Marmara Belediyeler Birliği Ortadoğu'yu masaya yatırdı

Trakya belediyeleri ve Tekirdağ'daki belediyelerin de üyesi olduğu Marmara Belediyeler Birliği, Konya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşğın'ı ağırladı. Taşğın 'Küres

GÜNDEM 20.11.2014 14:34:00 0
Marmara Belediyeler Birliği Ortadoğu

ORTADOĞU DİZAYN EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşğın, konuşmasına Ortadoğu’nun bu bölgeyi bilmeyenler tarafından dizayn edilmeye çalışıldığını vurgulayarak başladı.

Köklerimizin bağlı olduğu Selçuklu ve Osmanlı üzerine bile bilgimizin ve bu alandaki uzmanlarımızın sayısının az olduğuna dikkat çeken Taşğın, Yezidiler ve Alevi kimliklerinin etnisite ve din kimlikleri olarak her dönemde farklı bir şekilde karşımıza çıktığını ve bunun bir sorun yarattığını belirtti. Ardından sözlerine şöyle devam etti: “Aleviler kamu alanında Aleviliği konuşamıyorlar. Sorunların esasına dair bir çerçevede konuşulamaması da sorunların çözülememesini beraberinde getiriyor. Türkiye’de Alevilik konusunu etraflıca çalışan yok. Bu topluluğun tarihsel bağlamda sosyal ve kültürel bağlarını inceleyen yok.”

 

İŞİD TÜRKİYE İÇİN BİR TEHDİT

Konuşmasında IŞİD saldırısından kaçan Yezidilerin Türkiye’ye sığınmasından da bahseden Taşğın, Türkiye’nin bu hamleyle Lozan’ı zorlayan bir hamle yaptığına ve bu olayın hemen sonrasında Kobani gibi küçük bir yerin sorun haline getirildiğinin altını çizdi. 1985 ve 1990 yılları arasında PKK’nın faaliyetleri sonucunda toplu olarak Almanya’ya göç eden Yezidilerin Almanya tarafından korunduğunu belirtti.

Eğer Alevi meselesini çözemezse IŞİD’in Türkiye için bir tehdit olacağını söyleyen Taşğın, konuşmasını bölgeyle ilgili politika üretilirken etnisite, kültürel ve dinsel temellerin birlikte ele alınması gerektiğini vurgulayarak tamamladı.

 

Marmara Haber