2014'ÜN İKİNCİ KALKINMA KURULU TOPLANTISI

Trakya Kalkınma Ajansı'nın danışma organı olarak görev yapan Ajans Kalkınma Kurulu, 2014 yılı ikinci toplantısını Edirne'de gerçekleştirdi. Toplantıda, Kalkınma kurulu üyeleri, Ajans Gen

GÜNDEM 25.12.2014 18:38:00 0
2014

DAHA FAZLASI VAR

Toplantı Trakya Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Turhan Altıntel’in açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmasında Altıntel şunları söyledi: “Ajans, kurulduğu günden bu yana çalışmalarına ve bölgeye katkı sunmaya devam ediyor. Biz bunlardan sadece görünen bir kaçını biliyoruz. Mesela mali destekler, yani projeler. Genel bu yönüyle biliyoruz. Bu da güzel bir şey, ancak daha fazlası da var.”dedi.

30’A YAKIN ÜLKEDEN İNSANLARI TEKİRDAĞ’DA BULUŞTURDU

Altınel daha sonra bahsettiği bu fazlalıklarla ilgili açıklamalar yaparak sözlerini sürdürdü. Altınel şunları kaydetti: “Geçtiğimiz Ekim ayının Ajansımız uluslar arası bir kümelenme konferansına ev sahipliği yaparak 30 a yakın ülkeden insanları Tekirdağ’da buluşturdu. Ayrıca YÖREX Fuarı’na Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda katılan Trakya firmaları kendilerini tanıtma fırsatı ve yeni işbirlikleri geliştirme fırsat buldular. Bunlar bölgemizi tanıtımı ve işbirliklerinin geliştirilmesi adına önemli fırsatlar. Yine Ajansımız bölgesel tanıtım ve yatırımcı çekme konularına önemle eğilmekte. Sağ olsun arkadaşlar bölgemize daha çok yatırım gelmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Gelen yatırımcılara yatırım alanlarını gezdirmekten, onların evrak işlerini halletmeye kadar çok kapsamlı bir hizmet sunuluyor. İş adamlarına sunumlar yapılıyor, bölgenin yatırım imkânları anlatılıyor.”

Kalkınma Kurulu’nun danışma organı olarak görev yaptığını üyelere hatırlatan Altıntel, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

BÖLGESEL KALKINMA YEREL AKTÖRLER

Toplantı TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin’in konuşması ile devam etti. Kalkınma Kurulu’nun Trakya Bölgesi’nin kalkınma stratejilerinin belirlenmesinde önemli bir misyonu olduğunu hatırlatan Şahin, Ajans faaliyetlerinin bölge aktörleri tarafından yönlendirilmesi için üyelerin katılımcılığının önemine dikkat çekti.

Konuşmasında Ajans tarafından 2014 yılında yürütülen faaliyetlere ve 2015 yılında yapılması planlanan çalışmalara değinen Şahin şunları söyledi: “Trakya Kalkınma Ajansı olarak, bölgesel sanayileşme, tarımsal üretim, turizm ve sosyal kalkınmanın uyum içinde geliştirilmesinde yerel aktörlerle işbirliğinin önemine inanıyoruz. Dün Sayın Başbakanımızın da belirttiği üzere Edirne’mizin, Trakya’mızın Balkanlara ve Avrupa'ya açılan merkez olması noktasında çalışmalarımıza devam ediyoruz, edeceğiz. Ajans bir yandan Bölgedeki kurumların kapasitesini artırma amaçlı sunmuş olduğu eğitim ve danışmanlık desteğinin yanı sıra Bölgede turizmin geliştirilmesi, çevrenin korunması, KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılması, sivil toplum kuruluşlarının ve dolayısıyla sosyo-ekonomik yaşamın geliştirilmesi amacıyla çok sayıda projeye destek veriyoruz. Bugüne kadar 258 projeye 30 milyon TL’lik bir destek sağladık. Eş finansman ile bölgeye aktarılan kaynak 64 milyon TL oldu.”

EDİRNE’YE ÖNEMLİ PROJELER HAZIRLANIYOR

Mali Destek Programları dışında illerin önemli ihtiyaçlarını giderecek güdümlü projeler aracılığıyla da bölgenin kalkınmasına destek olduklarını kaydeden Şahin şöyle devam etti: “Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ve Edirne Ticaret Borsası ortaklığında gerçekleştirilecek olan güdümlü proje kapsamında Tunca Nehri’nin turizm faaliyetleri açısından etkin kullanımı, padişah av ormanı ve Kırkpınar Güreş Alanı’nın yeniden düzenlenmesi amaçlanıyor. Proje Edirne ve Bölgemizin cazibe merkezi haline gelmesini sağlayarak ekonomiye büyük katkı sunacaktır. Toplam maliyeti 10.500.000 TL olan projenin 4.750.000 TL’lik kısmını Ajansımız karşılayacak. 2015 ve 2016 yıllarında Kırklareli ve Tekirdağ’da da illerin ihtiyaçlarına göre şekillenecek turizm ve kongre merkezleri, teknopark, organize sanayi bölgelerinin altyapı ihtiyaçlarının giderilmesi, yenilebilir enerji tesislerinin kurulması gibi projelerle illerin ve bölgenin gelişimine, istihdamına önemli katkılar sağlayacak güdümlü projeleri yerel aktörlerle işbirliğinde hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Kurul üyelerine Ajansın geçmiş yıllarda vermiş olduğu mali desteklerle ilgili bilgiler de veren Şahin, Ajans tarafından yürütülen çalışmalara destek veren tüm paydaşlara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Günün son sunumunu Doç. Dr. Ümit İzmen yaptı. Trakya Kalkınma Ajansı ve TÜRKONFED arasında imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen “Bölgesel Kalkınmada Yerel Dinamikler Ve Yatırım Ortamı İl Raporları” konusunda Kalkınma Kurulu üyelerinin bilgilendirilmesiyle toplantı sona erdi.

Marmara Haber