Endonazya'dan Saray'a sosyal sorumluluk projesi

Dünyada 25 yıldır faaliyetlerini 53 ülkede ve 800 binin üzerinde gönüllü ile sürdüren Best Buddies sosyal sorumluluk projesi Tekirdağ'ın Saray ilçesinde faaliyete geçti.

GÜNDEM 21.12.2014 17:32:00 0
Endonazya

Zihinsel ve Gelişim Engelli bireylerle, gönüllüleri arkadaş yapan Best Buddies sosyal sorumluluk projesi, Türkiye’de İstanbul ve Edirne’den sonra 3. İl Tekirdağ’ın Saray ilçesinde, Mustafa-Elmas Arıcı Anadolu Lisesi tarafından gönüllü olarak işletilmeye başladı. Saray ilçesinin projeye başlamasından 2 hafta kadar önce Best Buddies, dünyada 53. Proje ülkesi olan Endonezya’da, yine bir grup gönüllü ile kurulmuştu.

MUSTAFA ELMAS ARICI ANADOLU LİSESİ BİR YILDIR HAZIRLANIYOR

2010 yılından beri Türkiye’de gönüllü - engelli arkadaşlık ve liderlik programları uygulayan Best Buddies Turkey çalışmalarına Mustafa-Elmas Arıcı Anadolu Lisesi bir yıldır hazırlanıyordu. Edirne’de çalışmanın yürütüldüğü lise ile sürekli iletişimde olan 3 gönüllü öğretmenden Süleyman Yılmaz, projenin koordinasyonunda öğrencilerin olmasını büyük bir liderlik çalışması olarak gördüklerini belirtti. Best Buddies Turkey Trakya Bölgesi Program Koordinatörü Recep Altınordu da, Saray’da bu çalışmayı başlatmayı 2 yıldan beri hayal ettiğini, çünkü doğup büyüdüğü ve hala aile fertlerinin yaşadığı bu kentte gönüllü çalışma yürütmenin değerinin tarifsiz olduğunu katılımcılarla paylaştı.

İSTANBUL DIŞINDA ÇOK DAHA FAZLA İLGİ İLE SAHİPLENİLDİ

Best Buddies Turkey, İstanbul merkez ofisinden farklı tarihlerde proje sunumu, liderlik ve proje çalıştayı için Saray’a gelen koordinasyon ekibi, İstanbul’daki proje okullarından çok daha fazla ilgi ile Best Buddies projesinin burada sahiplenildiğini, bunun da uygulama şehirlerini İstanbul dışına taşımakta kendilerini cesaretlendirdiğini söyledi. İstanbul’daki okullarda yaşanan proje yoğunluğu okulda çalışmalara ilgiyi etkilerken, diğer şehirlerde ciddi projelere ihtiyaç duyulmasının başarıya çok büyük katkı sağladığını belirttiler.

ÖĞRENCİLER PROJE’DEN MEMNUN

Hafta sonu dinlenme zamanlarını gönüllü projeye 2 gün boyunca ayırarak eğitimlere katılan öğrenciler, verilen liderlik eğitimi, çalıştay faaliyetleri ve engelliye doğru yaklaşım seminerinden çok etkilediklerini, daha önce duymadıkları birçok başlık ile karşılaştıklarından duydukları mutluluğu, öğretmenlerine teşekkür ederek paylaştılar.

Proje kapsamında tüm eğitimlere katılan öğrenciler, önümüzdeki günlerde programda belirtilen yaş, ilgi alanı, oturdukları yer ve cinsiyet tercihlerine göre buddy engelli arkadaşları ile eşleştirilerek arkadaşlık programını başlatacaklar. 1 öğretim yılı süren program sonunda tüm gönüllü buddy çiftlere uluslararası program sertifikası Best Buddies merkezi tarafından sunulacak.

BEST BUDDİES TURKEY NEDİR?

Best Buddies 1989 yılında Anthony Kennedy Shriver tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulmuştur. Türkiye, bu programın 50. uygulama noktası olarak Best Buddies Turkey adıyla 2011 yılında kuruldu. Best Buddies International aynı yıl, engelliler ve sosyal dezavantajlı guruplar yararına alternatif ve yenilikçi projeler üretip uygulayan Alternatif Yaşam Derneği – AYDER’e 2011 yılı başında Best Buddies Turkey’i oluşturma sertifikasını verdi. Best Buddies dünya çapında 1.500 'ü ortaokul, lise ve üniversite bölümlerinde çalışmalarını sürdürmektedir. 800.000 üzerinde gönüllüsü bulunan uluslararası bir sivil toplum girişimidir. Best Buddies, Zihinsel ve Gelişim Engelli bireylerle, gönüllüleri arkadaş yapan bir programdır. Kelime anlamıyla en yakın arkadaş anlamına gelen bu sivil girişim, hayatınızda yeni bir arkadaşa yer vermeye olanak sağlar. Programın amacı, toplumdaki Zihinsel ve Gelişim Engelli bireyleri oldukları gibi kabul etme ve kabul görme yolunda adım atılmasına aracı olmaktır. Bir Zihinsel ve gelişim engelliyseniz ya da bir gönüllü iseniz bu projede yer alabilirsiniz. Bu proje sizi Best Buddy olarak bir arkadaşla eşleştirir. BUDDY’nizle telefon, kısa mesaj ya da sosyal medya vasıtasıyla iletişim kurup, ayda bir kaç kere yüz yüze görüşüyorsunuz. İki arkadaş olarak neler yapmak istiyorsanız, birlikte bunları yapabilirsiniz. Kafeye, sinemaya gidebilir, parkta gezebilir, kısacası toplum içerisinde ve özel çevrenizde günlük yaşamınızın her alanında zamanınızı paylaşabilirsiniz.

Marmara Haber