Bakın kış lastikleri ne işe yarıyor

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Avukat Hitay Güner, kış lastiği hem yasal hem de yaşamsal bir zorunluluk olduğunu söyledi.

GÜNDEM 29.11.2014 13:46:00 0
Bakın kış lastikleri ne işe yarıyor

1 ARALIK’DA BAŞLIYOR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Kış Lastiği Kullanımı Genelgesi gereği geçen kış uygulanan denetimlerin bu kış da 1 Aralık 2014 gününden itibaren başlayacağını hatırlatan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Güner, “Kış mevsimine giriyoruz. Gerek şehir içinde ve gerekse şehirlerarası yollarda sürücülerin önlemlerini almış ve daha dikkatli taşıt sürüyor olmaları gerekli. Kış lastiği, üretim yapısı bakımından kara ve buza daha güçlü tutunan, kaymayı en aza indiren, aracın doğrultusunu daha iyi koruyan ve kaza yapmamak için en önemli etken olan ‘durma mesafesini’ güvenli kullanabilme olanağını sağlayan bir yapıya sahiptir. Soğukta sertleşen ve yola tutunması zayıflayan yaz lastiğine kıyasla, yüzeyindeki kanallarının yapısıyla da kış lastiği tek kelimeyle ‘güvenlik’ demektir.”diye konuştu.

Bir basın bildirisi yayımlayan Güner, “Denetim olsun veya olmasın, önemli olan kış şartlarında yoluculukların güvenli yapılması, ulaşımın aksamaması ve trafik kazası yaşanmamasıdır. Yani kış lastiği sürücüler için hem yasal hem de yaşamsal bir zorunluluktur. Sürücülere araçlarına kış lastiği takmayı ihmal etmemelerini öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Sürücülerin kış koşullarında dikkat etmesi gerekenleri sıralayan Güner, şunları sıraladı: Lastikleriniz doğru basınçla şişirilmiş olmalıdır. Daha geniş tabanla yere basması amacıyla havası indirilen lastik beklenenin tersine kaymayı artırır. Aracınızı daima yavaş sürün. Artan hız, kaymanın ve kazanın boyutunu büyütür. Karlı, buzlu ve ıslak zeminde durma mesafesi uzar; Bu nedenle öndeki araç yakından takip edilmemelidir. Ani hızlanma ve ani fren yapmayın, dönemeçlere hızlı girmeyin. Kaymaya başladığınızda ayağınızı gaz pedalından yavaşça kaldırın. Fren yapmaya kalkışmayın. Yeniden hakimiyet sağlamak için aracın yavaşlamasını bekleyin.Yasa gereği araçlarda “Kar Zinciri” bulundurulması zorunludur. Bu zorunluluk yaz veya kış lastiği takmış tüm araçlar için geçerlidir.

Unutulmamalıdır ki deneyimli ve iyi bir sürücü olmak her zaman yeterli değildir. Kendine güven iyidir, ancak ıslak ve kaygan zeminde kontrollü ve güvenli hareket etmek daha iyidir.”

 

Marmara Haber