Sarıkamış Harekatı'nın 100. yıldönümü

1914 yılı Aralık ayında Enver Paşa'nın talimatıyla Sarıkamış'ı işgal eden Ruslar'a karşı gerçekleştirilen Sarıkamış Harekatı'nın 100. Yıldönümü nedeniyl

GÜNDEM 29.12.2014 19:34:00 0
Sarıkamış Harekatı

Kapaklı Ülkü Ocakları Başkanı İrfan Ayhan, Sarıkamış Harekatı’nın 100’ncü yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Ayhan, “Türk tarihinin hüzünlü fakat onurlu sahifelerinden birini teşkil eden Sarıkamış Harekâtı’nın 100. Yıl dönümünü idrak ediyoruz.”diye başladığı açıklamada, “Sarıkamış Harekâtı’nın gerçekleştirildiği 1914 yılı, Türk Devleti’nin tarih önünde düştüğü en acı manzaraların yaşandığı yıllardan biridir. Osmanlı Devleti, her açıdan kuşatılmış, yorgun ve bitkin düşmüş, vatansever bazı insanların fedakârlıkları ile hayatta kalma ve var olma mücadelesi vermektedir.”dedi.

KIŞ ŞARTLARI

Kış şartları nedeniyle Sarıkamış Harekatı’nın başarısızlıkla sonuçlandığını söyleyen Ayhan, “İşte bu yıllarda, Enver Paşa’nın Rus işgali altındaki Kars, Ardahan ve Sarıkamış’ı kurtarma; olası bir Rus saldırısını önleme ve Kafkas ile Orta Asya Türk illeriyle fiziksel bağlantıyı kurma amacıyla planladığı Sarıkamış Harekâtı, acıdır ki maddi bir zaferle taçlanmamıştır. Askeri otoriterlerin akıllıca fakat riskli bir plan olduğu noktasında hemfikir olduğu harekât planı, ordu ve kış şartlarının da etkisiyle harekâtın başarısız olması sonucu akamete uğramıştır.”dedi.

90 BİN ASKER ŞEHİT OLDU YALANI

Sarıkamış Harekatı ile ilgili yanlış bilinen noktaların olduğunu söyleyen Ayhan, açıklamasında şunlara yer verdi: “Kamuoyuna konu ile ilgili görüş beyan edenlerin bazıları, harekâtın bir macera olduğu, aceleci davranıldığı, taktik ve stratejik planlamalarda yanlışlıklar yapıldığı, komuta kademesinin şahsi hırslarının mağlubiyetin gerekçesi olduğu düşüncesindedir. Bu görüşler, özellikle Rus kaynaklı 90 bin askerimizin şehit olduğu yalanıyla birleşince, bir kamuoyu algısının oluşturulmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır. Tarihi belge niteliğindeki tüm kaynaklar incelendiğinde ise, şehit sayımızın 20 bin ila 25 bin arasında olduğu anlaşılmaktadır.”

AZİZ HATIRALAR İNCİTİLMEMELİ

Sarıkamış Harekâtı’nın objektif ve bilimsel bir bakış açısı ile askeri ve siyasi bilimler ışığında incelenmesine vurgu yapan Ayhan, “Ancak Sarıkamış’ta şehit düşen Mehmetçiklerimizin ve Türkistan Şehidi Enver Paşa’nın aziz hatıraları katiyen incitilmemelidir. Özellikle; Türk-İslam davası güdülerek girişilen tüm mücadelelerin benzer akıbetle sonuçlanacağı ve milleti maceraya sürükleyeceği mealindeki ifadeler, bizler tarafından iyi niyetten uzak bir yaklaşım olarak kabul edilecektir.

Sarıkamış, maddi anlamda bir askeri mağlubiyet olarak görülse de, Türklük adlı mübarek kitabın şanlı bir sahifesini oluşturmaktadır. Sarıkamış’ta binlerce Mehmet, başlarında kumandanları olduğu hâlde çetin bir mücadeleye girişmiş fakat Cenabı Allah’ın takdiri onlara maddi zaferi görmeyi nasip etmemiştir. Askerlerimiz harekâtta ve kumandanları Enver Paşa Türkistan’da, şehit olarak ebedi zaferle nurlanmışlardır.” ifadelerini kullandı.

AZİZ HATIRALARI ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYORUZ

Kapaklı Ülkü Ocakları Başkanı İrfan Ayhan açıklamasını şöyle tamamladı: “Sarıkamış, kökü binlerce yıl ötesine uzanan yüksek Türk ruhunun ve seciyesinin 1914 yılındaki tezahürüdür. Sarıkamış, manevi tesiri İstiklal Harbi’ne kadar uzanan kutlu bir direniştir. Sarıkamış, Türk-İslam Sevdamızın ve Turan Ülkümüzün kararlılık sembolüdür. 100. yıldönümü vesilesiyle, Sarıkamış Harekâtı’nda şehit düşen Mehmetçiklerimizin ve kumandanlarının aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz; şehitlerimize Cenabı Allah’tan rahmet diliyor ve nice Fatiha’ların kendilerine ulaşacağına inanıyoruz.”

Marmara Haber