Zeytin her şeyiyle kazandırıyor

Kahvaltının en önemli unsurlarından biri olan zeytin, üreticisine her alanda kar sağlıyor. Düne kadar en önemli gelir kaynakları ipek böcekçiği ve üzüm olan Şarköy halkı, şimdilerde daha çok kar

GÜNDEM 15.12.2014 15:51:00 0
Zeytin her şeyiyle kazandırıyor

Çorlu Medya Mensupları Derneği yönetimi ve üyeleri, Şarköy gezisi sırasında ziyaret ettikleri S.S. Eriklice Köyü Tarımsal Kalkınma Sulama Kooperatifi Zeytin Yağı Fabrikası’nda, zeytinin topraktan sofralara olan yolculuğu sırasında geçtiği süreç hakkında bilgi aldı.

SEZONDA 13 MİLYON KİLOGRAM ZEYTİN ÜRETİLİYOR

Kooperatif olarak bir sezonda 13 milyon kilogramın üzerinde zeytin hasadı yaptıklarını ifade eden S.S. Eriklice Köyü Tarımsal Kalkınma Sulama Kooperatifi Başkanı ve aynı zamanda Köy Muhtarı olan Coşar Gezen, “Bunun yaklaşık 6 milyon kilogramı kahvaltılık zeytin olarak kullanılmak üzere Marmara Birlik Kooperatifi’ne gönderiliyor. 2 milyon kilogramlık kısmını ise üretici kendi kullanımı için ayırıyor ya da satıyor. Geri kalan yaklaşık 5 milyon kilogramlık kısım ise zeytinyağı üretiminde kullanılıyor” dedi.    

ŞİŞELEME TESİSİ KURACAĞIZ

S.S. Eriklice Köyü Tarımsal Kalkınma Sulama Kooperatifi Zeytin Yağı Fabrikası’nı kurmak için 175 bini hibe olmak üzere 350 bin TL kredi kullandıklarını kaydeden Coşar Gezen, “Borcumuzun büyük kısmını ödedik. Neredeyse bitmek üzere. Borcumuz bittikten sonra, fabrikamız bünyesinde şişeleme tesisi de kuracağız” ifadelerini kullandı.  

EN ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞIMIZ ZEYTİN

Birkaç yıl öncesine kadar ilçenin en önemli gelir kaynağının ipek böcekçiliği ve üzüm olduğunu dile getiren S.S. Eriklice Köyü Tarımsal Kalkınma Sulama Kooperatifi Başkanı Coşar Gezen, “Zeytin, gelir kaynakları sıralamasında son sıradaydı. Bugün ise ilçemiz halkının en önemli gelir kaynağı zeytin olmuştur” dedi.

ZEYTİNİN ÇÖPÜ DE PARA EDECEK!

Zeytinin her şeyinden kazanç elde ettiklerini sözlerine ekleyen Coşar Gezen, “Zeytinyağı ve kahvaltılık olarak sofralarımızda yer bulan zeytinin artıklarından doğal gübre ve sabun da elde edilebiliyor. Tüm bunların yanı sıra zeytin yaprakları ve artıklarının enerji üretiminde de kullanıldığını öğrendik. Marmara Birlik Kooperatifi bünyesinde gerçekleştirdiğimiz İtalya ziyaretinde zeytin yaprakları ve artıklarından elektrik enerjisi üretimi yapıldığını gördük. Aynı tesisin ülkemizde de yapılabilmesi için proje başvurusunda bulunduk. İnşallah zeytin üreticileri artık mahsullerinin yapraklarından ve artıklarından da para kazanabilecek” açıklamalarında bulundu.  

Haber / Ahmet KARDEŞ