Hıdırlık tabyası restorasyonunda birinci proje tamamlandı

1913 yılı Balkan Savaşları'nda Edirne savunmasının yapıldığı ancak daha sonra kaderine terk edilen Hıdırlık Tabyası restorasyonunda sona doğru gidilirken, yüzde 50 fiyat artırımı yapıldÄ?

GÜNDEM 22.11.2014 15:27:00 0
Hıdırlık tabyası restorasyonunda birinci proje tamamlandı

VALİ ŞAHİN RESTORASYONU ANLATTI

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne’de restorasyonu devam eden Hıdırlık Tabya restorasyonunda farklı bir durum oluştuğunu dile getirerek, "Şu anda birinci proje tamamlandı, ancak öngörülmeyen hususlar ortaya çıktı, yüzde 50 fiyat artırımıyla bir ihale söz konusu. Sanırım aynı kişiye verilecek, bunun prosedürü öyledir. Hıdırlık Tabyası hakikatten bizim tarihi envarterimize tam olarak kaydedecek. Biz de orada belediye başkanıyla görüştük. Hıdır Baba Türbesini vakıflara devri sağlanacak. Orada 700 metrekare bir yerin taşınmazın alımını sağlayıp biz de vakıflara vererek, Hıdır Baba Türbesini yapmış olacağız. Hıdır Baba Türbesi ilimizin en eski türbesidir. 1364 yılında vefat eden yüce insan bir Alperendir, Edirne’nin Müslümanlaştırılmasında Türklerin buraya gelmesinde önemli faktördür. Kendisine büyük değer verdiğimizi yaptığımız çalışmalarla ifade etmiş olacağız. Hıdırlık Tabyaları ile Hıdır Baba Türbesi bir bütün halinde bitirilerek, halka teşhir edilecektir" şeklinde konuştu. 

 

EDİRNE SARAY MUTFAĞI MÜZE OLACAK

Kazı çalışmalarının yapıldığı Edirne Sarayı mutfağının, yapılan restorasyonun ardından Türkiye’de ilk olarak Saray Mutfak Müzesi şeklinde düzenleneceğini belirten Vali Şahin "İlimizin yedinci müzesini inşallah, mutfak diye inşa edilen Saray Mutfağında, Türkiye’de hiç bulunmayan sadece sarayın mutfak enstrümanlarını aletlerini içine alan bir müze yapacağız. Özel bir ihtisas müzesi olacak. Bununla ilgili vitrin çalışmaları devam ediyor, projeleri çizildi, bakanlığa sunuldu. Bir kısmını özel idare, bir kısmı bakanlıktan karşılanacak. Vitrin yerine konulduğunda elimizde bulunan, sergilenmeyen 30 bine yakın tarihi eser var. Bu malzemeler yetmez ise İstanbul’dan da gelen eserler de getirilerek, burada çok güzel bir Sarak Mutfak malzemelerinin teşhiri sağlanmış olacak" dedi.

 

BULAŞIK MAKİNESİ UYGULAMASINA KAHVELERİN ARDINDAN LOKANTALAR DA ALINDI

Bulaşık makinesi zorunluluğu hakkında da açıklama yapan Vali Şahin, "Bulaşık makinelerinin konulması için ay sonuna kadar bir süre verdik. Şu anda 2 bin tane bulaşık makinesi sipariş edildi. Bu sadece umuma açık yerler için değil kahvehane ve bu gibi yerleri kapsıyordu. Şimdi bir de lokantaları da bunun içine aldık. Bütün lokantalar artık bulaşık makineleri ile bulaşıklarını yıkayacaklar. Tabi ki bu Türkiye çapında ses getirdi. Vatandaşımız da bunu iyi uyguluyor, beni bu konuda destekledikleri için duyarlı olarak emek sarf ettikleri için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.