanlarımız ile bir araya gelip bunun değerlendirmesini yapacağız. Daha sonra da sizler ile tekrar bir araya gelip bu konuşmalarımızın detayları hakkında bilgileri paylaşacağız" dedi.

İHA