Soğuk hava balık pazarını vurdu

Havaların soğumasıyla birlikte balık balıkçılar denize açılamaz oldu. Buna bağlı olarak da balık fiyatları arttı. Çerkezköy Balık Pazarı'ndaki esnaf fiyatların yüzde yüz oranında ar

GÜNDEM 28.11.2014 12:21:00 0
Soğuk hava balık pazarını vurdu

Çerkezköy Balık Pazarı esnafı havaların soğumasıyla birlikte azalan balık sirkülasyonunun fiyatları artırdığını buna bağlı olarak da vatandaşların balığa ilgisinin azaldığını söyledi. Çerkezköylü balıkçılar, “Soğuk hava şartları nedeniyle piyasaya az balık çıkıyor, bu da fiyatları yüz de yüz, yüz de yüz 50 oranında artırdı. Bununla birlikte taleplerde düştü.”dedi.

 

SOĞUK HAVA BALIKÇILARI ETKİLEDİ

Çerkezköy Balık Pazarı’nda faaliyet gösteren Karadeniz Balıkçısı’ndan Volkan Biber, Merkez Balıkçılık sahibi Mülazim Kapcak, Fırtına Balıkçılık Sahibi Fadıl Deniz, Yaşar Balıkçılık sahiplerinden Dursun Akkurt ve Fatih Balıkçılık sahibi Fatih Kesikoğlu pazardaki son durumu değerlendirdi. Balıkçılar,  “Hem sağlık açısından faydası, hem de kırmızı ete göre daha ucuz olması dolayısıyla vatandaşın tercihi olan balık, hava şartlarının bir hayli soğuması nedeniyle az çıkmaya başladı. Buna bağlı olarak da fiyatlar tahminimizden daha da arttı. Vatandaşların bütçelerini zorlamaya başlaması nedeniyle talepte çok düştü.”diye konuştular.

 

HAMSİ 4 TL’DEN 8 TL’YE ÇIKTI

Çerkezköylü Balıkçılar, iki hafta öncesine kadar kilosu 4-5 lira olan hamsinin havaların birden soğumasıyla birlikte 7-8 liraya yükseldiğini kaydetti. Balıkçılar, “Çinekop 5-7 lirada satılırken şimdi 15-20 liraya, İstavrit 5 liradan 8 liraya, çupra 7 liradan 15 liraya, levrek ise 8 liradan 15-20 liraya yükseldi. Diğer balık türlerinin fiyatları da yüzde 60- 80 arasında arttı.”diye balık fiyatlarındaki son durumu belirtti.

 

VATANDAŞLAR YİNEDE BALIKTAN VAZGEÇMESİN

Balık pazarı esnafı, piyasadaki son durumu anlatırken, neden balık olmadığına açıklık getirdi. Balıkçılar, “Hava koşulları ve özellikle poyrazın etkisiyle balıkçılar denize açılamıyor. Açılan balıkçılar ise yeterli balık avlayamıyor. Dolayısıyla balık fiyatları yeniden artış gösterdi. Fiyatların artması bizleri de olumsuz yönde büyük bir şekilde etkiledi. Fiyatların yükselmesi nedeniyle vatandaşın talebinin oldukça düştü! Bu nedenle fiyatların artışıyla satışlarımız azaldı. Biz yinede fiyatlardaki artışa rağmen balığın hormonsuz, sağlıklı ve besin değeri yönünden oldukça zengin olması dolayısıyla halkımızın balığı tercih etmesini istiyoruz. Balık, sağlık acısından faydalı olduğu için tercih edilmeli.”çağrısı yaptı.

Balıkçılar havaların mevsim normallerine döndüğünde balık fiyatlarında düşmelerin olacağını ancak şu gün için bu durumun mümkün görülmediğini açıklamalarına ekledi.

 

Haber/Seyit SÜREN