Bugün Dünya AIDS günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, hastalığın önlenebilir olduğu ancak bunun için korunma önlemlerinin alınması g

GÜNDEM 30.11.2014 11:56:00 0
Bugün Dünya AIDS günü

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü 1 Aralık Dünya AIDS Günü’ne dikkat çekti. Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, HIV Enfeksiyonu’nun 1980’li yıllardan beri tüm dünyada görülen bir hastalık olduğu belirtilerek, “Bulaşma yolu ise en sık korunmasız cinsel temas, ikinci olarak ise damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile olmaktadır.”denildi.

AŞISI BULUNMUYOR

HIV Enfeksiyonu, tüm yaş gruplarında görülebiliyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü,  hastalığın kesin tedavisi olmadığını ancak bununla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azaldığını kaydetti. Ölümcül hastalıkla mücadele için uyarılarda bulunan Halk Sağlığı Müdürlüğü, ayrıca uygulanan ilaç tedavisinin bulaşıcılığı da engellediğini kaydetti.  HIV(+) anne ve babadan,  HIV(-) bebek doğabildiği belirtilen açıklamada, “Ancak hastalığın aşısı bulunmamaktadır.”denildi.

ÖNLENEBİLİR HASTALIK

Önlenebilir bir hastalık olan HIV /AIDS ile mücadelenin en etkili yolu, korunma önlemlerini uygulamaktan geçtiği belirtilen açıklamada, Tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yolları olduğuna dikkat çekildi.

TÜRKİYE AZ GÖRÜLEN ÜLKELER ARASINDA

Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2013 yılı raporuna göre; dünyada 2012 yılı içinde yaklaşık 2,3 milyon kişinin HIV’e yakalandığı, 35,3 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 1,6 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü bilgilerine yer verilen açıklamada, “Ülkemizde de HIV/AIDS hastalığı konusundaki farkındalığın ve test imkânlarının artması ile birlikte, tanı alan HIV/AIDS vaka sayısında göreceli bir artış görülmektedir. Ancak Türkiye hala dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir.”denildi.

TÜRKİYE’DE 7 BİN 50 KİŞİ BİLDİRİMİ YAPILDI

Sağlık Bakanlığı’nın 1985’den 2013 yılı Kasım ayına kadar toplam 7 bin 50 HIV(+) kişi bildirimi yapıldığına yer verilen açıklamada, “Vakaların yaklaşık yüzde 73’ünü erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenenler 40-49 yaş arasındaki kişilerdir. Ülkemizde bildirimi yapılan HIV(+) vakaların yaklaşık %17’si yabancı uyrukludur. Ülkemizde bulaşma en sık cinsel yolla olmaktadır.”

KİŞİLERİN BİLGİLERİ ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE SAKLI

Bireylerin ayırımcılık ve damgalanmaya uğramalarına engel olmak üzere, yapılan bildirimlerin kodlu bir şekilde yapıldığını belirten açıklamada, “Kişilerin bilgileri üçüncü kişiler ile kesinlikle paylaşılmamaktadır. Ülkemizde HIV ile enfekte kişilerin tedavileri, sosyal güvence kapsamında karşılanmaktadır. Sağlık sigorta kapsamında olmayan HIV/AIDS hastalarına sosyal durumları uygunsa yeşil kart sağlanmaktadır.”denildi.

AIDS’IN ÖNLENMESİ İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle hastalığa dikkat çekilen açıklamanın son bölümünde şunlara yer verildi: “Sağlık Bakanlığı’nın, akademik çevreler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği içinde, HIV/AIDS konusunda toplumsal duyarlılığın artırılması, Halkımızın HIV/AIDS hastalığının bulaşma yolları ve sağlıklı cinsel hayat konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi, Kişilerin toplumda ayrımcılık ve damgalanmaya uğramalarının azaltması hatta ortadan kaldırılması, Şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmeleri için, Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezlerinde ücretsiz danışmanlık ve test hizmetlerini sürdürmektedir.”