"Avrupa'nın en büyük tarımsal gücü Türkiye oldu"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Edirne'de Trakya Bölgesi Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'na katılarak, tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Eker, Türkiyeâ

GÜNDEM 24.12.2014 13:47:00 0

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Trakya Bölgesi Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı’na katılmak üzere Edirne’ye geldi. Tarım sektörü temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Eker, Türkiye’nin 2002 yılından bu yana tarımsal büyüme oranları ve yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler aktardı.

AVRUPA’NIN 10 KATI YILLIK BÜYÜME KAT ETTİ

Avrupa Birliği üyesi olan 28 ülkenin 10 yıllık tarımsal büyümesinin yıllık yüzde 0.2 olduğunu hatırlatan Bakan Mehdi Eker, “Avrupa'nın 10 yıllık tarımsal sektör büyümesi, yıllık ortalama yüzde 0.2 ancak Türkiye Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasının 10 katı yıllık ortalama büyüme kaydetmiştir. Ve bu sayede Türkiye, Avrupa’nın birinci büyük tarımsal gücü haline gelmiştir. Gayri safi yurt içi hasılatı yani tarımsal milli geliri 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıktı ve bu 61 milyar dolara çıkmakla da Avrupa'nın Türkiye birinci büyük tarımsal gücü haline gelmiştir. 2008 yılından beri aynı durumdayız” dedi.

TRAKYALILARA ŞÜKRAN BORÇLUYUZ

Trakya Bölgesi’nde, tarım sektöründe bulunan üretici ve çiftçilerin kullandıkları tarımsal krediler hakkında da bilgiler veren Bakan Eker, şunları kaydetti:

“Trakya'nın 4 ilinde 42 milyon kredi kullanılmış toplam tarım kredi artı ziraat bankası 39 kat artmış. 1 milyar 6 yüz 66 milyon liraya çıkmış. Sıfır faizli hayvancılık kredisi 23 bin 4 yüz 37 kişi 4 yüz 28 milyon lira faizsiz hayvancılık kredisi almış. Kredi geri dönüş oranı bu bölgede yüksekmiş Türkiye ortalamasından daha yüksekmiş. Az önce Türkiye ortalamasını söylemiştim hatırlayın. Yüzde 38 demiştim Ziraat Bankasını bu Trakya için yüzde 62'imiş. Ama şimdi de yüzde 99'a yükselmiş. Trakyalılara şükran borçluyuz."

SERTİFİKALI TOHUM KULLANIMINA TEŞVİKLER ARTACAK

Bakan Eker, sertifikalı tohum üretimi ile ilgili yeni bir dönemin başladığının da müjdesini vererek, “Sertifikalı tohumluk kullanım desteklerinde buğdayda 7 buçuk lira dekar olan desteği 8 buçuk liraya çıkarıyoruz. Arpada 6 liradan 8 buçuk liraya yükseltiyoruz. Sertifikalı tohumluk kullanım desteği. Yani bundan sonra kim sertifikalı tohum kullanırsa, buğdayda 7 buçuk lira yerine 8 buçuk lira destek alacak. Arpada 6 lira yerine 8 buçuk lira alacak” dedi.

İha