NKÜ'den toprağın önemi konferansı

Namık Kemal Üniversitesi Genç Tema Topluluğu tarafından 'Ekosistem Fonksiyonları İçin Toprağın Önemi' konferansı düzenlendi.

GÜNDEM 7.12.2014 13:05:00 0
NKÜ

ZİRAAT FAKÜLTESİ’NDE DÜZENLENDİ

Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Aydın Adiloğlu, toprağın tanımını yaparak ana materyal, iklim, yeryüzü şekilleri, organizma ve zamanın, toprağı meydana getiren faktörler olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Adiloğlu toprağın besin maddeleri ve üretim açısından temel unsurlardan biri olduğunu belirterek, "Besin maddelerinin hemen hemen tamamına yakınını içeren toprak, tarımsal üretimin vazgeçilmez bir unsurudur. Yeterli önlemlerle korunamadığında kolaylıkla yitirilebilen bir doğal varlıktır. 1 santimetre kalınlığındaki toprağın oluşumu için yaklaşık 500 yıl, 20 santimetrelik toprak derinliği için ise 10 bin yıl gereklidir. Açlık felaketine yol açan en önemli faktörlerin başında topraktaki verim kaybı, şiddetli erozyon, kötü çevre koşullarından dolayı ürünlerin kalitelerinin azalması, toprakların sürdürülebilir verimliliklerinin bozulması gelmektedir" dedi.

Programın sonunda Prof. Dr. Turgut Sağlam günün anısına Prof. Dr. Aydın Adiloğlu’na plaket takdim etti.

Marmara Haber