ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Çerkezköy Kent Konseyi Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle kansere dikkat çekmek için 'Erken Teşhis Hayat Kurtarır' konulu bir seminer düzenledi. Dün Kent Konseyi Konfe

GÜNDEM 23.12.2014 17:28:00 0
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

BİZ BU TÜR SEMİNERLERİ ÖNEMLİ BULUYORUZ

Seminer’in açış konuşmasını yapan Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Serkan Karagöz, “Öncelikle seminere duyarlılık göstermiş olmanız dolayısıyla tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Çerkezköy Kent Konseyi olarak sağlığı ilgilendiren bu tür seminerlere çok önem veriyoruz. Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz  bu seminerde çağımızın hastalığı olan kensere karşı önlem alınması bakımından önemli olduğunu düşünüyorum ve bizlere bu konuda katkı sağlayan İlçe Sağlık Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.”dedi.

100 KİŞİDEN 40 KİŞİ KANSERE YAKALANIYOR

Daha sonra Dr. Demet Beydoğan, seminere geçti. Beydoğan,100 kişiden kırkının kansere yakalandığını ve kansere yakalanan kişilerin çoğunun kanseri yenemeyerek  yaşamını yitirdiğini anlatarak şunları kaydetti: “Vücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur. Hücreler vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır ve ancak mikroskopla görülebilirler. Sağlıklı vücut hücreleri (kas ve sinir hücreleri hariç) bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve yaralanan dokuların (vücut içi ve dışındaki) onarılması amacıyla bu yeteneklerini  kullanırlar. Fakat bu yetenekleri de sınırlıdır. Sonsuz bölünemezler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölüneceğini bilir. Buna karşın kanser hücreleri, bu bilinci kaybeder,  kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar. Kanser hücreleri birikerek tümörleri (kitleleri) oluştururlar, tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz adı verilir. Bu gün 100 kişiden 40’ı kansere yakalanmakta ve yakalanan hastaların çoğu da  erken teşhis  ve tedavi görmedikleri için yaşamını yitirmektedir.”

 KANSER TÜRLERİNE GÖRE FARKLI TEDAVİ UYGULANIR

Konuşmasında kanser türlerine göre farklı tedavilerin uygulandığını belirten Dr. Beydoğan, “Kanserler oluşmaya başladıkları organ ve mikroskop altındaki görünüşlerine göre sınıflandırılırlar. Farklı tipteki kanserler, farklı hızlarda büyürler, farklı yayılma biçimleri gösterirler ve farklı tedavilere cevap verirler. Bu nedenle kanser hastalarının tedavisinde, var olan kanser türüne göre farklı tedaviler uygulanır.”diye konuştu.

KANSERİN NEDENLERİ

Kanserin sebebinin henüz kesin olarak bilinemediğini dile getiren Dr. Demet Beydoğan, “Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir. Sigara alkol kullanımı, uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.) bazı virüsler, hava kirliliği, radyasyona maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığıdır.”dedi.

KANSER TEHLİKESİNİN 7 HABERCİSİ

Seminerde kanserin belirtileri hakkında da bilgiler veren Dr. Demet Beydoğan, “Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir.”dedi ve daha sonra bunları sıraladı:

BU BELİRTİLERE ÇOK DİKKAT EDİN

Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı,

Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara… Büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler.

Daha sonra en sık görülen kanser türlerini sıralayan Dr. Demet Beydoğan “Meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri.”dedi.

KENDİ  KENDİNİZİN BEKÇİSİ OLUN

Kansere yakalanan kişinin kanserden korkmaması gerektiğini erken teşhis ve tedavi ile kanseri yenebileceklerini bilmelerini isteyen Dr. Beydoğan, “Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Hastalık belirtilerini yorumlamak yalnızca doktorların görevidir. Kanserin belirtilerini bilmek bu belirtilerin herhangi birini hissettiğimizde derhal doktora başvurmak şarttır. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır.”ifadelerini kullandı.

Haber/Seyit SÜREN