Şarköy kurtuluşunu kutladı

Şarköy'ün düşman işgalinden kurtuluşunun 92'nci yıl dönümü törenlerle kutlandı.

GÜNDEM 18.11.2014 12:01:00 0
Şarköy kurtuluşunu kutladı

ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK SUNUMUYLA BAŞLADI

Cumhuriyet meydanında bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan törenler, Şarköy Kaymakamı Zekeriya Güney, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, Garnizon Komutanı Jan.Yzb.Yusuf Ziya Kahraman'ın vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutlamasıyla devam etti.

 

ŞARKÖY YUNAN DENİZCİLER TARAFINDAN KEŞFEDİLDİ

Öğrencilerin günün anlamını belirten şiirlerin okunmasının ardından konuşma yapan Belediye Başkanı Süleyman Altınok Şarköy’ün tarihinden bahsetti. Şarköy'ün Yunan denizciler tarafından keşfedildiğini daha sonra Hunlar, Avarlar, Slavlar, Peçenekler, Bulgarlar, Haçlılar, Latinler tarafından defalarca istila edildiğini ifade eden Başkan Altınok, şunları kaydetti: "1354 yılında Orhan Beyin büyük oğlu Gazi Süleyman Paşa Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ordusuyla beraber Trakya’ya geçmiş 1354 de Gelibolu bölgesini aldıktan sonra sadece Şarköy bölgesi kalmıştır. 1356 yılında ölümünden önce gelerek bu bölgeleri de Osmanlı topraklarına ilave etmiştir. Fakat kısa süre sonra Bizanslar buraları tekrar almış. Birinci Murat tekrar buraları alıp Osmanlıdan Anadolu’dan Yörük Türklerini getirip bu topraklara yerleştirmiştir. 22 Aralık 1912'de Bulgarlar buraları işgal edip 6 ay kadar bu güzel yurdumuzdaki ilçemizde kalmışlar. Daha sonra 1920 de Yunanlılar işgal ederek iki buçuk yıl gibi süreyle bu güzel ilçemizi istila etmişler.”

 

ATATÜRK’Ü, ŞEHİTLERİMİZİ VE GAZİLERİMİZİ RAHMET VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ

Daha sonra sözlerini Kurtuluş Savaşı’na getiren Başkan Altınok şöyle devam etti: “Sevgili Şarköylüler Gazi Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş hareketini Anadolu’dan başlatmış asırlarca hür yaşamış Türkler Sakarya’da, İnönü’de Dumlupınar’da, Afyon’da İzmir’de ve bütün Dünya’yı hayrete düşüren savaşlar vererek bu güzel yurdumuzu düşman işgalinden kurtarmıştır. Bu nedenle Gazi Mustafa Kemal Paşayı ve silah arkadaşlarını, gazilerimizi, şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyoruz. Kurtuluş hareketini Anadolu’dan başlayarak Mustafa Kemal Atatürk sonuçlandırmış. 17 Kasım 1922’de Trakya’yla birlikte bu güzel ilçemizi düşman güçlerinden kurtarıp özgürlüğüne kavuşturmuştur. Şarköy Belediyesi 1923 yılında kurulan ilk belediyelerden bir tanesidir. 1960’tan sonra turizm hareketi başlamış, güzel denizimiz, temiz havamızla Şarköy ilçemiz cazibe merkezi haline gelmiştir. İlçemizde görev yapıp ebediyete intikal eden başkan ve meclis üyelerini rahmetle, hayatta bulunan görev yapmış belediye başkanlarını, meclis üyelerini şükran ve minnetle anıyor uzun ömürler diliyorum."

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ALBAYRAK’DA KATILDI

Törene Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Şarköy Kaymakamı Zekeriya Güney, Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, Garnizon Komutanı Jan.Yzb.Yusuf Ziya Kahraman, Şarköy Belediye Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, daire amirleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. 

 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Satranç turnuvasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği törende 95. Zırhlı Tugay Komutanlığı gösteri grubunun yakın dövüş gösterileri büyük ilgi gördü ve törene katılanlar tarafından büyük alkış aldı. .

Çeşitli gösterilerle devam eden bayram kutlamaları, Gelibolu 2. Kolordu Bölge Bando Takımının verdiği konser ile sona erdi. Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, Gelibolu 2. Kolordu Bölge Bando Takımının Şefi Yarbay Kemal Tufan’a plaket verdi.

 

Marmara Haber