OSB'leri derin deşarj ekipmanları masaya yatırıldı

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yapımına devam edilen OSB Atıksu Arıtma tesisleri ve bu tesislerin elektrik-mekanik imalatları hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı

GÜNDEM 22.11.2014 18:09:00 0
OSB

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yapımına devam eden Velimeşe, Ergene1, Ergene2, Türkgücü ve Muratlı OSB (Organize Sanayi Bölgeleri) Atıksu Arıtma tesislerinde kullanılacak elektrik-mekanik imalatlar hakkında, bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Çerkezköy Ogranize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) toplantı salonunda yapılan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yapımına devam edilen OSB Atıksu Arıtma tesisleri ve bu tesislerin elektrik-mekanik imalatları hakkında bilgilendirme toplantısına Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Mesteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Güldal Adal, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Atık Su Arıtma Tesisi Yüklenici Firmaları ve OSB yönetimleri katıldı. ÇOSB’deki toplantının ardından yetkililer, Atıksu Tesisleri’nin yapıldığı OSB’leri dolaşarak teknik incelemelerde bulundu.

OSB ATIKSU ARITMA TESİSİNDE SON DURUM

ÇOSB’deki toplantıda ilk olarak yapımına devam edilen OSB Atıksu Arıtma Tesisleri’nin son durumu ele alındı. Velimeşe, Ergene1, Ergene2, Türkgücü ve Muratlı OSB Atıksu Arıtma Tesisleri’nde yaklaşık yüzde 25’lik fiziki yüzde 17’lik nakdi gerçekleştirme oranının sağlandığı bildirildi.

 

 

ATIK SU ARITMA TESİSLERİNDE KULLANILACAK MEKANİK EKİPMANLAR

Daha sonra , atık su arıtma tesislerinde kullanılacak mekanik ekipmanlar hakkında bilgi verildi. Buna göre 5 adet OSB Atıksu Arıtma Tesisi’nde kullanılacak bazı mekanik ekipmanlar şunlar: 423 pompa, 79 blover, 22 dekantör, 207 mikser, 38 adet elektro mekanik ızgara, 376 aktüvatörlü penstock, 41 doğrusal ve dairesel sıyırıcı köprü, 140 bin adet ince kabarcılkıl difüzör.

TESİSTE KULLANILACAK ELEKTRİK-OTOMASYON MALZEME VE İKİPMANLARI

Mekanik ekipmanların ardından atıksu arıtma tesislerinde kullanılacak elektrik-otomasyon malzeme ve ekipmanları hakkında bilgiler verildi. Buna göre tesislerde, 200 kilometre muhtelif çaplarda kablo, 30 adet güç panosu, 100’ün üzerinde kumanda panosu, 33 adet (26 MVA’lık güce sahip) Orta Gerilim Hücretis, 250 adet ölçüm cihazı kullanılacak.

 

 

DERİN DEŞARJ İHALELERİ

Atıksu Arıtma Tesislerinde arıtılan atıksuların Marmara Denizi’ne derin deşarjını sağlayacak hattın yapımı için 4 ayrı ihale yapılacağı belirtildi. Bu 4 ihale kapsamında toplam 82 kilometre (20 kilometresi tünel) Kara Kollektör ve 4.5 kilometrelik Derin Deniz Deşarj hatları yapılacak. İhaleler için 90’dan fazla istekliye dosya satışı yapıldığı kaydedildi. Bu güne kadar ihale 1. oturumlarının (ön yeterlilik) ilk ikisinin tamamlandığı ve bu kapsamda 34 istekli dosyasının da komisyonlara sunulduğu bildirildi.

ONLİNE TAKİP SİSTEMİ 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Mesteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça’nın da katıldığı program kapsamında Ankara’dan gelen yetkililer Tekirdağ’daki teknik personelle birlikte OSB yönetimleri ve yüklenici firmalara online takip sistemleri hakkında bilgi verdi. Yulaflı İstasyonu’na teknik gezi de yapan yetkililer, Engene’nin Yulaflı Mahallesi’nde tesis edilen Online Takip İstasyonu’nda Ergene Nehri’ndeki su kalitesinin Ankara’dan 7/24 takip edileceğini kaydetti.

ERGENE 2 OSB ATIKSU ARITMA TESİSİNDE İNCELEMEDE BULUNDULAR

Program kapsamında son olarak yapımı devam eden Ergene2 OSB Atıksu Arıtma Tesisi’ne teknik gezi gerçekleştirildi.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yapımına devam edilen Ergene1 OSB Atıksu Arıtma Tesisi’nin, toplam 60 bin metreküp/gün evsel ve endüstriyel atıksu arıtma kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Ayrıca, Ergene1 OSB Atıksu Arıtma Tesisi’nin, N ve P giderimi yapılabilen bir tesis olduğu kaydedildi.

Haber / Abdulhamit ALBEZ